Đukanović čeka odluku NATO-a da raskine sa SDP-om

U DPS-u se nijesu pomirili sa Krivokapićevim ostankom na čelu SDP-a, pa premijer opet pominje “parlamentarnu diktaturu”
53 pregleda 28 komentar(a)
Milo Đukanović, Ranko Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Milo Đukanović, Ranko Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.06.2015. 16:37h

Premijer Milo Đukanović nastaviće da vrši pritisak na Socijaldemokratsku partiju (SDP) i ohrabruje frakcije u stranci Ranka Krivokapića, ali to za sada neće izazvati raspad vladajuće koalicije. I pored jakih turbulencija u vlasti, lider Demokratske partije socijalista (DPS) neće rušiti taj savez do odluke o članstvu u NATO, kako se ne bi zamjerio stranim partnerima.

To je mišljenje izvršne direktorke Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborke Uljarević koja smatra da Đukanović, i pored odžavanja koalicije u životu, neće odustati od slabljenja manjeg partnera prije vanrednih izbora.

“Očigledno je da se u DPS-u nijesu pomirili sa činjenicom da je Krivokapić ostao na čelu SDP-a. Đukanović ohrabruje nove pritiske na SDP i to upravo kroz samu strukturu te partije, što će u perspektivi neminovno rezultirati definitivnim razlazom čiju režiju će pomoći iz DPS-a kojem će to poslužiti kao otvaranje prostora za uvođenje novog i lojalnijeg koalicionog partnera”, tvrdi Uljarević.

Đukanović je na kongresu DPS-a ponovio optužbe da socijaldemokrate sa opozicijom stvaraju nove parlamentarne većine, zbog čega je izvršna vlast dovedena u poziciju manjinske vlade.

Nadovezujući se na ranije ocjene da je u Crnoj Gori uvedena “parlamentarna diktatura”, on je zaprijetio da će tu praksu prekinuti na parlamentarnim izborima, ističući da poslanici ne smiju glasati protiv odluka svojih ministara.

Slične optužbe premijer je ponavljao i uoči kongresa SDP-a kada je manjeg koalicionog partnera optuživao za opstruiranje Vladinih aranžmana sa stranim partnerima, protežirajući time indirektno dio funkicionera okupljenih oko Krivokapićevog protivkandidata Ivana Brajovića. Dok je uoči kongresa socijaldemokrate optuživao za “subverzivne aktivnosti”, Đukanović je u subotu ocijenio da nekome smeta uspjeh njegove Vlade ali i da će vladajuća koalicija nastaviti da funkcioniše do kraja godine.

Podsjećajući da se krajem godine očekuje izjašnjavanje članica NATO o pozivnici Crnoj Gori, Uljarević navodi da tenzije u vladajućoj koaliciji najavlju- ju vanredne izbore.

“Njih u ovom trenutku odlažu dvije stvari-ravnoteža straha i kristalizacija pozicija između DPS-a i SDP-a uz traženje novih partnera, a sa druge strane čekanje i neizvjesnost vezani za pozivnicu Crnoj Gori u NATO, odnosno oprez od zamjeranja zapadnim partnerima. Pa i pored ovih činjenica, danas ne bi bilo iznenađenje da u narednim mjesecima gledamo radikalizaciju na crnogorskoj političkoj sceni, za koju je lako procijeniti da se može riješiti samo izborima”, smatra ona.

SDP tek čekaju potresi

Podsjećajući na tvrdnje Damira Šehovića da će jdinstvo SDP-a zavisti od Krivokapićevih poteza, Uljarević smatra da funkcioneri okupljeni oko Brajovića neće sjedjeti skrštenih ruku.

“Šehović je glasnogovornik dijela SDP-a koji je svjestan da je izgubio na partijskom kongresu, ali i da ima značajnu podršku unutar partije. Oni imaju podršku DPS-a i taj dio se neće i ne smije pomiriti sa pokušajem Krivokapića da “uvede red” u partiji, već će se tome suprotstaviti svim sredstvima. Dugoročno ovaj balans dviju snaga u SDP-u nije održiv”, smatra ona.

SDP: Ne naređuje se poslanicima

Iz SDP-a su upozorili Đukanovića da niko ne smije naređivati poslaniku kako da glasa, pa ni Vlada, jer bi to vodilo u samovlašće jedne grane vlasti i uvod u diktaturu. U toj stranci smatraju da crnogorsku i evropsku javnost treba da zabrinu sve češći zahtjevi premijera, navodeći da Vlada nema problem sa „parlamentarnom diktaturom", nego sa osnovnim principima demokratije.

“U izvještajima EK nema ni spomena o problemima parlamentarne diktature, već se Skupština ističe kao institucija koja najbrže napreduje u evropskim integracijama. Zahvaljujući dijalogu vlasti i opozicije u parlamentu, usvojili smo važne zakone pa i ustavne amandmane dvotrećinskom većinom. Da ga nije bilo danas ne bismo bili u pregovorima sa EU i regionalni lider u integracijama, navode u SDP-u, ističući da im ne smeta kada DPS vodi taj dijalog sa opozicijom.

“Kada glasaju protiv odluke Ustavnog suda i ukidaju crnogorski jezik kao naziv nastavnog programa”.

Bonus video: