Tufegdžić: Bar predodređen da bude najrazvijeniji gradu regionu

"Mogla je i morala Primorka biti regionalni, ako ne i šire, lider u proizvodnji soka od nara, mandarina i regionalni otkupni centar. Da ne govorim o širenju brenda i otkupnog centra za masline i proizvodnje kvalitetnog maslinovog ulja"
71 pregleda 6 komentar(a)
Dragan Tufegdžić
Dragan Tufegdžić
Ažurirano: 16.06.2015. 13:48h

Bar je prirodnim i geografskim potencijalima bio predodređen da postane jedan od najrazvijenijih gradova Crne Gore i uopšte regiona. Generacije su godinama stvarale organizacije, a onda su došle 90-te, i DPS koji je uspio da za poslednjih 30-tak godina uništi sve ili dovede do uništenja, saopštio je član Inicijativnog odbora Demokrata Bar Dragan Tufegdžić.

"Neoliberalni koncept, u ovdašnjim elitama shvaćen kao rasprodaja, doveo je do brutalne prodaje svega što je stvoreno u sumnjivim privatizacijama, bez trunke odgovornosti prema interesima države i njenih građana, radnika tih preduzeća. Rasprodaja, punjenje privatnih džepova i krpljenje budžetskih rupa bez realizacije razvojnih projekata su rezultati ekonomske politike državnih i opštinskih vlasti. Ovaj koncept je možda i smislen u nekim državama u kojima su vladavina prava i primjena zakona nešto što predstavlja realnost. Crna Gora nije taj primjer", naveo je Tufegdžić.

On se pita da li su Primorka, Bar bilje, ZiB, Izbor mogli opstati "ili su namjerno, usko intersno i nemarno uništeni".

"Ne može se sve pravdati sankcijama, finansijskim krizama. Odgovornost mora postojati i negdje drugdje a ta adresa je valjda svima poznata. Primorka je najdrastičniji primjer takvih privatizacija. Primorka je prodavana, išla iz stečaja u stečaj, gdje se vlasnik firme koja je u stečaju pojavljivao kao kupac, kreditiranje države od 400.000 eura, gdje premijer nema pojma kome je država dala kredit...Apsurd do apsurda. Rezultat je uništena i ponižena Primorka, radnici koji su ostali na ulici, a nekada su sa ponosom isticali da rade u uspješnoj kompaniji. Primorka leži na 60.000 m2 vrijedne i lijepe zemlje. Da li slijedi prenamjena zemljišta i nova prodaja?"

Tufegdžić dodaje da su građani Bara svjedoci "propadanja plodova mandarina, pomorandži u voćnjacima barskih domaćina".

"Nemaju gdje da ih prodaju a imali smo Primorku. Mogla je i morala Primorka biti regionalni, ako ne i šire, lider u proizvodnji soka od nara, mandarina i regionalni otkupni centar. Da ne govorim o širenju brenda i otkupnog centra za masline i proizvodnje kvalitetnog maslinovog ulja. Barski i crnogorski brend, bilo je teže uništiti nego sačuvati i učiniti još profitabilnijom organizacijom".

Tufegdžić ističe da Demokrate ne kritikuju samo, nego nude rješenja.

"Ne smiju država i grad da budu nijemi posmatrači već aktivni učesnici. Opštinska vlast, agencija za investicije u saradnji sa državnim agencijama, mora da ima timove koji su sposobni da prepoznaju potencijale, stvaraju idejne biznis planove, kontaktiraju sa potencijalnim investitorima budu most saradnje sa građanima, vlasnicima zemljišta i potencijalnim investitorima. Strane investicije kako direktne, tako i zajednička ulaganja po principu privatno-javnog partnerstva su nešto bez čega razvoja nema. Kada kažem razvoj, mislim na održivi. Dosadašnjoj vlasti je to nedokučivo a i ne zanima ih. Njihov jedini princip je prodaj i potroši. Sjetimo se Maljevika i šta je bilo sa tim parama? Ne bi me čudilo da prodaju i Dom kulture ili Stari grad Bar samo da bi trošili i čuvali socijalni mir", saopštio je Tufegdžić.

On vjeruje da se u bliskoj budućnosti po principu privatno-javnog partnerstva, sa ozbiljnim i iskrenim angažovanjem, može stvoriti nova Primorka.

"Demokratska Crna Gora je nešto što je budućnost Crne Gore, sviđalo se to nekome ili ne. Demokrate sagledavaju probleme, daju rješenja i pokrenule su talas promjena koji se ne može zaustaviti", zaključio je Tufegdžić.

Bonus video: