Marić: Cijepanje SDP-a ako inicijativa o podjeli funkcija ne bude prihvaćena

Potpredsjednik SDP-a Ivan Brajović predložiće Glavnom odboru Platformu za očuvanje jedinstva stranke, u kojoj se traži da budući sastavi organa partije, uključujući potpredsjednike i Predsjedništvo, budu formirani prema odnosu koji je bio na Kongresu – 55 na prema 45 odsto
112 pregleda 25 komentar(a)
SDP Kongres, Ranko Krivokapić, Ivan Brajović, Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
SDP Kongres, Ranko Krivokapić, Ivan Brajović, Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.06.2015. 12:37h

Inicijativa dijela Socijaldemokratske partije (SDP) o podjeli funkcija je očekivan potez i, ukoliko ne bude prihvaćena na Glavnom odboru, može se očekivati cijepanje stranke, ocijenio je Boris Marić iz Centra za građansko obrazovanje.

Vršilac dužnosti direktora Centra za političku edukaciju, Božidar Čolaković, smatra da platforma, u slučaju da bude odbijena od Glavnog odbora, može poslužiti kao jak argument podnosiocu za istupanje iz SDP-a i formiranje novog političkog subjekta.

Potpredsjednik SDP-a Ivan Brajović predložiće Glavnom odboru Platformu za očuvanje jedinstva stranke, u kojoj se traži da budući sastavi organa partije, uključujući potpredsjednike i Predsjedništvo, budu formirani prema odnosu koji je bio na Kongresu – 55 na prema 45 odsto.

"Inicijativa dijela SDP-a na čelu sa Brajovićem je očekivan potez, i treba da pruži odgovor na pitanje koje se u predkongresnoj fazi i na samom kongresu vješto skrivalo: Da li unutar rukovodstva SDP-a postoji jedinstvo cilja", kazao je Marić agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, ukoliko je odgovor na to pitanje potvrdan, može se očekivati da ponuđena platforma sa određenim izmjenama bude prihvaćena.

Marić je podsjetio da su se razlike između dva kandidata za lidera SDP-a, Ranka Krivokapića i Brajovića, svodile na pitanje načina upravljanja partijom, dok nije bilo razlika oko suštinskih programskih načela.

"Ako ne dođe do kompromisa oko ponuđene platforme možemo očekivati dublje konfrontiranje unutar SDP-a koje će kao krajnji epilog imati cijepanje ove partije", ocijenio je Marić.

On je ukazao na signale iz najužeg rukovodstva, koji su mogli čuti u postkongresnom periodu, posebno, kako je kazao, podpredsjednika Rifata Rastodera, može se očekivati da Glavni odbor SDP-a preuzme na sebe konstruktivnu ulogu uz pokušaj da se pojavi kao spona između dvije struje.

To, kako smatra Marić, ipak nije realno očekivati iz najmanje dva razloga.

"Prvi se odnosi na personalnu ravan, odnosno sami akteri sukoba su i članovi Glavnog odbora, a drugi da crnogorsko iskustvo unutar-partijskih sukoba ne poznaje sposobnost partijskih organa da iskorače iznad kreiranih političkih interesa partijskog vrha i iskoriste svoja staturana ovlašćenja u punom kapacitetu", zaključio je Marić.

Čolaković smatra da inicijativa struje koja je na kongresu ostala u manjini može biti shvaćena kao pokušaj da se ojača sopstvena pozicija unutar stranke i kao dodatni pritisak na predsjednika, izabranog, kako je rekao, tijesnom većinom.

"Zanimljivo je da zahtjevi u platformi djelimično podsjećaju na one upućene nekom hipotetičkom koalicionom partneru, a ne stranačkom vođstvu. Ne ulazeći u statutarna rješenja SDP-a i uporište u njima, čini se da se platformom zapravo želi ograničiti uticaj predsjednika na buduće procese u partiji, pogotovo imajući u vidu dolazeći izborni proces, najavljen za proljeće", rekao je on.

Čolaković smatra da je malo vjerovatno da Glavni odbor prihvati inicijativu u ovom obliku, jer bi se njom suštinski relativizovala pobjeda aktuelnog predsjednika na skorašnjem kongresu.

"Ukoliko se platforma shvati kao polazište za postizanje određenog oblika kompromisnog rješenja i ukoliko je predmet mogućeg preoblikovanja, onda ostaje mogućnost da neka od rješenja izloženih u inicijativi, manje ili više modifikovana, budu i prihvaćena, ponajprije radi pokušaja konsolidacije partije“, kazao je on agenciji Mina.

Prema riječima Čolakovića, kad je riječ o ključnom zahtjevu koji podrazumijeva procentualnu zastupljenost struje koja je poražena na kongresu u stranačkim organima, teško je povjerovati da će biti usvojen.

"Imajući u vidu sva dešavanja u SDP u posljednje vrijeme, način vođenja kampanje protivkandidata, podršku od drugih političkih faktora u Crnoj Gori, tijesan rezultat na kongresu, očigledne, bar deklarativno, koncepcijske razlike u vezi sa bitnim pitanjima, čije rešavanje je od vitalnog državnog interesa, teško je moguće sa toliko različitosti, pa čak i oprečnih mišljenja pomiriti, naći najmanji zajednički imenilac, konsolidovati partiju i iz svega izaći jači", rekao je on.

Kako je dodao, mnogo je vjerovatnije da će doći do podjele i da jedna i druga strana obavljaju pripreme za suočavanje sa takvim scenarijom.

Prema riječima Čolakovića, budući da su izbori, i sa najuticajnije adrese, najavljeni za proljeće, vrijeme za konsoladiciju, pred predizborne aktivnosti, je počelo da curi. „Moguće je da je izložena platforma prvi korak ka jasnijem definisanju pozicija“.

"U slučaju da bude odbijena od Glavnog odbora, može poslužiti kao jak argument podnosiocu za istupanje iz SDP i formiranje novog političkog subjekta, što - ako se prisjetimo kako su se slični unutarpartijski sukobi rješavali u prošlosti, čak i u najvećoj partiji- i ne bilo iznenađenje", poručio je on.

Bonus video: