Pejanović Đurišić: Crna Gora će pratiti planove koje će izraditi NATO

Na sastanku je razmatrana bezbjednosna situacija u Avganistanu, sa posebnim osvrtom na analizu uslova za nastavak RS misije
4 komentar(a)
Avganistan, Milica Pejanović Đurišić, Foto: Gov.me
Avganistan, Milica Pejanović Đurišić, Foto: Gov.me
Ažurirano: 25.06.2015. 16:38h

Crna Gora će pratiti planove koje će u narednom periodu izraditi NATO, i na osnovu njih razmotriti modalitete daljeg angažovanja u Avganistanu, poručila je ministarka odbrane, Milica Pejanović Đurišić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Pejanović Đurišić je u Briselu učestvovala na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta na nivou ministara odbrane zemalja kontributora u NATO vođenoj misiji “Odlučna podrška” u Avganistanu.

Na sastanku je razmatrana bezbjednosna situacija u Avganistanu, sa posebnim osvrtom na analizu uslova za nastavak RS misije.

“Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je spremnost NATO-a da se nastavi podrška Odbrambenim snagama Avganistana (ANDSF) kroz RS misiju, nakon koje će se stvoriti uslovi za uspostavljanje civilne misije koja će pomoći izgradnji i unapređenju kapaciteta avganistanskog društva”, kaže se u saopštenju.

On je, kako se navodi, posebno je pozdravio napredak koji su ostvarile avganistanske odbrambene snage koje su u potpunosti preuzele odgovornost za bezbjednost zemlje.

Ministri odbrane država članica i operativnih partnera izrazili su spremnost i posvećenost realizaciji svih postavljenih ciljeva misije i posebno istakli važnost dalje podrške u izgradnji ukupnih sposobnosti ANDSF.

Pejanović Đurišić je podsjetila da je od februara Drugi crnogorski kontigent u RS misiji, i istakla značaj učešća u međunarodnim misijama sa aspekta jačanja interoperabilnosti Vojske Crne Gore.

“Ona je ponovila spremnost da se nastavi naše učešće u RS misiji. U tom kontekstu je naglasila da će Crna Gora pratiti planove koje će u narednom periodu izraditi NATO, kao i da ćemo na osnovu njih razmotriti modalitete našeg daljeg angažovanja u Avganistanu”, kaže se u saopštenju.

Pejanović Đurišić je učestvovala i na sastanku ministara odbrane zemalja kontributora u RS misiji na sjeveru Avganistana, u komandi TAAC North, koji je održan na inicijativu Ministarstva odbrane Njemačke, kao vodeće države u toj Regionalnoj komandi.

“Kao posebno značajno, ona je istakla zajedničko učešće zemalja članica Američko jadranske povelje (A-5) u RS misiji koje su, kao kvalitetan doprinos NATO naporima u uspostavljanju stabilnosti u Avganistanu, prepoznali i saveznici”, navodi se u saopštenju.

Na sastanku TAAC North razgovarano je o bezbjednosnoj situaciji u Avganistan, kao i o budućnosti RS misije.

Kako su naveli iz Ministarstva, tokom boravka u Briselu Pejanović Đurišić je imala bilateralne sastanke sa v.d. pomoćnika američkog sekretara za odbranu Ellisom Slotkin, ministrom nacionalne odbrane Litvanije Juozas Olekasom i ministrom odbrane Gruzije Tinatin Khidasheli.

Bonus video: