Popović: Vuković da kaže koje odredbe su primijenjene

"Možda se poslanik DPS-a u više mandata, dobijenih na dokazano nedemokratskim izborima, štrecnuo od činjenice da više neće biti izbora sa unaprijed poznatim pobjednikom, pa je u panici, izgubivši koncentraciju, kako to obično biva, pomislio kako samo on zna kada je istekao rok do kojeg je trebalo da bude uvedena elektronska identifikacija birača"
7 komentar(a)
Zdenka Popović, Foto: Demokratska Crna Gora
Zdenka Popović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 29.06.2015. 12:12h

Potpredsjednica Demokratske Crne Gore (Demokrate), Zdenka Popović pozvala je poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Miodrag Vuković, da kaže koje odredbe novog izbornog zakonodavstva su primijenjene.

Vuković je ranije, komentarišući ocjene da je neophodna primjena novog izbornog zakonodavstva, kazao da je besmislena priča da ono nije realizovano, navodeći da ne vidi da su rokovi probijeni.

"Umjesto što iznosi logički neodržive stavove i pravno neutemeljene floskule, Vuković bi trebalo da kaže koje je to odredbe iz poslednjih izmjena Zakona o izboru odbornika i poslanika, kao i iz ostalih zakona koji pripadaju izbornom zakonodavstvu, primijenila izvršna vlast, koja je izabrana i njegovim glasom", kazala je Popović.

Prema njenim riječima, koliko je besmislen Vukovićev pokušaj “odbrane neodbranjivog” da rokovi iz Zakona nijesu probijeni, govori njegov navod da je siguran da će na vrijeme biti obezbijeđena realizacija tih novih rješenja.

"I pored toga što je Vuković poznat po verbalnim vratolomijama, koje su u cilju odbrane politike čiji je višedecenijski zastupnik često lišene bilo kakvih argumenata, ipak je prevazišao sam sebe izjavom kako nije probijen rok za uvođenje elektronske identifikacije birača, kad smo svi svjedoci da je taj rok istekao početkom novembra prošle godine", objasnila je Popović.

Ona je kazala da, iz konteksta Vukovićeve izjave, proizilazi zabrinutost zbog žive komunikacije Demokratske Crne Gore i njenog predsjednika, Alekse Bečića, sa predstavnicima međunarodne zajednice u kojoj se iznose primjedbe zbog nepoštovanja odredaba izbornih zakona.

"Ovakvih sastanaka će biti još i - neka ovo bude obećanje Vukoviću - iznošenje naših argumentovanih primjedbi o neimplementiranju izbornog zakonodavstva će se sa još većom upornošću nastaviti, sve dok se ne obezbijede ravnopravni uslovi za sve učesnike u izbornom procesu", poručila je Popović.

Ona je navela da je Vuković možda pomislio da samo on zna da je istekao rok za elektronsku identifikaciju birača.

"Možda se poslanik DPS-a u više mandata, dobijenih na dokazano nedemokratskim izborima, štrecnuo od činjenice da više neće biti izbora sa unaprijed poznatim pobjednikom, pa je u panici, izgubivši koncentraciju, kako to obično biva, pomislio kako samo on zna kada je istekao rok do kojeg je trebalo da bude uvedena elektronska identifikacija birača", kazala je Popović.

Ona je dodala da je gorivo na koje radi mašina DPS-a više nego poznato i to je, kako je navela, mješavina svega i svačega.

"Upisivanja birača bez osnova, brisanja birača bez osnova, ucjenjivanja porodica radnim mjestom nekog njenog člana, kupovine ličnih karata, obećavanja radnih mjesta, otpisa dugova prema državnoj kasi", objasnila je Popović.

Broj zloupotreba kojima se služi vladajuća partija, kako je navela, toliki je da bi Vuković, kao njen predstavnik, kad bi za svaku imao sličnu odbranu u samo jednoj rečenici, bio u velikom iskušenju da objavi prilično debelu knjigu takvih neuspjelih nonsensa.

Popović je ukazala na još jedan, kako je navela, nonsens u Vukovićevoj izjavi upućujući na njegove navode da "trenutno nema informacije o tome da li su spremne sve procedure".

"Dakle, sad smo mi krivi što vidimo i znamo sve ono što svi znaju, a što Vuković ne zna ili, prije će biti, ne želi da zna", poručila je Popović.

Bonus video: