Božinović: Saveznici Crnu Goru već doživljavaju kao buduću članicu NATO-a

On je podsjetio da se odluke u Alijansi donose konsenzusom, pa ih, kako naglašava, ne treba prejudicirati
51 pregleda 5 komentar(a)
Crna Gora, NATO
Crna Gora, NATO
Ažurirano: 22.06.2015. 11:31h

Saveznici Crnu Goru već doživljavaju kao buduću članicu NATO-a i to je potvrdu da je država jasno trasirala put prema zajednici evropskih demokratija, smatra hrvatski poslanik posmatrač u Evropskom parlamentu, Davor Božinović.

On je kazao da nije poželjno prejudicirati odluke predstojećeg ministarstkog sastanka, jer bi se time slala poruka da je on formalnost što, kako je naveo, nije slučaj.

„Crna Gora je na najboljem putu ostvarenja svog strateškog cilja. Izvjesno je da će ministri vanjskih poslova krajem godine donijeti odluku i moj je dojam da Crna Gora ima razloga za optimizam“, kazao je Božinović agenciji Mina.

On je podsjetio da se odluke u Alijansi donose konsenzusom, pa ih, kako naglašava, ne treba prejudicirati.

Božinović je rekao da bi kao veliko postignuće izdvojio činjenicu da se Crna Gora već vidi i doživljava kao buduća članica.

"To je najbolja potvrda i priznanje saveznika da je Crna Gora jasno trasirala svoj put prema zajednici evropskih demokratija, što se visoko cijeni“, poručio je Božinović, koji je bio ministar odbrane Hrvatske i šef misije te države pri NATO-u.

Sve što je Crna Gora učinila na putu ispunjavanja kriterijuma za članstvo, kako je naveo, uvjeravaju ga da bi pozitivna odluka ministara vanjskih poslova članica NATO-a bila opravdana.

Božinović je naglasio značaj nastavka reformi i nakon učlanjenja.

„Važno je da saveznici stvore jasnu sliku o tome da pozivnica neće dovesti do opuštanja kad govorimo o opsežnim reformama koje sve države, pa i Crna Gora, moraju sprovoditi u cilju jačanja vlastitih demokratskih kapaciteta“, objasnio je on.

Reformski procesi, kako smatra Božinović, nikad ne prestaju i oni će se sprovoditi i kad Crna Gora postane članica Alijanse, a tako je i sa drugim članicama.

„Samo stalno poboljšavanje i napredak u svim područjima društvenog života garantuje sposobnost države za suočavanje s izazovima modernoga doba“, naveo je Božinović.

Na pitanje da li je relanije očekivati da Crna Gora poziv za članstvo dobije na redovnom samitu naredne godine, u odnosu na ministarski sastanak krajem ove, Božinović je podsjetio na individualni crnogorski mehanizam iz Kardifa- intenzivirani i fokusirani dijalog.

Komentarišući navode da bi Crna Gora i Makedonija trebalo da dobiju poziv na samitu 2016., on je naveo da je za Crnu Goru skrojen mehanizam na osnovu njenog napretka.

Božinović je rekao da je veliki zagovornik članstva Makedonije u NATO-u i da smatra da se to već trebalo dogoditi.

"Međutim, Crna Gora je u Kardifu na najvišoj razini, onoj koju čine šefovi država i vlada, dobila svoj individualni mehanizam, nazvan intenzivnim i fokusiranim dijalogom. Taj je mehanizam skrojen samo za nju jer je i crnogorska kandidatura ocijenjena u toj mjeri zrelom da je svima jasno kako se bliži trenutak u kojem će saveznici donijeti odluku o njenom napretku“, objasnio je Božinović.

Prema njegovim riječima, članice NATO-a podržavaju članstvo Crne Gore u Alijansi jer se time širi zona stabilnosti, mira i demokratije.

„To je suštinski interes Saveza, tako da njegovo proširenje nikad nije i neće biti motivisano protiv bilo koga“, kazao je on.

Prema riječima Božinovića, koliko god se neki trudili stvari prikazati drugačije, činjenica je da su sve države koje su ušle u NATO postale njegov dio jer su to, prvenstveno, same željele.

On je rekao da dobrovoljnost članstva i očuvanje suvereniteta, donošenjem odluka konsenzusom, predstavlja osnov snage i recept zbog kojeg je NATO i nakon 76 godina od svog osnivanja veoma vitalan.

"On nije izgubio ništa na svojoj atraktivnosti jer mu se i dan danas cijeli niz država želi priključiti, a Crna Gora je prva u redu kojoj će to, po mom mišljenju, uspjeti“, kazao je on.

Božinović je ukazao na značaj stalanog dijaloga sa predstavnicima NATO-a, kao i svih država članica, u kom će, kako je objasnio, predstavnici crnogorske vlasti biti u mogućnosti da svjedoče o postignutom i onome što planiraju i u kom roku učiniti.

„Što se tiče javnog komuniciranja razloga ulaska države u NATO, ono je izuzetno važno jer se time demonstrira saveznička uvjerenost u pozitivne posljedice koje članstvo u toj organizaciji donosi svakoj članici“, kazao je Božinović, komentarišuči značaj povećanja podrške javnog mnjenja.

On je napore Vlade Crne Gore i Komunikacionog tima za članstvo u Alijansi da informišu javnost o procesu integracija, ocijenio pozitivno, navodeći da oni rade „odličan posao“.

„To je znak visokog poštovanja prema vlastitoj javnosti, tako da nemam dilema da će podrška rasti s približavanjem ostvarenja cilja“, kazao je Božinović.

Komentarišući posjetu generalnog sekretara Alijanse, Jensa Stoltenberga Crnoj Gori, Božiović je kazao da je Stoltenberg poslao nekoliko važnih poruka crnogorskoj javnosti.

Na pitanje da li je izjava da žali zbog žrtava NATO bombardovanja indirektan pozitivan signal Crnoj Gori jer dolazi u vrijeme napora Vlade za povećanje javne podrške, Božinović je podsjetio da interes Alijanse da Crna Gora postane članica nije indirektan.

On je podsjetio da je Stoltemberg sasvim jasno rekao da je to scenarij koji je pobjednički ne samo za Crnu Goru, već i za NATO i ukupnu evropsku stabilnost i bezbjednost.

„Jasnije ne može. Važno je i to što je naglasio jasnu demonstraciju crnogorske privrženosti vrijednostima Saveza, što u današnje vrijeme ima posebnu težinu“, ocijenio je Božinović.

Bonus video: