Adžić: Vlast na sjeveru imala najodanije biračko tijelo, zašto malo nijesu brinuli o građanima

Po njegovim riječima, još jedan u nizu negativnih primjera je i Vunarski kombinat iz Bijelog Polja, koji je, po tvrdnjama Adžića, možda i najbolji pokazatelj katastrofalnog stanja i odnosa vlasti prema sjeveru
10 komentar(a)
Danijel Adžić
Danijel Adžić
Ažurirano: 18.06.2015. 13:25h

Dugogodišnja pogrešna politika i neodgovoran odnos vlasti prema sjeveru Crne Gore vraća se kao bumerang sve većom migracijom stanivništva iz ove regije, saopštio je Danijel Adžić, član Predsjedništva Demokratske Crne Gore.

On ističe da jeza ozbiljnu analizu pitanje zašto je vlast svih ovih godina prezirala probleme u kojima se nalaze građani na sjeveru.

"Ako imamo u vidu da je upravo na sjeveru vlast imala najveću podršku i najodanije biračko tijelo, logično je da se zapitamo, zašto makar malo nijesu radili na popravljanju životnog standarda građana, nego su svojim nečinjenjem kao i pogrešnim činjenjem učinili sve da situacija konačno dobije svoj neizvjestan oblik. Jeftino podmićivanje nuždanih građana i prazna obećanja da ce se situacija pokrenuti sa mrtve tačke su sve što je vlast činila za građane sjevera. Svih ovih godina koliko su na vlasti, ništa konkretno nijesu učinili da konačno ožive ovu regiju", rekao je Adžić.

On je dodao da ogroman potencijal i prirodni resursi koje sjever posjeduje mogu biti značajni za oporavak čitave države.

"Na jačanju i promovisanju turizma se ništa ne radi. Pogrešne privatizacije su zadale težak udarac opštinama i bivšim radnicima. Samo u Bijelom Polju je u privredi nekada bilo zaposleno preko deset hiljada radnika, dok ih sada nema ni stotinu. Uzmimo kao jedan od primjera pogrešne i nedomaćinske politike, fabriku mineralne vode “RADA”, iz Bijelog Polja, koja je sa svojim bogatim izvorima veliki potencijal i od koje se može napraviti kvalitetan brend. Umjesto da izvozimo mineralnu vodu, vlast iz njima poznatih razloga forsira uvoz proizvoda lošijeg kvaliteta iz susjednih država i tako sprečavaju da “RADA” bude zastupljena čak i na domaćem tržištu. Neshvatljivo!", kazao je Adžić.

Po njegovim riječima, još jedan u nizu negativnih primjera je i Vunarski kombinat iz Bijelog Polja, koji je, po tvrdnjama Adžića, možda i najbolji pokazatelj katastrofalnog stanja i odnosa vlasti prema sjeveru.

"Svih ovih godina nadležni ćute kada je slučaj "Vunko" u pitanju. Ovaj nekada gigant tekstilne industrije je zapošljavao oko 3.000 radnika, a sada je pretvoren u ruševinu, koja samo potvrđuje da se na tom mjestu, ne tako davno čuo huk mašina i pjesma zadovoljnih radnika, ponosnih na svoje proizvode, od kojih su lijepo živjeli i radovali se životu. Strašan epilog ove priče jeste da su mnogi profitirali upravo na ovim ruševinama. Postavlja se pitanje, gdje je novac od prodaje dijela imovine fabrike i mašina, i zbog čega radnici nijesu dobili otpremnine koje im po zakonu pripadaju? Skandalozno je kako niko ne progovara o ovom slučaju koji ima oblike teškog kriminala", saopštio je Adžić.

Član predsjedništva Demokrata zaključuje da o izmirivanju obaveza prema radnicima niko i ne pomišlja.

"Zvuči apsurdno, ali je činjenicama potkrijepljeno da se sve čini kako bi se ova regija dodatno paralisala, a samim tim građani doveli na rub egzistencije i bivstvovanja. Period pred nama je izuzetno važan, jer se pod hitno mora spriječiti raseljavanje sjevera. Ravnomjeran regionalni razvoj je jedina šansa za oporavak sjevera", rekao je Adžić.

Bonus video: