Mijović: Srljanje i arogancija vlasti vodi državu u sunovrat

"Namjera Vlade da uništenu realnu ekonomiju, izgubljeno povjerenje investitora i koncesionara nadomjesti zaduživanjem države radi pokretanja velikih projekata, kao što je već učinjeno za gradnju parčeta autoputa, ne može preokrenuti već samo dodatno produbiti sadašnje loše stanje"
1 komentar(a)
Dejan Mijović, Foto: Građanski pokret URA
Dejan Mijović, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 18.06.2015. 12:52h

Zbog srljanja i arogancije vlasti, Crnoj Gori i njenim građanima predstoje još teža iskušenja, zbog čega demokratske, progresivne snage crnogorskog društva treba da razmotre najefikasniji vid saradnje i spriječe sunovrat naše zemlje, ocijenio je koordinator Građanskog pokreta URA za ekonomsku politiku Dejan Mijović.

Naveo je da se obistinilo predviđanje URA da ekonomska politika Vlade neće dovesti do obećanog investicionog zamaha i ubrzanja rasta u ovoj i narednim godinama zbog pogrešnog razvojnog modela, nestručnog makro-ekonomskog upravljanja i korupcije u vrhu i svim sferama vlasti.

"DPS je prije nekoliko mjeseci odbacila predlog URA i drugih opozicionih snaga sa svim demokratskim strukturama društva otvori dijalog o ekonomskoj i razvojnoj politici i da se formira zajednička tehnička vlada koja bi imala opštenacionalnu podršku. DPS je taj predlog odbacio jer je vlast navodno imala stabilnost, jedinstvo i kontrolu nad ekonomskim tokovima, što se pokazalo netačnim. Već poljuljani investicioni imidž i privredni ambijent zemlje, u međuvremenu je dodatno uzdrmala negativna percepcija o narastajućoj političkoj nestabilnosti zemlje i budućim neizvjesnostima koje ona donosi", saopštio je Mijović.

Dodaje da Crnu Goru već duže zaobilaze kredibilni strani investitori, te da "u novonastalim okolnostima ovdje više neće ulagati ni tzv. kontroverzni biznismeni, dosadašnji glavni partneri crnogorske vlasti".

"Od njih i sličnih se možemo nadati samo dodatnim arbitražnim tužbama koje već prelaze iznos od milijardu eura. Od tog iznosa, preko 900 miliona eura dodatno potražuju Deripaska i saradnici za KAP i Boksite, povrh 800 miliona eura štete koju su već načinili državi prema kazivanju predsjednika parlamenta. Ostatak od preko 100 miliona eura potražuju raniji vlasnici Željezare čiji je identitet nepoznat, ali se zna da su ih bordu predstavljali visoki funkcioneri DPS".

Onima koji su možda i razmišljali da ulažu u Crnu Goru, kako je naveo Mijović, to više neće pasti na pamet odkad je Vlada izašla sa predlogom dopune zakona o eksproprijaciji.

"Gubitak kredibiliteta je toliki da se ni strani ni domaći investitori ovdje više neće izlagati većem poslovnom riziku, čak i da ih Vlada oslobodi svih poreza, carina i dažbina i časti ih brojnim drugim beneficijama koje najavljuje premijer. A za to neće biti odgovorne ni nevladine organizacije, ni mediji ni opozicija, niti domaće banke kao najnoviji dežurni krivci, već Vlada i poodavno nesamostalna Centralna banka i pravosudje koji su zajednički kreirali takvu investicionu klimu", kazao je Mijović.

On je dodao da namjera Vlade da uništenu realnu ekonomiju, izgubljeno povjerenje investitora i koncesionara nadomjesti zaduživanjem države radi pokretanja velikih projekata, kao što je već učinjeno za gradnju parčeta autoputa, ne može preokrenuti već samo dodatno produbiti sadašnje loše stanje.

Bonus video: