Zajedničkim djelovanjem do smirivanja bezbjednosne krize

Posebna pažnja je posvećena ponovnoj izgradnji povjerenja i veće transparentnosti u pravcu postizanja neophodnog konsenzusa u Evropi na pitanjima međunarodne bezbjednosti i saradnje
0 komentar(a)
Milica Pejanović-Đurišić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milica Pejanović-Đurišić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.06.2015. 17:31h

Jačanje bezbjednosne saradnje i zajedničko djelovanje značajno je za sprječavanje eskalacije i smirivanje aktuelne bezbjednosne krize na tlu Evrope, ocijenjeno je na sastanku Glavne grupe Minhenske bezbjednosne konferencije, koji je u protekla dva dana održan u Beču.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, fokus sastanka, na kojem je učestvovala ministarka Milica Pejanović Đurišić, bio je situacija u Ukrajini, aktuelni odnosi Rusije, SAD i Evrope, pitanja diversifikacije energetskih izvora, kao i unaprjeđivanje bezbjednosne arhitekture, kako u Evropi, tako i na globalnom nivou.

“Imajući u vidu kontinuitet krize u Ukrajini, učesnici su naglasili značaj jačanja bezbjednosne saradnje i zajedničkog djelovanja svih strana sa ciljem sprječavanja eskalacije i smirivanja aktuelne bezbjednosne krize na tlu Evrope”, kaže se u saopštenju.

Razgovarano je, kako se navodi, i o modalitetima finansijske, ekonomske i političke podrške vladi u Kijevu, uz naglasak na potrebi uspostavljanja kvalitetnog dijaloga kojim bi se stvorili uslovi za održivu implementaciju Sporazuma iz Minska.

U kontekstu razgovora o budućoj evropskoj bezbjednosti bilo je riječi o jačanju kapaciteta i mehanizama Organizacije za evropsku bezbjednosnu saradnju (OEBS) u smislu snaženja njene posmatračke misije u Ukrajini, odnosno uloge koju ta organizacija ima kada je riječ o bezbjednosti Evrope uopšte.

Posebna pažnja je posvećena ponovnoj izgradnji povjerenja i veće transparentnosti u pravcu postizanja neophodnog konsenzusa u Evropi na pitanjima međunarodne bezbjednosti i saradnje.

U okviru partnerstva Minhenske bezbjednosne konferencije i OEBS-a, održan je i radni sastanak sa predstavnicima OEBS-ovog Panela eminentih ličnosti, koji su predstavili Izvještaj sa preporukama za konsolidaciju evropske bezbjednosti i izgradnju međusobnog povjerenja u Evropi.

U toku sastanka Glavne grupe MSC-a, Pejanović Đurišić je razgovarala sa pomoćnikom Generalnog sekretara NATO-a za političke poslove i bezbjednosnu politiku, Thrasyvoulos Terry Stomatopoulosom.

“Tom prilikom, Pejanović Đurišić je podsjetila na do sada sprovedene reforme Crne Gore u sektoru odbrane i bezbjednosti, naglašavajući pozitivnu ulogu koju Crna Gora ima u regionu i šire”, kaže se u saopštenju.

Stomatopoulos je, kako se navodi, istakao značaj nedavne posjete Generalnog sekretara NATO-a Crnoj Gori i istakao vidljiv napredak sprovedenih reformi u prethodnom periodu, kao i spremnost za dodatnom podrškom u narednom periodu.

Pejanović Đurišić je razgovorala i sa šefom Federalne Direkcije za vanjske poslove Švajcarske, Didier Eric Burkhalterom, i upoznala sa progresom koji je Crna Gora uradila u oblasti odbrane i bezbjednosti u prethodnom periodu.

“Nakon pozitivne saradnje sa Federacijom Švajcarske tokom preuzimanja predsjedavanja Crne Gore OEBS-ovim Forumom za bezbjednosnu saradnju, ona je izrazila očekivanje jačanja saradnje i na bilateralnom nivou”, kaže se u saopštenju.

Burkhalter se, kako se navodi, saglasio da je najbolji okvir za saradnju u oblasti odbrane i bezbjednosti između Crne Gore i Švajcarske kroz multilateralne inicijative, uz mogućnost bilateralane saradnje u dijelu jačanja kapciteta, edukacije kadrova i ekspertske podrške.

Pejanović Đurišić je u Beču o ispunjavanju strateškog spoljno-političkog cilja Crne Gore - članstva u NATO, razgovarala i sa predsjedavajućim Odbora za vanjske poslove njemačkog Bundestaga, Norbertom Rottgenom, specijalnim savjetnikom predsjednika SAD, Selest Wallender, kao i sa ministrom odbrane Gruzije, Tinom Khidasheli.

Bonus video: