"STOLTENBERGOVA POSJETA ZNAČAJNA"

Vejvoda: Velike šanse da CG dobije poziv za NATO do kraja 2015.

Vejvoda smatra da je i američka administracija sada naklonjenija prijemu Crne Gore u NATO
4 komentar(a)
Ivan Vejvoda, Foto: Johnfeffer.com
Ivan Vejvoda, Foto: Johnfeffer.com
Ažurirano: 21.06.2015. 10:47h

Potpredsjednik Njemačkog Maršalovog fonda u SAD Ivan Vejvoda smatra da su šanse da Crna Gora do kraja godine dobije pozivnicu za članstvo u alijansi velike.

Vejvoda je za Glas Amerike rekao da je posjeta generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga Crnoj Gori veoma je značajna na tom putu.

„Ja bih svakako rekao da je to vjerovatno. Čak bih stavio šanse na negdje 80 odsto. To je moje lično mišljenje iz svega onog što čitam, vidim, čujem u razgovorima...“, kazao je Vejvoda, “Mislim da je došlo do jednog sazrijevanja mnjenja u glavnim zemljama i članicama NATO-a, pa rekao bih u svim članicama, da je proteklo mnogo vremena od posljednjeg proširenja NATO-a 2009. godine, kada su Hrvatska i Albanija pristupile punoporavnom članstvu i da je, s obzirom na spremnost, zrelost i pripremljenost Crne Gore, vrijeme da se pristupi tom zadatku.”

On smatra da je i američka administracija naklonjenija prijemu Crne Gore sada nego što je bila “prije 12 mjeseci ili možda čak devet mjeseci”.

Aktuelne geopolitičke okolnosti, te sve ono što Crna Gora sama čini, promijenili su mišljenje u pojedinim evropskim prijestonicama, prije svega Njemačkoj.

„Imao sam priliku i da boravim u Francuskoj protekla dva meseca i tamo sam čuo različite stavove, ali ipak postoji razumijevanje da ukoliko su svi ZA, uključujući SAD, Njemačku, Veliku Britaniju, da se oni neće usprotiviti takvoj odluci“, kaže Vejovda.

On smatra da je Crna Gora ispunila većinu zahtjeva za članstvo.

„Ne znam da li je apsolutno spremna, ali ne znam ko je bio apsolutno spreman. Sigurno zemlje poput Rumunije i Bugarske nijesu bile apsolutno spremne, ali vidimo koliko je danas važno da su one članice tog saveza i Evropske unije u trenutku zaista kada postoji jedna nestabilna bezbjednosna situacija.“

Jedan od glavnih uslova za pozitivnu odluku alijanse je povećanje javne podrške za članstvo. Vejvoda očekuje da će ona porasti u trenutku dobijanja poziva.

„Zato je važno da političari i oni koji su za pristupanje budu stalno spremni da objašnjavaju zašto je to važno za Crnu Goru, koji su to interesi, bezbjednosni i naravno ekonomski, koji su veoma bitni, jer su sve članice koje su pristupile NATO-u imale taj benefit što su se investitori osjećali bezbjednije, ako je jedna zemlja bila kandidat odnosno poslije članica.“

Potpredsjednik Njemačkog Maršalovog fonda podvlači značaj crnogorskog članstva i za cjelokupni region.

„Radi se o bezbjednosti cijelog regiona, bezbjednosti Crne Gore svakako, jer kako ja to često kažem, cijeli naš region Zapadnog Balkana, dakle ove zemlje koje nisu još integrisane u Evropsku uniju ili NATO, sačinjavaju unutrašnje dvorište EU i NATO-a, jer smo okruženi sa svih strana tim zemljama.“

Susjedne zemlje, u kontekstu daljeg učvršćivanja bezbjednosti u regionu, pozitivno gledaju na pristupanje Crne Gore NATO-u, zaključuje Vejvoda.