Delvu: Prihvatanje standarda i regulativa EU neminovno

Ona je to kazala tokom interparlamentarne konferencije „Na putu ka nezavisnom i savremenom sudskom sistemu u zemljama u procesu pristupanja“, koju su organizovali Skupština Crne Gore i Evropski parlament
61 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 19.06.2015. 15:28h

Prihvatanje standarda i prakse Međunarodnog suda za ljudska prava kao i pravnih regulativa unutar Evropske unije (EU) u nacionalnim zakonodavstvima je neminovno, ocijenila je poslanica Evropskog parlamenta, Madi Delvu.

Ona je to kazala tokom interparlamentarne konferencije „Na putu ka nezavisnom i savremenom sudskom sistemu u zemljama u procesu pristupanja“, koju su organizovali Skupština Crne Gore i Evropski parlament.

Kako je saopšteno iz Skupštine, učesnici su govorili o saradnji u pravosuđu, prelasku sa Haških konvencija na EU regulative i regionalnoj pravosudnoj saradnji, borbi protiv korupcije, kao i reformama pravosudnog sistema na zapadnom Balkanu.

Delvu je, govoreći o novim pravnim regulativama unutar EU i praksi Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu, naglasila da će uslijediti usaglašavanje sa nacionalnim zakonodavstvima.

Prema njenim riječima, prihvatanje tih standarda je neminovnost.

Delvu je zaključila da se sukob propisa može riješiti, a da se legislativni postupak mora poštovati.

Predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Skupštine, Rifat Rastoder, istakao je da je nezavisnost sudstva temelj pravne države.

“Ustavno-pravni sistem u Crnoj Gori je u visokoj mjeri usaglašen sa evropskim standardima”, kazao je Rastoder.

Poslanica Socijalističke narodne partije, Snežana Jonica, naglasila je da je efikasnost pravosudnog sistema jednako važna kao i nezavisnost.

“Odložena pravda je negirana pravda”, poručila je Jonica.

Ona je kazala da samo sistem koji je “dobro izmjeren može biti mijenjan”, kao i da se samo takvim sistemom može dobro upravljati.

Galerija

Bonus video: