"Praksu nelegitimne parlamentarne većine prekinuti na izborima"

Obraćajući se prisutnima Đukanović je naglasio da je zanimljivija politička novina u kojoj Vlada već duže vremena nema jasnu većinsku podršku u parlamentu
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.06.2015. 16:56h

Prvi je put da koalicija koja je osvojila jasnu većinu i koja je i dalje u punom sastavu u Vladi, naspram sebe ima drugu, nelegitimnu parlamentarnu većinu zahvaljujući okolnosti da neki poslanici vladajuće koalicije glasaju protiv ministara iz svoje partije.

"Takvu praksu moramo što prije napustiti, ako ne drugačije onda na sledećim izborima", poručio je predsjednik DPS-a Milo Đukanović na današnjem Sedmom Kongresu Demokratske partije socijalista.

Obraćajući se prisutnima Đukanović je naglasio da je zanimljivija politička novina u kojoj Vlada već duže vremena nema jasnu većinsku podršku u parlamentu. On je istakao da smo svjedoci političke prakse u kojoj se uspostavlja nova parlamentarna većina bez legitimiteta dobijenog od građana na izborima 2012. godine.

"Time je izvršna vlast dovedena u pozicju de facto manjinske vlade. To iskustvo je original u međunarodnoj praksi. Prvi je put da koalicija koja je osvojila jasnu većinu i koja je i dalje u punom sastavu u Vladi naspram sebe ima drugu, nelegitimnu parlamentarnu većinu zahvaljujući okolnosti da jedni od poslanika vladajuće koalicije glasaju protiv ministara iz svoje partije. Takvu praksu moramo što prije napuštiti ako ne drugačije onda na sljedećim izborima. Ne zbog partijskog nadgornjavanja već zbog efikasnosti", poručio je Đukanović.

Premijer je istakao da je kao rezultat očiglednog zamora i potrošenosti dosadašnjih političkih aranžmana došlo do "kako zavnične tako nezvanične prekompozicije parlamentarne političke scene".

"Nastavljena je praksa fragmentacije opozicije sa dodatno umanjenim izgledima da se u bliskoj budućnosti usaglasi jedinstvena i nacionalno odgovorna politička ponuda kao alternativa vlasti", rekao je Đukanović.

Đukanović jednoglasno izabran za predsjednika

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović jednoglasno je izabran ponovo na tu funkciju.

Za zamjenika predsjednika te partije izabran je Duško Marković. Od 442 delagata, jedan je bio protiv njegove kandidature. Svetozar Marović izabran je jednoglasno za predsjednika Političkog savjeta.

U Podgorici se danas održava sedmi Kongres Demokratske partije socijalista DPS, na kojem se bira predsjednik partije, njegov zamjenik, predsjednik Političkog savjeta, kao i novi sastav Glavnog odbora.

Đukanović: DPS bio stožer za ostvarivanje svih velikih interesa CG

Demokratska partija socijalista bila je stožer napretka Crne Gore i velikih promjena, poručio je danas na partijskom kongresu lider i jedini kandidat za novi mandat, Milo Đukanović.

Đukanović je podsjetio da se Kongres održava između dva ključna crnogorska praznika, 21.maja i 13.jula.

To, kaže on, potvrđuje podudarnost ciljeva DPS-a sa vitalnim interesima države.

"DPS je bio stožer za ostvarivanje svih velikih interesa Crne Gore", ocijenio je Đukanović na najvišem partijskom skupu, kojemu prisustvuje 442 delegata.

Đukanović je podsjetio na bitne odluke Crne Gore, navodeći da su činjenice neumoljive. "Crna Gora je jedina sačuvala mir i multietnički sklad na jugoslovenskim prostorima".

Đukanović je podsjetio i na referendum i sticanje nezavisnosti.

"U svim tim prilikama DPS je bio politički faktor koji je dominantno realizovao sve sto je danas Crna Gora", kazao je on.

Prema riječima Đukanovića, DPS je bila spremna da odgovornost dijeli sa partnerima, ali preuzme i sama kada to zahtijeva politička situacija.

Kongres se, kako je naveo, dešava i u promijenjenim geopolitičkim okolnostima, ukazujući na krizu u Ukrajini, Islamskoj državi, prijetnje za Balkan.

Đukanović je podsjetio i na efekte globalne ekonomske krize, koja se, kako je naveo, odrazila i na države Balkana.

"Politička i ekonomska situacija u regionu još se ne može ocijeniti stabilnom, uprkos napretku koji postoji. Stabilnost na Balkanu traži odgovor, neophodnu odlučnost međunarodne zajednice", kazao je on.

Prema njegovoj ocjeni, ukupan napredak Crne Gore u takvoj situaciji djeluje još impresivnije i ona nastavlja da promoviše vrijednosti evroatlantske zajednice.

"Treba voditi računa o obavezama koje predstoje, ali treba da budeml ponosno na ono sto je iza nas", kazao je Đukanović i ocijenio da su koraci naprijed Crne Gore stabilni i sigurni.

DPS će, kako je naveo, nastaviti da prati osnovne interese drzave, a "ako neko misli da će nas zaustaviti, taj gubi vrijeme".

Đukanović je kazao da su konkurenti DPS-a gubili izbore zato sto se njihovo djelovanje svodilo na kritike vladajuće partije i pokušaje da joj naškode.

"Lako je u Crnoj Gori preskočiti cenzus i dobiti medijski prostor za političku galamu", kazao je on.

Prema riječima Đukanovića, samo stabilna i prosperitetna je vječna Crna Gora.

Kongresu prisustvuju predstavnici diplomatskog kora, političkih partija, civilnog sektora, političari iz regiona i svijeta.

Među gostima je i lider Socijaldemokratske partije (SDP), Ranko Krivokapić.

Na početku kongresa emitovan je video zapis o DPS-u i onome što je ta partija postigla u državnoj politici, kao i pozdravne poruke gostiju i prijatelja DPS-a.

U videu se predstavlja i dinamika evroatlantskih integracija Crne Gore.

Na kongresu će biti izabran predsjednik DPS-a, a jedini kandidat za tu funkciju je aktuelni lider Milo Đukanović.

Duško Marković kandidat je za zamjenika predsjednika, a Svetozar Marović za predsjednika Političkog savjeta, savjetodavnog tijela, koji čine najiskusniji i najistaknutiji članovi partije.

U Glavnom odboru DPS-a biće više od polovine novih članova.

Galerija

Bonus video: