Mandić: NATO duguje krv Crnoj Gori

"Nekada je Otomanska imperija bila kao danas SAD, pa smo naši preci odbili da budu njen dio. Mnogi su se tada čudili zašto oni nijesu htjeli da prihvate vrijednosti te imperije i ekonomske benefite, pa se ipak kasnije pokazalo da su bili u pravu"
68 pregleda 143 komentar(a)
CDT, Andrija Mandić, Foto: Luka Zeković
CDT, Andrija Mandić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.06.2015. 17:33h

Lider Nove srpske demokratije (Nova) Andrija Mandić izjavio je da Crna Gora ne treba da bude članica NATO-a, jer joj ta Alijansa duguje krv.

On je na građanskom satu u Centru za demokratsku tranziciju (CDT) kazao da Crna Gora treba da ostane neutralna a da joj to Rusija mora garantovati.

Mandić je podsjetio da je SRJ jedina evropska država koju je bombardovao NATO:

"Podsjetiću na izjavu ratnog predsjednika SRJ Momira Bulatovića da NATO nama duguje krv. Ne moram da posjećam na Murino. Protiv zdravog razuma je da pristupimo savezu koji nas je bombardovao", kazao je Mandić, navodeći nije prvi put u istoriji da se građani Crne Gore protive ulasku u velike saveze.

"Nekada je Otomanska imperija bila kao danas SAD, pa smo naši preci odbili da budu njen dio. Mnogi su se tada čudili zašto oni nijesu htjeli da prihvate vrijednosti te imperije i ekonomske benefite, pa se ipak kasnije pokazalo da su bili u pravu".

Prema njegovim riječima, za Crnu Goru postoje tri puta.

"Prvi je da postanemo dio NATO saveza, drugi je vojna neutralnost koju garantuju velike slike, a Nova je saopštila da bi nam najviše odgovarala zaštita Rusije, i treći da Crna Gora postane član vojnog saveza koji predvodi Rusija", kazao je on.

Govoreći o pridruživanju zemalja Alijansi, Mandić je naveo da je "drugačija pozicija države koja nije bila žrtva NATO odmazde u odnosu na poziciju Republike Srpske, Srbije i Crne Gore".

"Isto tako je drugačija pozicija Albanije kojima je NATO pomogao da stvore lažnu državu – Kosovo", kazao je on.

On je podsjetio da DF sprema proteste u cilju dobijanja prvih fer i poštenih izbora te uspostavljanja prelazne vlade.

"Milo Đukanović lako može da donosi odluke jer zna da ne zavisi od volje građana, pošto će pokrasti izbore. Mi, koji smo žrtve referendumske krađe, smo protiv Đukanovića, a vidim da se povećava broj nezadovoljnika", kazao je Mandić.

Osvrćući se na međunarodnu scenu, on je istakao da SAD guraju najmoćnije države u konfrontaciju sa Rusijom.

"Primjećuju se kod Njemaca da su svjesni da Evropa ne može dobro da se razvija ukoliko nema dobre odnose sa Rusijom", kazao je Mandić.

On je ponovio da smatra da Crna Gora nikada nije trebalo da uvede sankcije Rusiji, kao ni da prizna Kosovo.

Mandić je ponovio da bi u Crnoj Gori trebalo vratiti služenje vojnog roka i kritikovao Vladu zbog unuštavanja vojnog naoružanja.

On je takav postupak nazvao veleizdajom, navodeći da bi dobro naoružano lovačko društvo iz Zapadne Evrope moglo lako da okupira Crn Goru. Mandić je rekao i da protsti opozicije neće biti protiv NATO, već će zahtjevati slobodne izbore.

Bonus video: