Čekaju DPS da odgovori na želje opozicije

Na pitanje da li će prihvatiti prijedlog da sve odluke sprovodi Vlada državnog jedinstva, Gvozdenović je kazao da ništa nije isključeno
6 komentar(a)
Kolegijum, reforma izbornog zakonodavstva, Foto: Savo Prelević
Kolegijum, reforma izbornog zakonodavstva, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.10.2018. 06:31h

Skupština Crne Gore bi do kraja oktobra trebalo da formira Radnu grupu za reformu izbornog zakonodavstva, ukoliko Demokratska partija socijalista (DPS) prihvati predloge koje je dostavila opozicija. Na jučerašnjoj sjednici Kolegijuma predsjednika Skupštine, na kojoj su učestvovali predsjednici poslaničkih klubova i predstavnici parlamentarnih partija koje nemaju klubove, dogovoreno je DPS do kraja iduće sedmice odgovori na predloge Demokratskog fronta (DF), Socijaldemokratske partije (SDP) i Socijaldemorata.

“Predstavnici DPS-a obavezali su se da će do kraja naredne nedjelje razmotriti naše predloge i u zavisnosti od njihovog konačnog sava opozicione partije će odlučiti da li im je prihvatljivo da učestvuju u Radnoj grupi. Ukoliko naši predlozi budu prihvaćeni na sledećoj sjednici već bi mogla biti formirana radna grupa koje bi napisala odluku o radnog tijela koje bi se bavilo izmjenom izbornog zakonodavstva. Nakon što skupština usvoji tu odluku Radna grupa bi i zvanično mogla početi sa radom”, kazao je “Vijestima” jedan od učesnika sastanka iz opozicije.

U predlozima za izmjene Plana DPS-a za formiranje Radne grupe, DF je tražio da to skupštinsko radno tijelo vodi predstavnik tog političkog saveza dok su iz SDP-a tražili da radna grupa ima kopredsjednike. Predlogom DPS-a predviđeno je da radna grupa ima po sedam članova iz vlasti i opozicije, ali da predsjednik bude iz DPS-a. Predstavnici Fronta su tražili i mogućnost izmjena i dopuna Ustava i svih zakona kojima bi se popravio ambijent za stvaranje uslova za održavanje fer izbora.

Predsjednik parlamenta Ivan Brajović rekao je da će tokom naredne sedmice prikupiti dodatne sugestije, stavove i razmišljanja svih učesnika na kolegijumu.

“Onda će kolegijum sumirati sve te utiske i formirati operativnu grupu koja će formirati odluku koju će Kolegijum razmatrati i predložiti Skupštini do kraja mjeseca”, precizirao je Brajović.

Na pitanje da li je razmatran predlog Demokrata i Građanskog pokreta URA o formiranju ad hoc grupe, koji su te partije dostavile u srijedu, Brajović je kazao da se neće baviti time ko je dao kakav predlog, jer je svima u interesu da Skupština donese najbolju moguću odluku. Predstavnici Demokrata i URA nisu prisustvovali jučerašnjoj sjednici.

“Dobio sam njihov prijedlog. Nažalost, prvo sam ga pročitao na portalima, pa ga tek onda dobio u Skupštini. To nije dobar manir, nije korektno i odgovorno. Sva ta buka i uslovljavanje mi govore o tome da oni izbjegavaju suočavanje sa ostalim kolegama poslanicima”, naveo je Brajović, navodeći da se juče nije raspravljalo o Planu koji su dostavile te partije.

“Danas nijesmo imali nikakav specijalan status njihovog prijedloga. Oni su taj prijedlog dali u junu. Ne znam zašto bi neko ovdje imao ekskluzivitet da se samo o njegovom prijedlogu razgovara”, dodao je Brajović.

Na pitanje da li će samo RTCG biti predmet razgovora radne grupe, Brajović je kazao da se neće bazirati na samo jedan medij, nego na sve. Komentarišući predlog DF-a da bi radno tijelo trebalo da se bavi i izmjenom Ustava ako bude potrebno, Brajović je ocijenio da radna grupa ne treba da se bavi ustavnim promjenama.

“Ne može to biti parlament u malom, pa da se bavi bilo čim. Zna se gdje se i na koji način donose odluke”, poručio je Brajović.

Predstavnik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović kazao je da će ta partija učestvovati u radu privremenog odbora samo ukoliko u prethodnoj odluci i političkim konsenzusom bude upisano i dogovoreno da će sve promjene sprovoditi vlada izbornog jedinstva.

“Nas interesuje ko i u kom periodu treba da sprovede eventualne izborne reforme”, rekao je Danilović, dok je potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović rekao da je DPS je otvoren za sve predloge.

“Inicijativa DPS-a ne bavi se samo izbornim zakonodavstvom, nego i širim ambijentom koji je u vezi sa održavanjem izbora 2020. godine”, dodao je Gvozdenović i istakao da je DPS predložio da u radu učestvuju i predstavnici Centra za demokratsku tranziciju (CDT), CEMI-ja i Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Na pitanje da li će prihvatiti prijedlog Danilovića da sve odluke sprovodi Vlada državnog jedinstva, Gvozdenović je kazao da ništa nije isključeno.

Predsjednik Force Nazif Cungu kazao je da Radna grupa treba da raspravlja i o afirmativnoj akciji kako bi garantovala učešće Albanaca u parlamentu, dok je predstavnik Bošnjačke stranke Ervin

Ibrahimović da očekuje formiramnje Radne grupe. Predsjednica Hrvatske građanske inicijative (HGI) Marija Vučinović kazala je da je ta stranka insistirala da ima svog člana u radnoj grupi.

Damjanović traži otvorene liste

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović kazao je da treba formirati privremeni parlamentarni odbor, koji bi radio na izmjeni izbornog zakonodavstva i pratio njegovu primjenu. Taj odbor bi, smatra on, bio biran u parlamentu.

“Izbor parlamentarnog odbora u Skupštini je bolji, jer će rad onda biti ozbiljniji sa više legitimiteta i kredibiliteta. Rad parlamentarnog odbora ima veću političku težinu i ozbiljnost. U tom slučaju svi poslanici, bez obzira kojoj partiji pripadaju, imaće priliku da učestvuju u radu”, kazao je on.

Damjanović je tražio i da se u okviru reforme izbornih zakona razgovara i o uvođenju otvorenih lista. Tim predlogom je prediđeno da uz politički subjekat, birač može da glasa jedno ime na otvorenoj listi gdje su svi kandidati tog subjekta.

Bonus video: