Zašto je porasla podrška građana NATO-u?

Podrška raste zbog očekivanja pozivnice u NATO, ali i terenske kampanje partija i civilnog sektora
52 pregleda 160 komentar(a)
NATO, Podgorica, Foto: Savo Prelević
NATO, Podgorica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.06.2015. 19:46h

Procenat građana koji podržavaju NATO porastao je zbog većih očekivanja javnosti da bi Crna Gora mogla da dobije poziv u Alijansu, ali i intenzivnije kampanje političkih partija i civilnog sektora, navode u agencijama koje su radile istraživanja.

Rezultati junskog istraživanja agencije “Damar” su pokazala da 41,6% građana podržava ulazak u Alijansu, 39,7 je protiv dok je 18,7 odgovorilo da ne zna. Prema „Ipsos stratedžik marketingu“ 47% građana koji bi glasali na eventualnom referendumu bilo bi za članstvo za NATO, dok bi 41 odsto bilo protiv. To je prvi put da većina građana podržava članstvo Crne Gore u NATO.

Ističući da je od marta do juna podrška porasla za osam odsto, Marko Uljarević iz „Ipsos stratedžik marketinga“ kaže da podrška raste zbog naglašenih očekivanja da će pozivnica stići do kraja godine.

„U odnosu na prethodni mjesec, podrška NATO je porasla za pet procenata. Sličnu promjenu smo registrovali i uoči samita u Velsu, kada se u javnosti rasla očekivanja za dobijanje pozivnice. Tada je, za svega tri mjeseca, od decembra 2013. pa do marta 2014. podrška porasla za osam odsto dok je za šest odsto pao broj onih koji se protive NATO. Uz to, kampanja koja je promovisala NATO integracije, imala je svoj vrhunac u tom periodu“, tvrdi Uljarević.

On dodaje da na stav javnosti utiču kampanje partija i civilnog sektora, ali i spoljni događaji koji se tiču položaja Crne Gore u međunarodnoj zajednici. „Pravac tog uticaja određen je interpretacijom njihovih posljedica na položaj Crne Gore. Ako politički akteri, NVO i mediji dominantno interpretiraju posljedice kao dobre za građane i Crnu Goru generalno, to će pogodovati rastu pozitivnog raspoloženja prema NATO i obrnuto“.

Navodeći da je rastu podrške doprinijela i intenzivirana kampanja Demokratske partije socijalista (DPS) i drugih partija i civilnog sektora koji zagovaraju članstvo u NATO, Vuk Čađenović iz agencije „Damar“ ističe da je manji uticaj imao spoljni faktor. On navodi da su na stav javnosti o ulasku u NATO malo uticaja imala ratna žarišta u Ukrajini i Bliskom istoku.

Partijska kampanja na terenu, smatra Čađenović, uticala je i da 2,3 osto padne broj protivnika učlanjenju u Alijansu.

„Određeni procenat građana, prije svega birača DPS-a, koji su prije pola godine bili protivnici učlanjenja, nakon intenzivne partijske kampanje postali su pristalice ili su neopredijeljeni. Dakle, pad broja protivnika NATO nije posljedica promjene stava birača prosrpskih partija“, tvrdi on.

Četvrtina u DPS-u još nije načisto

Podsjećajući da su istraživanja pokazala da svaki peti birač DPS-a ne podržava ili nema stav o učlanjenju u NATO, Uljarević navodi da partijska kampanja ima značajan uticaj na stepen podrške. Glavni odbor DPS-a je početkom godine odredila bivšeg ambasadora Crne Gore u Moskvi i nekadašnjeg ministra vanjskih poslova Milana Roćena za partijskog koordinatora za NATO. Tada je najavljeno da će stranački aktivisti početi sa ubijeđivanjem članova i simpatizera da je to jedini put Crne Gore.

“Na nivou političkih stranaka, najveći udio onih koji podržavaju pridruživanje NATO-u, registruje se među biračima DPS-a, koji ima najbrojniju podršku u javnosti, i od kojih oko 75 odsto podržava pridruživanje Crne Gore alijansi. Zbog toga je jasno da bi promocija pridruživanja kroz partijsku strukturu imala najprije uticaj na birače DPS-a koji imaju negativan ili neutralan stav. Istraživanja su pokazala i da je dvije trećine građana uvjereno da će Crna Gora postati članica NATO alijanse”, tvrdi Uljarević.

Bonus video: