Popović–Moškov na čelu URA u Kotoru

Zaključeno je da će URA svoju aktivnost usmjeriti isključivo na prosperitet Kotora konkretnim akcijama i svrstavanjem na stranu svih sugrađana koji se ne mire sa činjenicom da se njihov grad urušava i devastira u svim segmentima života, poput kulture, privrede, gradnje i odliva novca prema centrima moći
3 komentar(a)
URA Kotor, Foto: Građanski pokret URA
URA Kotor, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 29.06.2015. 10:25h

Na osnivačkoj konvenciji u Kotoru izabran je opštinski odbor Građanskog pokreta URA, na čijem čelu je ekonomistkinja Ljiljana Popović – Moškov.

Članovi su Nebojša Ševaljević, Smiljka Grgurević, Predrag Janković, Ljilja Marković, Saša Mišković, Kristijan Đuranović, Jovana Crepulja, Nikša Ševaljević, Labud Mihović, Mladen Živković, Adela Barba.

Potpredsjednici odbora URA u Kotoru su Predrag Janković i Mladen Živković, a sekretar Saša Mišković.

Zaključeno je da će URA svoju aktivnost usmjeriti isključivo na prosperitet Kotora konkretnim akcijama i svrstavanjem na stranu svih sugrađana koji se ne mire sa činjenicom da se njihov grad urušava i devastira u svim segmentima života, poput kulture, privrede, gradnje i odliva novca prema centrima moći.

"Kotor lagano odumire. Izgubio je status grada, iz njega su izmještena sjedišta mnogih institucija poput Zavoda za zaštitu spomenika i Arhiva, izmješteno je sjedište privrednog brenda Kotora kao što je Jugopetrol, planira se oduzimanje Luke Kotor, sprovode se radnje koje upućuju na prenamjenu prostora MARKATA-čuvene kotorske pijace, jednog od zaštitnih znakova grada od kulturne i istorijske vrijednosti, govori se o premještaju bolnice, prijeti opasnost skidanja sa liste UNESCO-ove zaštićene kulturne baštine... Borićemo se da Kotor bude najmanje onakav grad kakav je nekad bio - grad prosperiteta i razvoja,u kojem mladi ostaju , a ne odlaze iz njega, grad života, a ne grad-muzej", poručeno je sa osnivačke konvencije URA, sa koje su sve sugrađane koji dijele ovakve vrijednosti i razmišljanja pozvali da im se pridruže.

Dodaju da su potrebne korijenite reforme u svim oblastima, "ali i u nama samima".

"Građani u svim sredinama treba da se bore da njihovi gradovi ili mjesta u kojima žive budu uređena i organizovana po mjeri njihovih potreba, a ne interesa grupa i pojedinaca. Patriotizam i lokal-patriotizam ne iskazuju pasivnošću i gledanjem sa strane, nego iskrenim djelovanjem da naša sredina bude poželjno mjesto za život, kao u željom da se očuvaju vjekovne vrijednosti grada, te da se interesi građana i lokalnih zajednica moraju uvijek staviti ispred interesa u čijem je središtu profit pojedinaca i na dug rok neodrživ razvoj grada i zemlje u cjelini. URA se i u svojim programskim načelima zalaže za lokalno djelovanje, odnosno djelovanju svakog pojedinca na osnaživanju, jačanju i planskom razvoju sredina kojima pripadaju. Samo na taj način, a ne dirigovanjem iz centra neke moći možemo doći do snažne, prosperitetne i demokratske Crne Gore", rekla je, između ostalog, potpredsjednica URA Božena Jelušić.

Bonus video: