Milić: Bojkot izbora ako bude po starom

Opozicija nikada nije bojkotovala izbore niti je pribjegla bilo kojem obliku demokratskog pritiska na aktuelnu vlast
90 pregleda 36 komentar(a)
Srđan Milić, Foto: Arhiva Vijesti
Srđan Milić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.06.2015. 06:06h

Opozicija ne smije izaći na izbore koji se ne bi održali po novim pravilima koja predviđaju izmijenjeni izborni zakoni, izjavio je predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić. On je kazao da je za slobodne i demokratske izbore potrebno obezbijediti politički ambijent, koji isključuje zloupotrebu državnih resursa, institucija i medija.

„U Crnoj Gori još nije stvoren takav politički ambijent za šta je, svakako, najodgovornija aktuelna vlast, ali ne mogu izostaviti ni odgovornost opozicije, koja je u svim izbornim procesima prihvatala uslove i pravila koja je diktirala vladajuća većina. Opozicija do sada nikada nije bojkotovala izbore niti je pribjegla bilo kojem obliku demokratskog pritiska kojim bi primorala aktuelnu vlast da obezbijedi uslove koji bi garantovali slobodne izbore“, kazao je Milić „Vijestima“.

Milić, koji je bio kopredsjedavajući Radne grupe za izgradnju povjerenja u izborni proces, ističe da je neophodan politički dijalog vlasti i opozicije o uslovima, načinu i vremenu održavanja izbora, kako bi se prevazišlo nepovjerenje. U takvom dijalogu, smatra on, očekuje se i doprinos nezavisnih medija, civilnog sektora, Univerziteta, sindikata i slobodnih intelektualaca. Milić je podsjetio da je 2012. godine pozvao opoziciju da ne učestvuje na parlamentarnim izborima jer rezultat „ne može biti legitiman“. „To što se nakon tih izbora pojavila afera „Snimak", ne daje nam za pravo da ovaj put učestvujemo u izbornom procesu, a da se prethodno pomenute aktivnosti ne sprovedu“.

Milić je ocjenio da je bila očekivana opstrukcija vlade u sprovođenju izbornih zakona, navodeći da ne treba izlaziti na izbore bez pune primjene izbornog zakonodavstva i usvajanja novih zakona o registrima prebivališta i boravišta i o crnogorskom državljanstvu. “Prvo da se vidi na koji način se utvrđuje prebivalište i boravište, pa na osnovu toga kako se ljudi upisuju u birački spisak i kako ostvaruju glasačko pravo”, kazao je on.

Neko treba da odgovara zbog zastoja

Milić je podržao najavu pokretanja inicijative za za utvrđivanje odgovornosti zbog nesprovođenja izbornih zakona.

Podsjećajući da SNP nije glasao za izborne zakone, Milić je istakao da inicijativu treba da pokrenu oni koji su zakone podržali. Inicijativu je ranije predložio najavio poslanik Demosa Goran Danilović.

“Posebno podsjećam na “erupciju” oduševljenja od strane naših evropskih prijatelja - Delegacije EU u Crnoj Gori i ambasadora Mitje Drobniča kada je izglasano aktuelno izborno zakonodavstvo, a danas se ni sa jedne od tih adresa ne pokazuje interesovanje za primjenu usvojenog izbornog zakona”, kazao je on.

Bonus video: