Kurc posjetio "Vijesti": Čuli smo za nasilje prema medijima, to je žalosno

Kurc je podsjetio da je investicijama Austrija uticala na bolju zaposlenost u državi
92 pregleda 0 komentar(a)
Sebastijan Kurc, Foto: Luka Zeković
Sebastijan Kurc, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.06.2015. 18:18h

Bez slobode medija nema demokratije a nažalost čuli smo za slučajeve nasilja usmjerenog prema medijima i tih problema ne bi trebalo da bude u Crnoj Gori, poručio je austrijski ministar za Evropu, integracije i vanjske poslove Sebastijan Kurc.

On je potom posjetio i redakciju "Vijesti" gdje je je razgovarao sa direktorom "Vijesti" Željkom Ivanovićem, urednicima i novinarima.

"Borba protiv korupcije i vladavina prava su značajne za austrijske investitore, a druga tema koja je značajna je sloboda medija, bez koje nema demokratije. Nažalost smo čuli za slučajeve nasilja prema medijima, prema 'Vijestima' i drugim medijima i to je jako žalosno i tih problema ne bi trebalo da bude," rekao je Kurc nakon sastanka sa šefom diplomatije Igorom Lukšićem.

Kurc je podsjetio da je investicijama Austrija uticala na bolju zaposlenost u državi.

„Podržavamo integraciju svih država Zapadnog Balkana u EU, posebno Crne Gore“, naglasio je Kurc, ukazujući na značaj saradnje u regionu.

Na pitanje novinara šta će poručiti civilnom sektoru i medijima u Crnoj Gori, on je kazao da je u posjeti državi prije svega da bi razgovarao sa njima, kao i da bi čuo šta oni imaju da kažu.

Kurc je naveo da je njegova generalna poruka svima njima, u svim državama, da se što više aktiviraju. Bez njih, kako je dodao, nema funkcionalne demokratije. „Ne samo u Crnoj Gori, nego i u Austriji i svim drugim državama“.

Lukšić je kazao da je Austrija jedna od država koje najsnažnije podržavaju proces evropskih integracija regiona a posebno, kako je naveo, Crne Gore. Crnogorsko i austrijsko društvo su, prema riječima Lukšića, višestruko ispreplijetana, ne samo na društvenom nego i na ekonomskom nivou.

Dva ministra su, prema riječima Lukšića, razgovarala i o saradnji u regionu. Lukšić je austrijskom ministru predstavio i rezultate u procesu pristupanja Crne Gore NATO-u.

Na pitanje novinara šta će Crna Gora u narednom periodu uraditi na polju vladavine prava, Lukšić je podsjetio na sve ono što je već urađeno, navodeći da su u toku i druge aktivnosti kako bi dalji napredak bio postignut.

On je podsjetio da je Crna Gora otvorila 18, a da se naredne sedmice očekuje otvaranje još dva pregovaračka poglavlja.

Govoreći o slobodi medija, Lukšić je naglasio da u Crnoj Gori nema cenzure, navodeći da je svakako i dalji napredak i u toj oblasti moguć.

„Nesumnjivo je da ima još posla da se odradi, ali ne bi bilo objektivno ignorisati ono što je u međuvremenu postignuto“, poručio je Lukšić.

Ministri su naveli da je posjeta austrijskog ministra Crnoj Gori bitna i zbog samita o Zapadnom Balakanu koji će biti održan u Beču krajem avgusta ove godine.

Crna Gora najdalje odmakla u procesu integracija

Crna Gora je najdalje odmakla u procesu evropskih integracija, ocijenio je ministar za Evropu, integracije i vanjske poslove Austrije Sebastijan Kurc.

Kurc, koji boravi u posjeti Crnoj Gori, rekao je u razgovoru sa premijerom Milom Đukanovićem, da Austrija snažno podržava integraciju Crne Gore i zemalja zapadnog Balkana u Evropsku Uniju (EU).

On je ukazao na punu pažnju koju Austrija posvećuje integracijama Crne Gore i zemalja regiona i istakao značaj samita u Beču, koji predstavlja nastavak uspješnog berlinskog procesa, sa ciljem infrastrukturnog povezivanja regiona unutar sebe i sa EU i njegovog ukupnog ekonomskog razvoja.

Đukanović se zahvalio ministru vanjskih poslova Austrije na podršci i senzibilitetu te zemlje u odnosu na Region i pitanja od značaja za njegovu integraciju i razvoj.

„Višedecenijsko zaostajanje regiona može se prevazići zajedničkim djelovanjem EU i zemalja regiona u pravcu realizacije ključnih regionalnih projekata“, kazao je Đukanović.

Sagovornici su se saglasili da dvije države imaju izuzetno dobre bilateralne odnose osnažene uspješnom saradnjom u brojnim oblastima, sa posebnim akcentom na ekonomiju.

Ocijenjeno je da pozitivna iskustva austrijskih investitora mogu biti podsticaj za produbljivanje saradnje u oblasti energetike, poljoprivrede i turizma.

"Značajan potencijal za saradnju prepoznat je i u oblasti nauke i kulture", kaže se u saopštenju.

Vujanović: Poštovanje za podršku Austrije

Austrijski šef diplomatije sastao se sa predsjednikom Filipom Vujanovićem u Podgorici.

Vujanović je sagovorniku iskazao poštovanje za kontinuiranu i snažnu podršku njegove zemlje evropskim integracijama Crne Gore, veoma cijeneći njenu spremnost da pomogne Crnoj Gori u dostizanju standarda Evropske unije.

Predsjednik je kazao da je zadovoljan sadržajnim i intenzivnim odnosima Crne Gore i Austrije u svim oblastima, uz prostor za, kako je rekao Kurc, dalje unapređenje, posebno u oblasti ekonomije.

Kurc je naglasio da će Austrija i nadalje snažno podržavati evropske integracije Crne Gore, te da to nije samo interes Crne Gore već i EU i svake njene članice.

Bonus video: