Drašković: Đukanović ima istorijske zasluge za novi početak Crne Gore

„Nakon raspada Jugoslavije, Crna Gora i Srbija najduže su osjećale „fantomski bol“, kazao je on, navodeći da je taj bol proizilazio iz istorijskog pamćenja na crnogorske i srpske žrtve ugrađene u stvaranje Jugoslavije
198 pregleda 16 komentar(a)
DPS, Kongres, Foto: Luka Zeković
DPS, Kongres, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.06.2015. 13:01h

Crna Gora je danas na pravom putu i ona je Srbiji i putokaz i putovođa, poručio je predsjednik Srpskog pokreta obnove, Vuk Drašković na kongresu Demokratske partije socijalista(DPS).

Kongresu DPS-a prisustvovali su brojni lideri iz regiona, predstavnici političkih partija iz Crne Gore i inostranstva, kao i članovi diplomatskog kora.

Drasković je kazao da je svaki korak pogrešan, kada ne znaš gdje si, a „kada ne znaš ko si, svaki pasoš je pogrešan“.

„Nakon raspada Jugoslavije, Crna Gora i Srbija najduže su osjećale „fantomski bol“, kazao je on, navodeći da je taj bol proizilazio iz istorijskog pamćenja na crnogorske i srpske žrtve ugrađene u stvaranje Jugoslavije.

Taj bol je, kako je dodao, postojao i iz osjecanja krivice što je došlo do kraha Jugoslaije. „Milo Đukanović ima istorijske zasluge za novi početak Crne Gore“, poručio je Drašković.

Prema njegovim riječima, u surovom vremenu nestanka države i velikih rizika da dikcije i mitovi nadjačaju novu stvarnost, Đukanović je državnu kuću Crnogoraca ukopao u tvrdo i sigurno, u „ponosnu i veliku istorijsku Crnu Goru".

„Crna Gora dobro zna i gdje je i ko je, kud će i sa kim će“, poručio je Drašković.

Crna Gora, kako je dodao, užurbano stremi ka NATO-u, kao najkraćem i najbržem putu prema EU, „pod čijim krovom će se okupiti i sve nekadašnje države bivše Jugoslavije“.

„Crna Gora je na pravom putu, ali moramo znati da ni jedan put ne moze biti zašticen od poneke rupe i ponekog odrona. Crna Gora danas Srbiji i putokaz i putovođa“, poručio je Drašković.

Lider Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić, poželio je uspješan Kongres DPS-u, poručujući da glasaju mudro i hrabro.

Podsjećajući da su iz DPS-a na Kongresu SDP-a poželjeli da glasaju mudro, Krivokapić je naveo da im želi da i oni glasaju „mudro i hrabro“.

„Reklo ste nam da glasamo mudro, mi smo tu učinili, sada i mi vama želimo da glasate mudro i hrabro“, poručio je Krivokapić.

On je podsjetio na izazove koje su dvije partije prošle kroz koaliciju, ukazujući na izazove koji su pred Crnom Gorom.

Krivokapić je naglasio i značaj izazova koji su tek pred državom, kao i na proces evroatlantskih integracija.

Lider Liberalno-demokratske partije, Čedomir Jovanović kazao je kako mu je drago što je DPS ostvario sve ciljeve sa prethodnih kongresa.

„DPS najbolje razumije obaveze građana. Ne sumnjam da će naredni kongres biti u boljoj Crnoj Gori sa jačim DPS-om“, kazao je Jovanović.

Lider Socijaldemokrata Vojvidine, Nenad Čanak kazao je kako je, od početka, vjerovao u evropski i evroatlantsku put Crne Gore.

Nakon devet godina nezavisnosti, Crna Gora je, prema njegovim riječima, napredovala. „Danas da se održava referendum, svi bi bili za nezavisnost, jer je pokazala da je došao bolji život za građane“, kazao je Čanak.

Crna Gora je, prema njegovim riječima, ispred Srbije.

Na pitanje šta se to desilo što je podstaklo napredak države, Čanak je naveo „desilo se nešto jednostavn, a to je DPS“.

Ministar pravde Srbije i član vladajuće Srpske napredne stranke, Nikola Selaković, pozdravio je sve u ime premijeta Aleksandra Vučića i kazao da je DPS pokazala da se od nje može učiti.

„Đukanović je pokazao da zna da razlkuje moguće od nemogućeg. Zato je DPS i dalje vodeća partija u Crnoj Gori“, kazao je Selaković.

DPS je, prema njegovim riječima, uzor i učitelj svim partijama u regionu kako se komunicira sa građanima.

Žarko Obradović je učesnike Kongresa pozdravio u ime predsjednika SPS-a Ivice Dačića.

„Crna Gora i Srbija su upućene jedni na druge i treba da sarađuju“, kazao je Obradović.

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine i Zekerijah Osmić, naglasio je da BiH sa Crnom Gorom predstavlja snazan napredak na evroatlantakom putu.

Osmić, koji je i donedavni bio državni ministar odbrane BiH, kazao je da očekuje da će Crna Gora uskoro postati punopravna članica NATO-a.

„Mislim da Crna Gora to zaslužuje, želim da uđete u NATO i široko otvorite vrata novim članicama, a to je i BiH“, poručio je on.

Predsjednik parlamenta Albanije, Ilir Kmeta, kazao je da je Crna Gora „izvanredna drzava“, naglađavajući dobre odnose među dvije države. Spasoje Kovačević iz Socijalističke narodne partije pozravio je u ime te partije učesnike, navodeći da je SNP bila i ostala najjači politički protivnik u ovih 17 godina.

Stepen zadovoljatva građana jedini je, kako je naglasio, pokazatelj prosperiteta drzave, „ne ništa drugo“.

Goran Tuponja iz Pozitivne Crne Gore, naveo je da je činjenica da je DPS decenijama važan politički, ali i društveni faktor u Crnoj Gori.

Kako je naveo, moglo je svakako bolje, ali, sa druge strane, moglo je i gore i manje. "Vjerujem da ćete danas donijeti vazne i mudre odluke", poručio je Tuponja.

Poslanik Demokratske partije, Nik Đelosaj, kazao je da su albanske partije i ovog puta pružile ruku za saradnju sa partijama koalicije na čijem čelu je DPS.

Predsjednik Unije Albanaca Mehmet Zenga poželio je da partija iz Kongresa izađe jača i umnija.

Prema njegovim riječima, manjine su znale da cijene sve što je DPS za njih učinila., "Ostalo je mnogo nedovršenog poslova koje treba zajednički da završimo".

Predsjednica Hrvatske gradjanske inicijative, Marija Vučinivić poželjela je DPS-u puno uspjeha i dodala da je Crna Gora sve bliže pristupanju u Alijansu. "Ove godine Crna Gora čeka pozivnicu za NATO, a ja sam uvjerena da će nakon sveobuhvatnih reformi koje su sprovedene poziv i uslijediti", ocijenila je ona.

Predsjednik Bošnjačke stranke, Rafet Husović poželio je DPS-u uspješan rad, dodajući da su politički odnosi u Crnoj Gori obilježeni politikom DPS-a.

"Dalji put razvoja Crne Gore mora dovesti do bogatijeg društva u kome će se poštovati pojedinačna i kolektivna prava i biti više povjerenja i uvažavanja, više ravnopravnosti". kazao je Husović.

Predsjednik Opštine Ulcinj, Fatmir Đeka, kazao je da je DPS uspio da stvori partnerstvo sa manjinskim partijama, navodeći da je Đukanović doprinio stvaranju multietničke države.

On je kazao da ce Albanci nastaviti da budu partneri, posebno i ostvaranju evroatlantakih integracija.

Bonus video: