Vlada neće da kaže je li Mugoši dala dozvolu

Mugoša je prvi crnogorski zvaničnik koji je položio vijenac stradalim na Zidanom mostu
106 pregleda 24 komentar(a)
Miomir Mugoša (novina)
Miomir Mugoša (novina)
Ažurirano: 17.06.2015. 06:41h

Vlada izbjegava da jasno odgovori da li je ambasadoru Crne Gore u Sloveniji Miomiru Mugoši dala odobrenje da položi vijenac na spomen-obilježje u Kamniškoj Bistrici poginulim pripadnicima četničkog pokreta i civilima koje su 1945. bez suđenja likvidirali partizani.

Na pitanje da li je Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) odobrilo Mugoši da položi vijenac, iz tog resora su naveli:

"U ukupnom državnom djelovanju prepoznatljiva je izrazita afirmacija antifašizma, kao najsvetije istorijske vertikale Crne Gore po kojoj je prepoznata i u široj međunarodnoj zajednici. Ambasador Mugoša položio je vijenac na spomen-obilježje u Kamniškoj Bistrici, čime je Crna Gora još jednom pokazala civilizacijski odnos i poštovanje prema nevinima”.

Mugoša je prvi crnogorski državni zvaničnik koji je položio vijenac na spomen-obilježje stradalim na Zidanom mostu.

Istog dana na spomen- obilježju i kapeli koje su podigle porodice postradalih pomolio se i mitropolit Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohije.

U zbjegu od Vezirova do Zidanog mosta, 1945. bilo je nekoliko hiljada ljudi, o čemu istorijski izvori iznose oprečne podatke.

Mugoša, koji je vijenac položio uz izaslanika predsjednika Crne Gore Dražena Miličkovića, kazao je da time iskazuje odnos prema nevinima.

"Danas nakon 70 godina neprihvatljivo je i necivilizacijski praviti reviziju istorijske istine. Ali je uvijek civilizacijski iskazati odnos prema nevinima“, kazao je Mugoša, navodeći da je neshvatljivo da se savremenici svrstavaju kroz pripadnost predaka.

Iz Nove srpske demokratije kazali su da sumnjaju u iskrenost vlasti u odnosu prema stradalim u Sloveniji.

Sa druge strane, predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović kazao da Mugošin potez predstavlja opipavanje terena kako bi se u Crnoj Gori reagovalo na rehabilitaciju četnika i da ambasador to nije mogao uraditi mimo znanja ministarstva.

Samo svojim medijima i to mimo Lukšića

Mugoša je prvi ambasador Crne Gore koji je medijima direktno slao snimke i saopštenja.

To je posljednjih nekoliko godina isključivo radilo Ministarstvo vanjskih poslova. Tako je Mugoša samo dijelu medija pod kontrolom vlasti poslao snimak i fotografije sa polaganja vijenca i sa predavanja akreditivnog pisma predsjedniku Slovenije Borutu Pahoru.

Na pitanje da li je novi ambasador u Sloveniji angažovao osobu za odnose sa javnošću i zbog čega ambasada u Ljubljani medijima šalje saopštenja umjesto MVPEI, iz tog vladinog resora tvrde da to nije neuobičajeno.

"Komunikaciju sa medijima MVPEI i Diplomatsko-konzularnih predstavništava obavlja Odjeljenje za odnose sa javnošću i komunikacionu podršku integracionim procesima. U pojedinačnim slučajevima, shodno procjeni i u konsultaciji sa Odjeljenjem, DKP direktno komuniciraju sa medijima, kao u konkretnom slučaju iz Vašeg pitanja", navode u MVPEI.

Bonus video: