Podržavaju kažnjavanje, ali bi BS da mijenja zastavu

Vlada Crne Gore nedavno je predložila izmjene Zakona o državnim simbolima koje predviđaju novčane kazne od 300 do 2.000 eura za svakog građanina koji ostane da sjedi dok se intonira državna himna što je izazvalo osude iz opozicije, ali i javnosti
386 pregleda 97 komentar(a)
Crna Gora zastava, Foto: Filip Roganović
Crna Gora zastava, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 15.10.2018. 05:19h

Elementarna je pristojnost je poštovati simbole svake međunarodno priznate države i svaka država treba da ima i mehanizme za sankcionisanje njihovog nepoštovanja, poručuju iz manjinskih partija koje su u koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), s tim što iz Bošnjačke stranke (BS) dodaju da neće odustati od svog predloga da se državna zastava izmijeni.

Vlada Crne Gore nedavno je predložila izmjene Zakona o državnim simbolima koje predviđaju novčane kazne od 300 do 2.000 eura za svakog građanina koji ostane da sjedi dok se intonira državna himna što je izazvalo osude iz opozicije, ali i javnosti.

Iz partija nacionalnih manjina ipak poručuju da će oni simbole poštovati i da će podržati ovakav predlog Vlade Crne Gore. Poslanik Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović poručuje da je elementarna pristojnost dati poštovanje simbolima svake međunarodno priznate države.

“A još i više države za čiju ste se obnovu zalagali”, kazao je Vuksanović za “Vijesti”.

Sličan stav imaju i u Bošnjačkoj stranci, ali dodaju da ne žele da odustanu od uklanjanja religijskih obilježja, odnosno krstova sa državne zastave Crne Gore. Ipak, kako kažu iz stranke koju predvodi Rafet Husović, oni će simbole poštovati i ovakve kakvi su sada. Poslanik BS Nedžad Drešević kazao je za “Vijesti” da svaka država, kad utvrdi svoje simbole, treba da ima i mehanizme za sankcionisanje njihovog nepoštovanja. “To je praksa svih uređenih država i mislimo da to treba da ima i Crna Gora ima svoje simbole i mislim da ih, kao legalisti, svi trebamo poštovati”, kazao je poslanik BS.

Bošnjačka stranka u svom stranačkom programu, usvojenom 2011. godine, ima upisano da će se zalagati izmjenu državne zastave jer smatraju da aktuelni državni simboli, posebno grb i zastava, ne reprezentuju adekvatno realnost i potrebe multinacionalne i viševjerske države kakva je Crna Gora i da nijesu usklađeni sa njihovim ustavnim sadržajem i određenjem. Ipak, partija koju predvodi Husović za ovih sedam godina nije dobila podršku Demokratske partije socijalista (DPS) ali ni drugih koalicionih partnera za izmjenu državnih simbola iako je to navodno bio dio političkog sporazuma između dvije partije. “Mi ćemo svakako državne simbole poštovati, ali to ne znači da odustajemo od našeg zahtjeva”, jasan je Drešević.

Vuksanović poručuje da je HGI svoju politiku vodio principima poštovanja svega što je dio državnog identiteta Crne Gore i da će tako nastavii i dalje. “Jer to je politika afirmacije onih vrijednosti koje jedno društvo čini civiliziranim”, naveo je poslanik HGI. “Vijesti” nisu dobile odgovore na ovu temu iz Force, albanske manjinske partije koja je u koaliciji sa DPS-om.

Premijer Duško Marković nedavno je poručio da Vlada nikoga neće tjerati da ustaje na himnu, ali da će kaznu platiti svako ko ostane da sjedi, te će da svaka institucija koja ističe zastavu i svaki građanin koji voli ovu zemlju pratiti ko nije ustao dok se intonirala himna.

Delegati BS sjedjeli na himnu, Vuković tada tražio da ih kazne

Pojedini delegati BS su 2015. godine tokom intoniranja himne “Oj, svijetla majska zoro” na stranačkom kongresu nisu ustali već su himnu odslušali sjedeći. Čelnici stranke himnu su tada slušali stojeći dok je desetak delegata partije koju predvodi Husović ostalo da sjedi i na sugestiju pojedinih partijskih kolega koje su se nalazile u njihovoj blizini. Pojedini delegati na kongresu su himnu slušali stojeći, držeći podignut kažiprst desne ruke, što u islamskoj terminologiji znači očitovanje božijeg jedinstva. Poslanik DPS-a Miodrag Vuković tada je osudio postupak pojedinih delegata koalicionog partnera, navodeći da je nedopustivo da pripadnici bilo koje političke strukture ne poštuju himnu i ostale državne simbole i da ih treba kazniti. “Ignorisanje zakonskih odredbi je nedopustivo i definitivno mora biti sankcionisano na zakonom prihvaćen način, zato što je to dio poštovanja države, poštovanja svih nas”, izjavio je tada Vuković. BS je takođe, u Rožajama, sa zgrade Opštine, gdje je ta partija na vlasti, za vrijeme Bajrama te godine uklonila crnogorsku zastavu, a ostavila bošnjačku nacionalnu zastavu.

Rastoder u kabinetu držao grb bez krstova

Neslaganja oko državnih simbola bilo je u vladajućoj koaliciji i dok je u njoj bila Socijaldemokratska partija (SDP). Dugogodišnji funkcioner te partije i tadašnji potpredsjednik crnogorskog parlamenta Rifat Rastoder u svom kabinetu je umjesto zvaničnog državno grba držao njegovu verziju koju je predložio SDP a na kojoj nema krstova. Predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić kazao je tada da Rastoder ne bi trebalo da to čini.

Bonus video: