Stokvis: Crna Gora dobar primjer u integracijama

„Saradnja u oblasti vladavine prava, borbi protiv korupcije i unapređenja ljudskih i manjinskih prava, jedan je od prioriteta i u narednom periodu, uz intenziviranje ekonomske saradnje i stvaranje prostora za značajniju investicionu aktivnost Holandije u Crnoj Gori”, rekao je premijer
1 komentar(a)
Loren Luis Stokvis, Filip Vujanović, Foto: Predsjednik.me
Loren Luis Stokvis, Filip Vujanović, Foto: Predsjednik.me
Ažurirano: 29.06.2015. 16:30h

Crna Gora je dobar primjer u integracijama i afirmaciji dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, ocijenio je odlazeći ambasador Holandije u Podgorici, Loren Luis Stokvis.

On je danas tokom oproštajne posjete razgovarao sa crnogorskim zvaničnicima.

Stokvis je u razgovoru sa predsjednikom države, Filipom Vujanoviće, kazao da je tokom petogodišnjeg mandata bio svjedok značajnih uspjeha Crne Gore, ne samo u procesima integracija, već i u afirmaciji dobrosusjedskih odnosa, regionalne saradnje i razvojnih mogućnosti države.

On je, kako se navodi, rekao da u tom smislu Crnu Goru doživljava kao dobar primjer, naglašavajući ubjeđenje da će država nastaviti sa integracionim procesima i razvojnim aktivnostima.

Iz kabineta predsjednika saopšteno je da je Vujanović iskazao poštovanje za jasnu i kontinuiranu podršku Holandije evropskim i evroatlanskim integracijama Crne Gore, kao i za ekspertsku i drugu pomoć koju smo dobijali u procesima integracija.

On je uvjeren u snažnije interesovanje holandskih kompanija za investiranje u Crnu Goru, ocijenjujući da je neophodno bolje promovisati šanse ekonomskih partnerstava.

Vujanović je zahvalio Stokvisu za lični doprinos sadržajnim odnosima dvije države, konstatujući da postoji prostor za njihovo dalje unaprjeđenje.

Stokvis je tokom sastanka sa crnogorskim premijerom, Milom Đukanovićem, rekao da Holandija nastavlja snažno da podržava Crnu Goru na putu integracija u EU i NATO, “cijeneći pozitivnim rezultate koje ostvaruje na implementaciji integracione agende”.

On je ukazao na rezultate koje je država ostvarila u oblasti pravosuđa, vladavine prava i jačanja ekonomske stabilnosti.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, Stokvis je rekao da je Holandija spremna da podrži dalje aktivnosti Vlade u savladavanju izazova.

“Stokvis je odao priznanje Vladi za značajne kontinuirane rezultate na unapređenju građanskih i manjinskih prava, posebno položaja i prava LGBT populacije, što je potvrđeno uspješnim organizovanjem IDAHO konferencije u Budvi”, kaže se u saopštenju.

Ambasador Holandije je, kako se navodi, uvjeren u dalji uspjeh crnogorskih institucija na zahtjevnom putu integracija.

U saopštenju se dodaje da je Đukanović kazao da je zadovoljan značajnim unapređenjem odnosa dvije države u proteklom periodu i platformom za dalji razvoj odnosa i saradnje.

„Saradnja u oblasti vladavine prava, borbi protiv korupcije i unapređenja ljudskih i manjinskih prava, jedan je od prioriteta i u narednom periodu, uz intenziviranje ekonomske saradnje i stvaranje prostora za značajniju investicionu aktivnost Holandije u Crnoj Gori”, rekao je premijer.

U saopštenju se navodi da je zajednički iskazano zadovoljstvo dinamikom aktivnosti holandske kompanije Damen u Crnoj Gori i spremnost za povezivanje biznis zajednica dvije države.

Stokvis je u razgovoru sa ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Igorom Lukšićem pohvalio napredak Crne Gore ostvaren na putu prema članstvu u EU i istakao da će Kraljevina Holandija nastaviti da pruža podršku našoj zemlji u procesu evropske i evroatlantske integracije, saopšteno je iz MVPEI.

"Stokvis je, takođe, pohvalio ulogu Crne Gore u unaprijeđenju partnerskih odnosa sa susjedima i jačanju regionalne saradnje. Lukšić je izrazio zadovoljstvo sadržajem i kvalitetom saradnje Crne Gore i Holandije i zahvalio Stokvisu na ličnom doprinosu dodatnom učvršćivanju bilateralnih odnosa. Takođe, izrazio je zahvalnost na podršci u sprovođenju reformi u ključnim oblastima, naročito vladavini prava i u tom kontekstu jačanju antidiskriminacionih politika te zaštiti poštovanja ljudskih prava", saopšteno je iz MVPEI.

Bonus video: