Poša: Crna Gora spremna za dobijanje pozivnice za članstvo u NATO

Prema njegovim riječima, Mađarska smatra da je Crna Gora spremna za dobijanje pozivnice za članstvo u NATO-u
3 komentar(a)
Kristijan Poša, Foto: Arhiva "Vijesti"
Kristijan Poša, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.06.2015. 13:44h

Mađarska je ulaskom u NATO dobila prije svega sigurnost, a mir i stabilnost, su vrlo važne tekovine koje garantuje Alijansa, pogotovo za istorijski dokazane nestabilne zone, ocijenio je ambasador te države u Podgorici Kristijan Poša.

On je, gostujući u emisiji NATO info Radija Crne Gore, rekao da Mađarska spada u grupu država koja je rekla da je Crna Gora već spremna da dobije poziv i šanse da se to desi ove godine su, po njegovom mišljenju ogromne.

Poša je objasnio da je Mađarska ulaskom u NATO dobila prije svega sigurnost i da su mir i stabilnost, vrlo važne tekovine koje garantuje Alijansa, pogotovo za istorijski dokazane nestabilne zone.

"Mir i stabilnost su najbitnije što je moja zemlja dobila ulaskom NATO. Mi smo do ulaska u Alijansu i EU označavani kao dio takozvane "sive zone", kako su zbog nestabilnosti nazvali Srednjeistočnu Evropu. Sada je "siva zona" ovo gdje ste vi – Balkan", rekao je Poša.

Prema njegovim riječima, Mađarska smatra da je Crna Gora spremna za dobijanje pozivnice za članstvo u NATO-u.

"Nijedna članica Alijanse nije protiv učlanjenja Crne Gore", kazao je Poša.

Kako je dodao, samo su pojedine članice još neodlučne oko crnogorske spremnosti za NATO.

"Šanse za dobijanje pozivnice krajem godine su mnogo veće nego što su bile na Samitu u Velsu", poručio je Poša.

Kako je podsjetio, ulaskom u NATO države ne gube suverenost, kako to tvrde protivnici učlanjenja Crne Gore u Alijansu.

Prema njegovim riječima, sve države članice, bez obzira na veličinu, u NATO-u imaju isti uticaj na donošenje odluka i priča da jedna država, zato što je manja, ima manje uticaja u NATO-u upošte ne važi.

"To nije tako. Svaka država ima jedan glas. Manje države mogu uticati kada se radi o bitnim stvarima na odluku Alijanse", kazao je Poša.

Prema njegovim riječima, za Mađarsku je bezbjednost najveća korist od učlanjenja u Sjevernoatlantski savez.

"Zahvaljujući NATO-u, Mađarska, koja ima veoma modernizvane vojne snage za odbranu izdvaja ispod dva odsto BDP-a. Da nije u Alijansi, Mađarska bi izdvajala mnogo više novca za odbranu i vojsku", pojasnio je Poša.

Osim bezbjednosti, kako je dodao, prednost članstva u NATO-u odrazila se i na ekonomski prosperitet.

Prema njegovim riječima, u Mađarskoj je nezaposlenost među najnižima u Evropskoj uniji i iznosi sedam odsto, a rast BDP-a na godišnjem nivou je 3,6 odsto.

"U prilog tome govori i činjenica da najznačajnije automobilske kompanije, poput Mercedesa, Audija, Suzukija, svoje fabrike imaju u Mađarskoj", zaključio je Poša.

Bonus video: