13. NOVEMBAR

DF predlaže novi praznik Dan Petra II Petrovića Njegoša

"Njegova djela svrastavaju se u red najznačajnijih djela južnoslovenske i svjetske književnosti. Njegovo bogato kulturno stvaralaštvo na najbolji način promovisalo je i promoviše Crnu Goru u svijetu unazad dva vijeka, a činjenica da su njegova djela prevedena na mnoge strane jezike dokazuje njegovu književnu veličinu, univerzalnost i neprolaznost", kaže se u obrazloženju
210 pregleda 0 komentar(a)
Petar II Petrović Njegoš
Petar II Petrović Njegoš
Ažurirano: 24.10.2018. 11:14h

Demokratski front (DF) predložio je da se u Crnoj Gori uvede novi praznik, 13. novembar – Dan Petra drugog Petrovića Njegoša, crnogorski praznik kulture.

Predviđeno je da se taj dan obilježi održavanjem kulturnih i drugih manifestacija koji će biti posvećeni Njegošu, na kojima će se afirmisati njegovo stvaralaštvo.

Izmjenama Zakona o državnim i drugim praznicima, koji se nalaze u skupštinskoj proceduri, DF predlaže novi praznik sa ciljem da se afirmiše kultura i stvaralaštvo jedne od najvažnijih ličnosti Crne Gore, vladara, vladike, pjesnika i filozofa.

"Njegova djela svrastavaju se u red najznačajnijih djela južnoslovenske i svjetske književnosti. Njegovo bogato kulturno stvaralaštvo na najbolji način promovisalo je i promoviše Crnu Goru u svijetu unazad dva vijeka, a činjenica da su njegova djela prevedena na mnoge strane jezike dokazuje njegovu književnu veličinu, univerzalnost i neprolaznost", kaže se u obrazloženju.

Ističe se da Njegoševo književno djelo promoviše najveće ljudske vrijednosti na kojima su izgrađeni savremeni svijet i društvo, a to su sloboda ličnosti, borba za slobodu, plemenitost, junaštvo i čojstvo, sloboda kao uslov jednakosti.

Navodi se da je zbog veličine njegovog lika i djela Petar drugi Petrović Njegoš postao najprepoznatljiviji simbol Crne Gore i zaslužuje da se dan njegovog rođenja proglasi crnogorskim praznikom kulture.

"Tako bi se i u budućem periodu, generacijama koje dolaze, pribličio značaj njegovih djela, koja na ponos svakoga u Crnoj Gori stoje u ravan sa najznačajnim djelima svjetske književnosti, a Njegoš se cijeni u svjetskoj književnosti kao jedan od nezaobilaznih velikana", kaže se u obrazloženju.

Izmjena Zakona o državnim i drugim praznicima predložili su 18 poslanika DF-a.