Lakušić: Rezolucija Kosova atak na suverenitet Crne Gore

„Zahtijevam od Đukanovića i Vujanovića da objasne da li je pomenuta rezolucija proizvod dogovora sa Tačijem i Ramom, i dio ulcinjskog paketa kada su slavodobitno, uz blagoslov i prisustvo crnogorskih zvaničnika, proglašavani za počasne građane te opštine ili se možda radi o predreferendumskom obećanju“, poručio je Lakušić
1 komentar(a)
Zoran Lakušić, Foto: Zoran Đurić
Zoran Lakušić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 29.06.2015. 13:43h

Rezolucija Kosova o demarkaciji granica sa Crnom Gorom, otvorena je pretenzija i atak na teritorijalni integritet i suverenitet države, smatraju iz Demokratske narodne partije (DNP).

Skupština Kosova usvojila je rezoluciju kojom se traži da granica sa Crnom Gorom bude ona koja je određena Ustavom iz 1974. Predlog rezolucije koju je predložila poslanica Alijanse za budućnost Kosova Donika Kadaj Bujupi, u petak su podržala 72 poslanika, dok je protiv bilo devet parlamentaraca iz srpskih partija.

Kako su ocijenili iz te partije, politički saveznici i partneri aktuelnog crnogorskog režima odučili su da otvore pandorinu kutiju i da, kako su dodali, krenu u prekrajanje granica potvrđujući na „ubjedljiv način pogubnost odluke zvanične Podgorice o priznanju takozvane države Kosovo“.

Zbog toga su, kako je naveo član predsjedništva DNP-a, Zoran Lakušić, autori te rezolucije su očekivanja da će ona biti prihvatljiva za Crnu Goru temeljili na toj odluci.

Prema njegovim riječima, kada je neko potpuno suprotno interesima, duhovnoj vertikali i istorijskom biću države podržao nasilno otimanje južne srpske pokrajine, očekivano je, smatra Lakušić, da je spreman i da učini korak dalje i da još veći doprinos u realizaciji veliko-albanskog projekta.

„Zahtijevam od Đukanovića i Vujanovića da objasne da li je pomenuta rezolucija proizvod dogovora sa Hašimom Tačijem i Edijem Ramom, i dio ulcinjskog paketa kada su slavodobitno, uz blagoslov i prisustvo crnogorskih zvaničnika, proglašavani za počasne građane te opštine ili se možda radi o predreferendumskom obećanju kroz koje je dobijena podrška za izgradnju privatne države šefa režima“, poručio je Lakušić.

U saopštenju DNP-a se navodi da očekuju da nadležni državni organi najoštrije osude tu inicijativu Kosova i ukažu na sve rizike i štetne posljedice otvaranja tih pitanja.

„U suprotnom, ako izostane reakcija, pretpostavke da se projekat prekrajanja granica sprovodi uz prećutnu saglasnost i direktno učešće aktuelnog crnogorskog režima ispostaviće se kao potpuno tačne“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: