Trajno zamrznut: Vujanović bez funkcije u DPS-u

U DPS-u tvrde da je Vujanović od 2008. tražio da se oslobodi njegovo mjesto u partiji
79 pregleda 37 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Savo Prelević
Filip Vujanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.06.2015. 05:39h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović više nije član nijednog organa Demokratske partije socijalista (DPS). Dok je Svetozar Marović imenovan za predsjednika Političkog savjeta, a Igor Lukšić je, kao ministar, član Glavnog odbora, Vujanović na partijskom kongresu nije imenovan na partijske funkcije.

U DPS-u tvrde da je Vujanović i ranije predlagao da na njegovo mjesto u partiji bude imenovan neko drugi.

“Dosadašnji potpredsjednik Vujanović je nakon izbora na mjesto predsjednika države zamrznuo partijsku funkciju i, u skladu sa tim, još nakon predsjedničkih izbora 2008, predlagao da je oslobodi za nekoga ko će moći da se u potpunosti posveti partijskom radu. Kao čovjek koji je najiskrenije posvećen svojoj ulozi predsjednika svih građana Crne Gore, Vujanović sa punom odgovornošću obavlja tu fukciju”, navode u službi za informisanje DPS-a. Iz Vujanovićeog kabineta nijesu odgovorli zašto ga nema u organima DPS-a.

Iako je stalno tvrdio da kao predsjednik svih građana ne učestvuje u partijskim djelovanjima, Vujanović je bio koordinator za Podgoricu na lokalnim izborima 2010., a nakon toga i za Cetinje.

Aktuelni šef države učestvovao je na sjednicama Predsjedništva DPS-a, a posljednji put je bio kada je šef partije Milo Đukanović predstavio nove ministre u Vladi polovinom marta.

Marović ostao u Predsjedništvu, samo Đukanović može vratiti Vujanovića

Vujanovića, prema novom statutu DPS-a u stranačke organe može vratiti Đukanović koji, kao predsjednik, predlaže članove Predsjedništva.

Prema novom statutu, članovi Predsjedništva po funkciji su predsjednik i zamjenik predsjednika partije, predsjednik Vlade, Skupštine, ako su na tim pozicjama, te politički direktor, predsjednik poslaničkog kluba i političkog savjeta.

Vujanović može biti predložen i za člana političkog savjeta, koji vodi Marović.

O sastavu Predsjedništva i Političkog savjeta, odlučivaće Glavni odbor stranke. Na prvoj sjednici novog sastava GO predsjednik stranke predložiće i političkog direktora, šefa poslaničkog kluba i portparola. U stranačkom statutu zadržan je Savjet za praćenje realizacije izbornog programa, u kojem su osim najviših funkcionera, ministara, poslanika i predsjednici opštinskih odbora, gradonačelnici i članovi izvršnih odbora.

Bonus video: