Vuković: Opozicija gubi izbore zbog loše političke poruke, a ne zbog lošeg izbornog procesa

"Opozicija zbog vlastite slabosti ne želi da prizna da je crnogorsko društvo svakim danom sve zrelije“, smatra Vuković
37 komentar(a)
Miodrag Vuković, Foto: Luka Zeković
Miodrag Vuković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.06.2015. 11:46h

Neophodno je sačekati naredne izbore da bi se vidjeli rezultati sprovođenja novog izbornog zakonodavstva, smatra poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Miodrag Vuković, navodeći da je besmislena priča o tome da ono nije realizovano.

Vuković je, komentarišući navode opozicije da je neophodno izvršiti pritisak na vlast kako bi novo izborno zakonodavstvo bilo primijenjeno u potpunosti, podsjetio da su izbori tek neredne godine i da se do tada može mnogo uraditi.

“Priča o tome da izborno zakonodavstvo nije realizovano je besmislena”, poručio je Vuković.

On je kazao da je u toku realizacija važećeg zakonodavstva i da nadležni organi rade na njegovoj materijalizaciji.

„Treba biti strpljiv, odgovoran prema državi, društvu i sistemu, funkcionisati u okviru institucija, ne osjećati se izgubljeno time što ste opozicija“, kazao je Vuković.

On je podsjetio da, kada se zakon u skupštinskoj proceduri zamijeni novim, stari prestaje da važi i novi počinje da bude dio pravnog poretka.

"Nema starih zakona od kojih treba strecati da će po njima biti sprovedeni izbori, oni više ne važe i dio su pravne baštine i istorije“, poručio je Vuković, navodeći da Ministarstvo unutrašnjih poslova i ostali organi izvršne vlasti rade na sprovođenju usvojenih zakona.

Prema njegovim riječima, ne postoji nijedna norma koja prijeti da neće biti pripremljena i materijalizovana za narednih nekoliko mjeseci.

"Onaj koji širi maglu i priča o nepostojanju zakonskih uslova u ovom trenutku, on pokušava da zavede neuke i to nije moj sagovornik, ne pričamo istim jezikom“, kazao je Vuković, navodeći da ne zna koji su to zakoni koji se ne sprovode i na čijoj se materijalizaciji ne radi.

On je rekao da ne vidi da je bilo ko prigovorio na konkretan član ili da su rokovi probijeni.

„Ne vidim da je išta sporno osim isprazne galame i prijetnji i pozivam kolege da kažu koji je to član za koji oni već počinju da zebu da neće biti realizovan i koji će dovesti u pitanje legitimitet budućih parlamentarnih izbora“, kazao je Vuković, ocijenjujući da razloga za realne prigovore nema.

Komentarišući izjavu šefa delegacije Evropske unije (EU), Mitje Drobniča da će EU pratiti sprovođenje novog izbornog zakonodavstva u Crnoj Gori, Vuković je kazao da je Crna Gora u korektnim odnosima sa EU i da, kako je dodao, imaju odličnu komunikaciju.

EU već 20 godina prati, kako je naveo, stasavanje izbornih procedura u Crnoj Gori.

„Valjda su nadležni iz EU, OEBS-a i Savjeta Evrope prethodnih 20 godina u izvještajima pisali da je u Crnoj Gori iz izbora u izbore sve bolje, pa su čak i predložili da se prestane sa monitoringom crnogorskih izbora“, kazao je Vuković.

On je ocijenio da je politička alternativa gubila izbore zbog loše političke poruke, a ne zbog lošeg izbornog procesa.

„Opozicija zbog vlastite slabosti ne želi da prizna da je crnogorsko društvo svakim danom sve zrelije“, smatra Vuković.

Prema njegovim riječima, i navodi da nijesu stvoreni uslovi za elektronsku identifikaciju birača na biračkom mjestu i da nisu ažurirane pojedine evidencije o prebivalištu građana propisane zakonom, floskule su i upozorenje opšteg karaktera.

"Treba vrijeme da se to provjeri, to nije jednokratan čin i, ko god misli da se to može učiniti preko noći, onda mi ne pričamo o istoj stvari“, poručio je Vuković.

On je rekao da trenutno nema informacije o tome da li su spremne sve procedure, ali, kako je dodao, to je proces i biće na vrijeme obezbijeđena realizacija tih novih rješenja.

"Suština svih suština je da gospoda iz dobrog dijela opozicije želi da se instalira kao vlast bez izbora, a ja sam siguran da to neće uspjeti“, ocijenio je Vuković.

On je kazao da se sav besmisao dosadašnjih prigovora vidi u izjavi poslanika koji je kazao da ne treba dozvoliti da DPS učestvuje na idućim izborima.

"Opozicija smatra da može doći na vlast jedino ako na izborima ne učestvuje onaj ko je najbolji i najjači, a to je DPS", zaključio je Vuković.

Bonus video: