Uskoro nova kampanja za unapređenje položaja žena u politici i ekonomiji

Događaj je organizovan u okviru Programa „Podrška antidiskriminacionim politikama i politikama rodne ravnopravnosti”, koji finansira EU, a sprovodi UNDP u saradnji sa Vladom Crne Gore i nevladinim sektorom
151 pregleda 0 komentar(a)
Ženska politička mreža, Foto: Filip Roganović
Ženska politička mreža, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 18.10.2018. 13:30h

Ženska politička mreža (ŽPM) sinoć je upriličila svečani događaj na kom je predstavila rezultate dosadašnjeg rada i najavila predstojeću kampanju za unapređenje položaja žena u političkom, ekonomskom i porodičnom životu.

Događaju je prisustvovalo preko 200 zvanica, uključujući predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića, predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića, brojne ministre/ke, poslanike/ce, političare/ke, aktivistkinje, kao i predstavnike međunarodne zajednice i medija.

Događaj je organizovan u okviru Programa „Podrška antidiskriminacionim politikama i politikama rodne ravnopravnosti”, koji finansira EU, a sprovodi UNDP u saradnji sa Vladom Crne Gore i nevladinim sektorom.

Na otvaranju događaja, ambasador Aivo Orav, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori istakao je da: „Ženska politička mreža predstavlja sofisticiranu i veoma efikasnu grupu strastvenih, entuzijastičnih i hrabrih žena, koje se usuđuju otvoreno da izraze svoje političke stavove, čak i ako je to ponekad u suprotnosti sa mišljenjem partijskih lidera.“

Ambasador Orav je pozvao sve političke aktere da glasaju za predložene izmjene izbornog zakonodavstva.

„To je ono što se većina partijskih lidera obavezala da uradi iskazavši svoju podršku zahtjevima Ženske političe mreže, tokom sastanaka kojima su prisustvovali i predstavnici UNDP i Delegacije EU. Time ćete pokazati svoju političku mudrost i demokratski kapacitet, što su neophodne osobine lidera 21. vijeka“, kazao je Orav.

Rezultate rada Ženske političke mreže zajednički su predstavile Marija Maja Ćatović i Snežana Jonica. One su ukazale da je Ženska politička mreža Crne Gore u posljednjih godinu dana ispisala novu stranicu političke istorije Crne Gore.

„U vrijeme najdubljih političkih podjela, u vrijeme potpunog opozicionog bojkota Parlamenta, u vrijeme kada nije postojalo nijedno pitanje oko kojeg je bilo moguće voditi poltički dijalog između vlasti i opozciije Osnovana je Ženska politička mreža,“ istakle su Jonica i Ćatović.

Žensku političku mrežu Crne Gore čine predstavnice 16 političkih partija: BS, SDP, SD, DPS, HGI, FORCA, PZP, NOVA, DUA, LP, POZITIVNA, URA, DEMOS, SNP, DNP i UCG.

Galerija

Bonus video: