Delegacija EU: Nema izbora po starim zakonima

Izbori treba da budu održani po važećim zakonima, jer je to jedan od ključnih političkih kriterijuma za članstvo u EU
3 komentar(a)
Mitja Drobnič
Mitja Drobnič
Ažurirano: 26.06.2015. 18:39h

Budući izbori treba da budu održani po važećim izbornim zakonima, jer to jedan od ključnih političkih kriterijuma za članstvo u Evropskoj uniji, ocijenjeno je iz Delegacije EU u Podgorici.

U delegaciji na čijem je čelu Mitja Drobnič navode da će pratiti da li se primjenjuju izborni zakoni.

"Očekujemo da se svi budući izbori održe u potpunosti u skladu sa zakonodavstvom koje je na snazi, sa ciljem da se obezbijedi povjerenje javnosti u izborni proces, a samim tim i učešće svih političkih partija u fer i slobodnim izborima. To je jedan od ključnih političkih kriterijuma za članstvo u EU kojim se obezbjeđuje kredibilnost procesa pristupanja. Nastavićemo da pratimo razvoj situacije u ovoj oblasti, imajući u vidu da se radi o jednom od ključnih političkih prioriteta”, navode u delegaciji.

Na pitanje kako u Briselu gledaju na najave dijela opozicije da će bojkotovati parlamentarne izbore u slučaju da novi zakoni ne budu primijenjeni, u delegaciji su kazali da rješenja treba tražiti u okviru institucija. "Sve političke partije, iz vladajuće koalicije i one u opoziciji, treba da rade konstruktivno u okviru crnogorskih institucija na stvaranju uslova za održavanje izbora u skladu sa zakonom i demokratskim principima".

Iako su izborni zakoni usvojeni u martu 2014. godine, Vlada još nije nabavila AFIS program za elektronsku identifikaciju birača, dok Državna izborna komisija (DIK) i dalje nema stručnu službu, a Skupština privremeni odbor za praćenje izbornih kampanja. Iz opozicije su upozorili da vlast ne želi primjenu izbornih zakona, dok je lider SNP-a Srđan Milić pozvao opoziciju da u tom slučaju bojkotuje izbore.

U delegaciji podsjećaju da je u izvještaju o napretku konstatovano da je izborno zakonodavstvo unaprijeđeno i ukazano da te izmjene treba djelotvorno sprovesti. “Očekujemo da se svi budući izbori održe u skladu sa zakonodavstvom koje je na snazi”, tvrde u delegaciji.

Bonus video: