Najveća vojna vježba NATO od Hladnog rata: Učestvuju 33 crnogorska vojnika

Vježbom komanduje admiral Džejms Fogo, komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju.
80 pregleda 3 komentar(a)
Norveška, Foto: Shutterstock
Norveška, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.10.2018. 09:11h

Najveća vojna vježbe NATO-a od kraja Hladnog rata, "Spoj trozupca 2018" (Trident Juncture) počela je danas u Norveškoj, po hipotetičkom scenariju koji uključuje vraćanje suverenosti toj skandinavskoj zemlji poslije napada "fiktivnog agresora"

U ovoj vježbi će učestvovati i 33 pripadnika Vojske Crne Gore (VCG).

U vježbi, koja će trajati do 7. novembra, učestvovaće oko 65 brodova, 250 aviona, deset hiljada vozila i 50 hiljada vojnika iz oružanih snaga 31 zemlje, od čega je 29 članica NATO, uz Švedsku i Finsku, kao bliskih partnera Alijanse.

"Spoj trozupca" realizuje se najvećim dijelom na teritoriji Norveške, na kopnu, moru i u vazduhu, ali će obuhvatiti i dio teritorije Islanda, kao i vazdušni prostor Finske i Švedske.

Vježbom komanduje admiral Džejms Fogo, komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju.

Kada je riječ o crnogorskim snagama, glavni dio je pješadijski vod od 27 pripadnika, kojim komanduje poručnik Nikola Popović, a koji će biti u sastavu Slovenačke čete.

"Po jedan pilot, logistički podoficir i vojni policajac biće u sastavu slovenačke eskadrile, u komandi slovenačke logističke čete, odnosno u slovenačkoj četi vojne policije, dok će dva štabna oficira biti u komandi italijanske brigade", saopšteno je ranije iz Ministarstva odbrane.

Jedan oficir biće zadužen kao ocjenjivač – kontrolor tokom vježbe.

Generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg, rekao je na konferenciji za novinare u srijedu da je vježba ambiciozna i zahtjevna.

„Ovo je snažan prikaz naših mogućnosti i odlučnosti da radimo zajedno“, kazao je Stoltenberg.

Rusija, koja se graniči s Norveškom, dobila je od NATO podatke o manevrima "Spoj trozupca 2018" i poziv da pošalje posmatrače, ali je Moskva i dalje nezadovoljna zbog vježbi. Ruski ministar odbrane je upozorio da bi Moskva mogla biti primorana da odgovori na povećanu aktivnost NATO blizu njene zapadne granice.

Prethodna vježba "Spoj trozupca" održana je prije tri godine, na teritoriji Italije, Španije i Portugala i u njoj je učestvovalo oko 36 hiljada vojnika.

Bonus video: