Mek Kluni vjeruje u nastavak uspješne saradnje sa crnogorskim institucijama

Ministar pravde, Zoran Pažin, i Mek Kluni razgovarali su o intenzivnoj projektnoj saradnju Ministarstva i UNDP koja datira od 2004. godine, a o kojoj svjedoče 15 do sada završenih projekata u oblasti reforme pravosuđa i jačanja vladavine prava
0 komentar(a)
Fiona Mek Kluni, Zoran Pažin, Foto: Vlada Crne Gore
Fiona Mek Kluni, Zoran Pažin, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 29.06.2015. 16:23h

Novoimenovana rezidentna predstavnica UNDP-a, Fiona Mek Kluni, tokom razgovora sa više državnih zvaničnika iskazala je uvjerenje kako će uspješna saradnja sa crnogorskim institucijama biti i dalje ostvarivana na obostrano zadovoljstvo.

Ministar pravde, Zoran Pažin, i Mek Kluni razgovarali su o intenzivnoj projektnoj saradnju Ministarstva i UNDP koja datira od 2004. godine, a o kojoj svjedoče 15 do sada završenih projekata u oblasti reforme pravosuđa i jačanja vladavine prava.

Ministar se osvrnuo na tekuće projekte Ministarstva pravde sa UNDP koji, zajednički je konstatovano, visoko korespondiraju sa mjerama iz Akcionih planova za pregovaračka poglavlja 23 i 24.

"Na sastanku je istaknuto obostrano očekivanje da će saradnja Ministarstva pravde i Programa UN za razvoj i u budućem periodu biti uspješna budući da su markirane oblasti u kojima ima prostora za dalji napredak", kaže se u saopštenju.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević sa Mek Kluni je razgovarao o rezultatima dosadašnje saradnje i prioritetima za predstojeće zajedničko djelovanje.

Konjević je obavijestio o aktivnostima koji se sprovode u okviru pregovaračkih poglavlja 23 i 24 – ključnih na polju učlanjenja u evropske i evroatlanske integracione okvire.

"Ministar je ponovio otvorenost MUP-a da sarađuje na reformi crnogorske policije, jačanju državne uprave, kao i na projektima koji se sprovode u cilju ostvarivanja mjerljivih rezultata u širokoj oblasti upravljanja migracijama, ali i na konkretnim aktivnostima poput kampanje „Poštuj život – vrati oružje“ i projekta upravljanja i uništavanja malog i lakog naoružanja (SALW), na kojem se duži niz godina ostvaruje kvalitetna saradnja", saopšteno je iz tog resora.

Mek Kluni je prenijela stav da će i prioriteti Ministarstva unutrašnjih poslova naći mjesta u novom petogodišnjem programskom planu, koji Kancelarija UNDP-a priprema kako bi precizno postavila osnove za dalje funkcionisanje u Crnoj Gori.

Kao posebno interesantno polje za dinamiziranje odnosa između MUP-a i UNDP-a, sagovornici su prepoznali oblast reforme javne uprave, koja predstavlja izrazito važan segment sveukupne društvene pripreme za članstvo u Evropskoj uniji.

U tom kontekstu, razgovarano je i o međuzavisnosti efikasne reforme javne uprave na državnom i lokalnom nivou, kao ključnom uslovu razvoja preduzetništva, te neophodnosti snaženja efikasnosti lokalnih samouprava.

Ministar prosvjete, Predrag Bošković, sa Mek Kluni je razgovarao o obrazovnom sistemu Crne Gore.

Bošković je upoznao sagovornicu sa organizacijom rada Ministarstva prosvjete, ističući prioritetne aktivnosti koje su usmjerene na podizanje kvaliteta obrazovanja na svim nivoima, upisnu politiku, reformu Univerziteta Crne Gore u skladu sa potrebama tržišta rada, izgradnju i rekonstrukciju objekata vaspitno-obrazovnih ustanova.

On je istakao značaj saradnje sa UN agencijama u Crnoj Gori, a posebno sa UNICEF-om sa kojim je realizovana kampanja "Svi u vrtić".

"Mek Kluni je zahvalila na dosadašnjoj saradnji i izrazila zadovoljstvo što će njen dalji angažman stalne predstavnice UNDP-a biti u Crnoj Gori. Ona je ministra upoznala sa planom izrade petogodišnjeg dokumenta strategije i izrazila nadu da će se u dokumentu naći prioriteti rada Ministarstva prosvjete", saopšteno je iz tog resora.

Sagovornici su se saglasili da je obrazovni sistem od posebnog značaja za ekonomski razvoj države.

Tokom sastanka sa ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Mek Kluni je kazala da UNDP ali i ostale agencije UN veoma uspješno i sadržajno sarađuju sa Crnom Gorom i da o tome svjedoče brojni zajednički projekti i inicijative.

Ona je izrazila uvjerenje da će takva saradnja biti nastavljena i u budućnosti i ponovila podršku UNDP daljem jačanju i razvoju crnogorskog društva.

Lukšić je podsjetio na veoma dobre rezultate saradnje sa UNDP u prethodnom periodu i istakao značaj učešća Crne Gore u sistemu UN-a.

"On je podsjetio na brojne zajedničke projekte koji su u toku te istakao da je UNDP veoma važan partner Crne Gore. Lukšić je kazao i da podrška UNDP-a jačanju institucija, sprovođenju reformi i sveukupnom razvoju društva ujedno pospješuje ostvarivanje evropskih standarda i napredak ka članstvu u EU", saopšteno je iz Vlade.

Bonus video: