VEĆ DONIJETA ODLUKA

Puškov: Poziv Crnoj Gori nastavak strategije NATO

"To će biti prije simboličan ulazak, tu ima više političkog elementa. Izgleda da naši Zapadni partneri žele da pokažu da je NATO veoma privlačan za sve evropske zemlje", naveo je Džabarov
7 komentar(a)
Aleksej Puškov, Foto: Twitter
Aleksej Puškov, Foto: Twitter
Ažurirano: 29.06.2015. 17:37h

NATO je u principu donio odluku o prijemu Crne Gore, a ukoliko se to dogodi ranije najavljenog datuma, biće to potvrda namjere konsolidacije Alijanse, rekao je predsjednik Komiteta za međunarodne poslove ruske Dume, Aleksej Puškov.

"Ubrzano primanje Crne Gore, ako se dogodi, biće samo potvrda aktivnosti NATO u širenju svog vojnog i političkog prisustva na teritorijama Istočne i Južne Evrope", rekao je on novinarima.

Prema riječima Puškova, tu nema ničeg što bi izlazilo iz okvira sadašnje strategije NATO-a.

On smatra da je, u principu, odluka o prijemu Crne Gore već donijeta, ali da je drugo pitanje kada će to biti formalizovano.

"NATO intenzivno konsoliduje vojno-politički prostor koji kontroliše. Ako Crna Gora bude primljena ranije najavljenog datuma, to će biti potvrda namjere konsolidacije Alijanse", rekao je Puškov, prenose agencije.

On je pojasnio da je konsolidacija povezana s težnjama NATO-a da iskoristi "napetost, krizu koja postoji u odnosima Rusije i Zapada kako bi maksimalno povećao vojno prisustvo u državama Istočne i Južne Evrope".

Zamjenik Komiteta za međunarodne poslove gornjeg doma Savjeta federacije, Vladimir Džabarov, rekao je da ulazak Crne Gore u NATO neće promijeniti odnos snaga u Evropi.

"To će biti prije simboličan ulazak, tu ima više političkog elementa. Izgleda da naši Zapadni partneri žele da pokažu da je NATO veoma privlačan za sve evropske zemlje", naveo je Džabarov.

On je ocijenio da je moguće da Crna Gora ima takozvani kompleks malih država, a to je da im pripadanje krupnim organizacijama omogućava da se osjećaju bezbjedno.