Jovanović: Članstvo Srbije u NATO preduslov regionalne stabilnosti

Na pitanje da li smatra da će Srbija u narednom periodu promijeniti stav i razmotriti opciju izdizanja odnosa sa Alijansom iznad partnerskih, on je odgovorio potvrdno
177 pregleda 54 komentar(a)
Vuk Drašković, Nenad Čanak, Čeda Jovanović, Foto: Luka Zeković
Vuk Drašković, Nenad Čanak, Čeda Jovanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.06.2015. 13:51h

Članstvo Srbije u NATO-u preduslov je regionalne stabilnosti, ocijenio je lider Liberalne demokratske partije u toj državi, Čedomir Jovanović, navodeći da će članstvo Crne Gore u Alijansi to dodatno istaći.

Jovanović je danas prisustvovao Kongresu Demokratske partije socijalista (DPS) u Podgorici.

Na pitanje da li smatra da će Srbija u narednom periodu promijeniti stav i razmotriti opciju izdizanja odnosa sa Alijansom iznad partnerskih, on je odgovorio potvrdno.

„Naravno da hoće, za tri, pet ili deset godina Srbija će o svom odnosu sa NATO-om govoriti jednako drugačije kao što sada govori o svom odnosu sa Crnom Gorom ili Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, ili recimo u stavu o Srebrenici“, kazao je Jovanović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, Srbija, za razliku od Crne Gore, pravi grešku jer ne postoji dovoljno definisan stav o pojedinim ciljevima.

„Vrijeme je resurs, i dok mi dajemo pogrešne odgovore ovaj svijet ide sve dalje od nas. Mi sada moramo imati sposobnost da kažemo da je preduslov regionalne stabilnosti zapravo članstvo Srbije u NATO-u“, rekao je Jovanović.

Kako je kazao, članstvo Crne Gore samo će to samo dodatno istaći. „Od toga ne treba bježati“.

„Jasno je da nema ekonomskog razvoja, niti održivog života bez mira. Smatram, a to i vrijeme potvrđuje, da je u ovom trenutku NATO jedina institucionalna garancija za mirno rješavanje sporova, koji su oduvijek postojali među nama i koji su nas, po pravilu, gurali u sumnjive sukobe u kojima smo uništavali i jedni druge i sami sebe“, objasnio je Jovanović.

Komentarišući odnose Srbije i Crne Gore gotovo deceniju nakon crnogorskog referenduma za nezavisnost, Jovanović je kazao da je Srbija tada pogriješila jer je tražila šansu u aranžmanu koji nije bilo u skladu sa potrebama Crne Gore.

„Mislim da je Srbija tada napravila grešku, jer je svoju šansu tražila u aranžmanu koji se tada pokazao kao loš, jer nije bio u skladu sa očekivanjima i potrebama same Crne Gore“, naveo je on.

Prema njegovim riječima, to je bila nerazumna ideja očuvanja zajednice Srbije i Crne Gore i neopravdani strah od dogovora koji bi Srbiji i Crnoj Gori donio nezavisnost.

„Na referendumu Crna Gora je, voljom građana, izabrala svoj put, a Srbija je sebe kao državu zaokružila tako što je ona ono što je preostalo nakon raspada Jugoslavije“, rekao je Jovanović.

Kako je naveo, ko je pogriješilo pokazuje ne samo stanje u ekonomiji, već i atmosfera u društvima.

„Ne samo ekonomija, ne samo otvorena poglavlja u procesu EU integracija, nego prije svega atmosfera u jednom i drugom društvu govore ko je zapravo pogriješio, a ko je bio u pravu“, kazao je Jovanović.

Danas, kako je rekao, više niko u Srbiji ne pomišlja na politiku koja je bila dominanatna prije nepunih deset godina.

„Sve ozbiljne stranke u državi govore jezikom kojim smo mi govorili maja 2006. godine“, rekao je Jovanović.

Ključna razlika između dvije države je, kako je naglasio, u odnosu prema vremenu i cijeni koja se plaća zbog politike za koju se opredjeljujete.

„Mi svoje vrijeme u najvećoj mjeri gubimo i vrlo rijetko postavljamo pitanje cijene koju će cijela država platiti za određeni politički potez, dok se u Crnoj Gori prema vremenu i prema cijeni koju građani plaćaju, vlasti odnose drugačije“, smatra Jovanović.

Kako je dodao, odgovor na ključnu razliku u ovom trenutku između jedne i druge države odnosi se na „jasnost u stavu“, čak i više, kako je objasnio, nego na ekonomske pokazatelje ili napredak u procesu evroatlantskih integracija.

„Vi znate šta je ono što želite, mi još u Srbiji ne možemo to da kažemo. Crna Gora sa tim već dugo nema problema, ona je na korak od ciljeva koje je sebi postavila“, kazao je Jovanović.

Na pitanje da prokomentariše situaciju u regionu, Jovanović je kazao da smatra da je ona logična posljedica „čitavog niza grešaka koje su u prošlosti pravljene“.

„Od prvog dana bavljenja politikom govorim o istini koja nas opisuje kao nedovršeno društvo. Govorim o Srbiji kao državi koja je okružena nestabilnom Makedonijom, koja je u istorijskom nesporazumu sa Kosovom, koja ne može da da odgovore na krizu u BiH i greškama koje pravi u tom odnosu“, kazao je on, navodeći da takvim stavom Srbija sebe ponovo dovodi u opasnost.

Jovanović je dodao da je jasno da su pozitivni pomaci u Crnoj Gori napravljeni uz podršku koja je dolazila spolja i koja je, kako je naveo, bila presudna za napredak.

„Zato treba, u vremenu u kome se nameću neki drugi prioriteti, tražiti način da se stabilnost očuva i kriza rješava kroz partnerstva sa onima sa kojima to partnerstvo mora postojati“, kazao je Jovanović.

To su, kako smatra, Evropa i NATO.

„Tu je Srbija opet u nesporazumu, ona nema jasno izraženu svijest o poslu koji mora uraditi kako bi bila faktor Evrope i NATO-a“, kazao je Jovanović.

I u tom smislu je, kako je pojasnio, Srbija izolovana, jer to nije problem koji postoji u Crnoj Gori, na Kosovu, pa ni u Makedoniji.

„Jasno je da kriza u Ukrajini, ekonomska situacija u Evropi, prijetnje koje dolaze iz Grčke i krize koje postoje na Bliskom i Srednjem istoku nas praktično guraju na margine dnevne međunarodne politike. Mi moramo jednu takvu slabost kompenzovati bližim odnosima sa onima na koje smo upućeni“, zaključio je Jovanović.

Bonus video: