Đukanović: Na referendumu bi pobijedila opcija za članstvo u NATO

On učestvuje na 10. jubilarnom globalnom bezbjednosnom forumu GLOBSEC koji se održava u Bratislavi
111 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Biro za odnose sa javnošću
Milo Đukanović, Foto: Biro za odnose sa javnošću
Ažurirano: 21.06.2015. 19:31h

Na referendumu o ulasku Crne Gore u NATO, ukoliko bi teorijski bio održan sjutra, pobijedila bi opcija za članstvo u Alijansu, rekao je premijer Milo Đukanović, navodeći da je podrška za posljednji mjesec dana porasla pet odsto.

On učestvuje na 10. jubilarnom globalnom bezbjednosnom forumu GLOBSEC koji se održava u Bratislavi.

“Ukoliko bismo teorijski sjutra imali referendum na tu temu, pobijedila bi opcija za članstvo u NATO”, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku se ne razmišlja o organizaciji referenduma.

“Ustav Crne Gore je takav da obezbjeđuje donošenje odluke u parlamentu. I nijesmo još finalno profilisali o tome kako će se Crna Gora odlučiti nakon upućenog poziva“, dodao je Đukanović.

Kako je podsjetio, uoči samita u Kardifu podrška crnogorske javnosti članstvu bila je oko 46 odsto.

“Pošto je tada pozivnica izostala, uslijedio je blagi pad podrške ali ubrzo i intezivna kampanja Vlade”, pojasnio je Đukanović, prenosi Radio Anterna M.

Kako je dodao, rast podrške za posljednjih mjesec dana je pet odsto.

“Realizovali smo dva istraživanja javnog mnjenja, istraživanje beogradske agencije pokazuje da je podrška javnosti porasla na 41 odsto,a prema istraživanju jedne crnogorske agencije to je već 42 odsto. Jednako tako dolazi do procentualnog pada onih koji su protiv NATO-a.”, precizirao je Đukanović.

Kako je pojasnio, u sprovedenim istraživanjima vrlo je važan i podatak da je na pitanje –Da li mislite da će Crna Gora biti članica NATO-a, u jednom slučaju 64 odsto u drugom 66 odsto građana kazalo da misli i da nema nikakv problem sa tom okolnošću i da je pripravan da živi u državi koja je članica NATO-a.

“Na pitanje – ako bi se sjutra organizovao referendum na temu da li Crna Gora treba da bude članica ili ne, u jednom istraživanju 47 odsto građana kazalo je da bi glasalo za, a 43 protiv”, dodao je Đukanović.

Kako je naveo, u drugom istraživanju 44 odsto kaže da bi glasalo –za, a 40 odsto protiv.

Govoreći o onima koji se protive članstvu u NATO Đukanović je rekao da problem sa kojim se država suočava, odnosno problem otpora crnogorskom članstvu u NATO nije nepoznat.

“To je problem zloupotrbe emocije jednog dijela javnosti koja je bila protiv crnogorske nezavisnosti 2006.godine”, ocijenio je on.

Prema njegovim riječima, Crna Gora želi da bude dio NATO-a jer želi da nastavi sa implementacijom sistema vrijednosti koje oličavaju NATO i Evropska unija (EU), zbog regionalne sigurnosti ali i da bi podstakla put ka EU.

Upitan zašto bi NATO trebalo da primi Crnu Goru Đukanović je kazao da je važno za NATO da nastavi sa prestižom na globalnoj sceni, dobro je za svaku organizaciju da ima nove članice, velike i male, koje dijele iste vrijednosti.

“Posebno mislim da je za NATO važno da dobije jednu takvu članicu koja će biti podsticajna i za druge države regiona, u regionu kakav je zapadni Balkan”, ocijenio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Balkan je područje ne samo NATO, nego i drugih uticaja, koji su izrazito anti-NATO orjentisani.

“Prema tome za mene bi, da sam u poziciji da odlučujem u ime NATO-a, bilo veoma važno da NATO ostvari prestiž svog sistema vrijednosti u jednom evropskom regionu“, zaključio je Đukanović.

Đukanović je na GLOBSEC Forumu govorio na posebnom panelu ’’Crna Gora kuca na vrata NATO’’, na kojem je prezentovao planove u susret očekivanom pozivu za članstvo u Alijansi do kraja godine.

GLOBSEC Forum se smatra jednim od najprestižnijih u Evropi i ove godine je okupio visok nivo učesnika, koji razmjenjuju mišljenja o ukrajinskoj krizi, sajber bezbjednosti i drugim pitanjima od značaja za bezbjednosnu arhitekturu Evrope, kao i na globalnom planu.

Đukanović – Margvelašvili: Integracije - jedini pravi odgovor na izazove i garant stabilnosti

Đukanović se u Bratislavi, na marginama jubilarnog bezbjednosnog foruma (GLOBSEC), sastao sa predsjednikom Gruzije Giorgiem Margvelashvilijem.

Susret u Bratislavi, kako je saopšteno iz Vlade, potvrda je dinamičnog političkog dijaloga dvije države, koje imaju zajedničke strateške evropske i evro-atlantske ciljeve – konstatovano je u razgovoru, uz ocijenu da su integracije jedini pravi odgovor na izazove i garant regionalne stabilnosti.

Margvelashvili čestitao je u tom kontekstu Crnoj Gori na napretku i uspješnosti u procesu pristupanja EU i NATO.

"Visoki sagovornici ukazali su i na prijateljske veze dva naroda kao čvrstu osnovu za ostvarenje stratečkih ciljeva i produbljivanje saradnje. Crna Gora i Gruzija podsticaće u tom kontekstu razvoj privredne saradnje i komunikaciju biznis zajednica, dogovoreno je na sastanku", navodi se u saopštenju Vlade.

Bonus video: