DF o usvajanju ZKP: Nismo glasali jer kreću protesti

Zahvaljujući odsustvu 11 poslanika DF-a Medojevića, Andrije Mandića, Koče Pavlovića, Janka Vučinića, Slavena Radunovića, Branke Bošnjak, Strahinje Bulajića, Milutina Đukanovića, Veljka Vasiljevića, Emila Labudovića i Branka Radulovića, nezavisnog poslanika Novice Stanića i predstavnika Pozitivne Gorana Tuponje, nisu usvojeni amandmani opozicije
0 komentar(a)
Demokratski front, opozicija, Foto: Boris Pejović
Demokratski front, opozicija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.06.2015. 10:14h

Poslanici Demokratskog fronta (DF) nisu bili prisutni na glasanju o Zakonu o krivičnom postupku jer su, kako tvrde, na terenu pripremali protest koji već dugo najavljuju.

Funkcioner DF-a Nebojša Medojević na svom Tviter nalogu kazao je da su poslanici tog kluba bili odsutni zbog obaveza na terenu zbog priprema protesta, i tvrdi da su o tome ranije upoznali predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića.

Zahvaljujući odsustvu 11 poslanika DF-a Medojevića, Andrije Mandića, Koče Pavlovića, Janka Vučinića, Slavena Radunovića, Branke Bošnjak, Strahinje Bulajića, Milutina Đukanovića, Veljka Vasiljevića, Emila Labudovića i Branka Radulovića, nezavisnog poslanika Novice Stanića i predstavnika Pozitivne Gorana Tuponje, nisu usvojeni amandmani opozicije.

Opozicione amandmane podržala je i Socijaldemokratska partija (SDP), međutim zbog odsustva 13 predstavnika nije bilo potrebne većine od 41 poslanika, pa će tako policija ubuduće bez odobrenja suda moći da prati, tajno snima, fotografiše, ulazi u prostorije, presrijeće internet komunikaciju osumnjičenih za izvršenje ili planiranje krivičnih djela.

Juče se oglasio i poslanik DF-a Milutin Đukanović koji je kazao da predlagači čiji amandmani nijesu prihvaćeni, ako nijesu bili sigurni da imaju većinu i podršku vladajuće koalicije, mogli su da odlože glasanje za narednu sedmicu, kako je to uradio DF.

On je dodao da njegov klub nije odgovoran jer su, kako je naveo, na kolegijumu saopštili da dio njihovih poslanika iz objektivnih razloga neće moći da prisustvuje zasjedanju. “Potpredsjednik Skupštine Branko Radulović i ja smo na sjednici kolegijuma blagovremeno upoznali sve članove sa činjenicom da jedan broj poslanika DF-a iz objektivnih razloga ne može učestvovati u radu Skupštine u petak, i zbog toga smo tražili odlaganje glasanja po tačkama dnevnog reda za sljedeću nedjelju, što je uobičajena praksa u parlamentu”, naveo je Đukanović.

On je rekao da, pošto je DF inicirao veći broj predloga zakona, drugi članovi kolegijuma su jednoglasno prihvatili da se sve te tačke odlože i da se o njima parlament izjasni naredne sedmice, a da se glasa samo o onim tačkama dnevnog reda oko kojih postoji apsolutni konsenzus, kako oko osnovnog predloga zakona tako i oko svih predloženih amandmana koji će biti prihvaćeni.

Prema riječima Đukanovića, ono što se desilo nakon toga može se posmatrati samo kao jedna vrsta prevarnog glasanja. ”Za šta nikakvu odgovornost ne snosi DF, jer smo sve upoznali sa činjenicom da ćemo biti odsutni i predložili smo odlaganje izjašnjavanja po svim tačkama dnevnog reda”, rekao je Đukanović.

On je dodao da je morao dati saopštenje da bi “nedobronamjerni učesnici dogovora, kao i neki drugi koji u javnosti i bez provjere poimenice prozivaju odsutne, bili obaviješteni o našem dogovoru sa kolegijuma i sa prevarom koja je uslijedila nakon toga”.

Žele da šire DF, možda i novog lidera

Pojedini članovi Predsjedništva DF-a pokrenuli su inicijativu daljeg širenja i jačanja tog bloka, uz mogućnost izbora novog predsjednika Fronta, saopšteno je juče nakon sjednice Predsjedništva Demokratske narodne partije (DNP).

Iz DNP-a su naveli da, imajući u vidu da je vlast ignorisala zahtjeve za prelaznom vladom, ako i u narednim danima ne dođe do pozitivnog odgovora, potpuno opravdano organizovanje širokih, demokratskih i mirnih protesta.

Bonus video: