Đonović: DPS ne treba da ulazi u koaliciju sa SDP-om

On je, komentarišući optužbe lidera DPS-a Mila Đukanovića na kongresu na račun SDP-a, naveo da se sukobi unutar SDP-a vrlo negativno odražavaju na Crnu Goru, čega je svjesna i ta partija
176 pregleda 37 komentar(a)
Ranko Đonović, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ranko Đonović, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 21.06.2015. 12:02h

Demokratska partije socijalista (DPS) ne bi trebala ubuduće da ulazi u bilo kakve koalicione odnose sa Socijaldemokratskom partijom (SDP), pogotovo ne prije izbora, ocijenio je bivši poslanik Liberalnog saveza Ranko Đonović.

On je, komentarišući optužbe lidera DPS-a Mila Đukanovića na kongresu na račun SDP-a, naveo da se sukobi unutar SDP-a vrlo negativno odražavaju na Crnu Goru, čega je svjesna i ta partija.

„Mislim da DPS ne bi trebao da sa takvom strankom ubuduće ulazi u bilo kakve koalicione odnose, pogotovo ne prije izbora“, kazao je Đonović agenciji MINA.

Kako je podsjetio, Đukanović je na Kongresu DPS-a pozdravio i zahvalio se svim partnerima u vlasti, a SDP-u nije, a kritike koje je upućivao na funkcioisanje vlasti odnose se na SDP.

„I to potpuno s pravom. Ovim ne želim da naglasim ni dobru ni lošu politiku neke od te dvije partije, nego je to jedan mehanizam koji u svakoj državi mora da funkcioniše ako ona hoće da bude ozbiljna“, poručio je Đonović.

Prema njegovim riječima, kongres SDP-a pokazao je podjele tako što su oni delegati koji su predstavnici u parlamentu bili većinski za predsjednika partije, a oni delegati koji su predstavnci u Vladi glasali su za drugog kandidata.

“Nije dobro što se to održava na funkcionisanje države i Đukanović je to otvoreno saopštio”, kazao je Đonović.

Prema njegovim riječima, Krivokapić je, na neki način, okrivio druge i rekao da jedan čovjek ne može da sinhronizuje stranku ako u njoj naiđu problemi.

“Krivokapić je time htio da kaže da su neki drugi remetili odnos između DSP-a i SDP-a”, kazao je Đonović.

Komentarišući Kongres DPS-a i novine koje su usvojene, Đonović je kazao da je najviši partijsku skup protekao u besprekornom redu.

“Ako DPS predstavlja gotovo polovinu Crne Gore, moram reći da je 442 delegata pokazalo bezrezervnu podršku rukovodstu te partije”, naveo je Đonović.

On je kazao da to što DPS nema potpredsjednika partije nema nikakve veze sa potpunom podrškom Đukanoviću od članova i rukovodstva te stranke.

Prema njegovim riječima, to je statutarna ili organizaciona promjena, ali ona neće imati nikakvog značaja, niti će se bilo šta time pokazati.

„I da ima desetak potpredsjednika i da nema ni jednog ili ako ima jednog zamjenika, vlast koju ima i autoritet koji uživa Đukanović u DPS-u je apsolutna i samo ustrojstvo stranke na tako nešto nema uticaja“, ocijenio je Đonović.

Prema njegovim riječima, Đukanović je iznio značajne i dobre rezultate kada su u pitanju određeni ekonomski potezi iako bi oni uvijek mogli biti i bolji i veći i kada je u pitanju spoljna politika Crne Gore.

“Kada je u pitanju unutrašnja politika države i stare duboke crnogorske rane kao što su - crkva, jezik istorija i kultura o tome nije bilo riječi na Kongresu”, ukazao je Đonović.

Kako je pojasnio, DPS ima i politički i suštinski stav po sistemu "netalasanja", a Crna Gora jednog dana to može skupo da plati.

“Mislim da ta, iako bolna i problematična tačka i nepomirena Crna Gora, moraju tražiti neka rješenja, jer se država ne može ponašati kao noj u tim problemima zabadajući glavu u pijesak i pokašuvajući na taj način da ih riješi”, ocijenio je Đonović.

Bonus video: