CG je sekularna država, ne može partija da se miješa u stvari crkve

Potpredsjednik Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), Stevo Vučinić, poručio je da se ta ideja može shvatiti kao “najobičnija jezička ekvilibristika”
71 pregleda 53 komentar(a)
Protojerej-stavrofor Gojko Perović
Protojerej-stavrofor Gojko Perović
Ažurirano: 16.06.2015. 13:17h

Objedinjavanje Srpske i Crnogorske pravoslavne crkve trebalo bi da bude dio programa Demokratske partije socijalista (DPS) koji će biti usvojen na kongresu 20 juna, a iz Cetinjske bogoslovije poručuju da bi to bilo suprotno postulatima sekularizma.

Rektor Cetinjske bogoslovije, Gojko Perović, ocjenio je da je to suprotno postulatima sekularizma.

“Potpuno je neprirodno da partija koja vlada jednom sekularnom i građanskom državom, pokazuje bilo kakvu pretenziju da uređuje odnose u sferi crkve i vjerskih zajednica. Uređivati jednu sekularnu i građansku državu, a imati takve pretenzije potpuno je anahrono, a i štetno jer onda šteti i izgradnji Crne Gore kao građanskog društva", kazao je Perović Radiju Slobodna Evropa.

On smatra da bi, umjesto DPS-ove incijative na ujedinjenju pravoslavnih crkava, umjesnija bila namjera da se odnosi crkve i države urede u skladu sa propisima i pravilima koje važe u demokratskom svijetu i u državama u okruženju.

“Iz Mitropolije crnogorsko-primorske ponavljamo stoti put da je Crna Gora jedina zemlja koja nema adekvatan zakon o crkvama i vjerskim zajednicama, nema savremeni zakon i onaj koji je funkcionalan. Crna Gora je i jedina zemlja u kojoj je ugovor između crkve i države potpisan sa svim crkvama i vjerskim zajednicama osim sa većinskom, Pravoslavnom crkvom", objasnio je Perović.

Potpredsjednik Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), Stevo Vučinić, poručio je da se ta ideja može shvatiti kao “najobičnija jezička ekvilibristika”.

“Nacrt programa DPS-a kojim je predviđeno da se, zato što su pravoslavni vjernici podijeljeni, to prevaziđe jednom pravoslavnom crkvom, može se nazvati najobičnijom jezičkom ekvilibristikom. Cilj te ekvilibristike je da neuke i neupućene dodvede u zabludu da je namjera crnogorskog vrha da riješi crnogorsko pitanje. Njemu to nije ni na pameti", objaanio je Vučinić.

Objedinjavanje dvije crkve, prema riječima Vučinića, podrazumijevalo bi obnavljanje autokefalnosti Crnogorske mitropolije i njen organizacioni i pravni izlazak iz okrilja Srpske crkve. “Zato što za jednu crkvu nije toliko važno da bude auteokefalna koliko je bitan njen karakter".

"SPC je po karakteru srpska, i za taj karakter nema vradžbine kojom se može riješiti da bude crnogorska. U njoj obitava srpski duh, u opštem kulturnom, političkom i svakom smislu, i to ne može da se promijeni niti jednim čovjekom niti formalnom promjenom njenog imena u smislu umjesto Srpska crkva - Pravoslavna crkva. Dakle, ni formalno ni stvarno ona ne može da se promijeni jer ona ostaje i biće uvijek srpska po svojoj suštini", kazao je Vučinić.

Upitan hoće li inicijativa DPS-a biti čisto politička i demagoška i je li moguće da na harmonizaciji odnosa među crkvama radi partija koju okrivljuju da je među njima produbljivala jaz, politički profitirajući, Vučinić je kazao da takva politika ne može dugoročno da donese velike koristi.

“Takva politika može samo da opstaje upravo na temelju ovakvih lingvističkih ekvilibristika, kojima se neuki i neupućeni dovode u razne oblike zablude, uvjereni da će neko da riješi to pitanje, kome nije ni na kraju pameti da ga rješava, niti ga može riješiti. Dva karaktera te dvije crkve ne mogu da se smiješaju niti je od njih moguće stvoriti jedan jedinstveni, čak ni formalno a kamoli stvarno", objasnio je Vučinić.

Na pitanje da je, u uslovima oštre polarizovanosti između Srpske i Crnogorske crkve i međusobnog nepovjerenja, moguće raditi na njihovom objedinjavanju, Budimir Aleksić, iz Nove srpske demokratije, odgovorio je odrično, navodeći da je to nemoguća misija.

“Želeći da spoji nešto što je nespojivo, da ujedini Pravoslavnu crkvu koja je jedina crkva po kanonima priznata od drugih crkava i vjerskih zajednica, sa nečim što je nevladina organizacija, koju čine ljudi koji su ekskomunicirani ili, na narodnom jeziku rečeno, anatemisani iz Pravoslavne crkve", ocijenio je Aleksić.

Prema njegovim riječima, država bi napravilu krupnu grešku ukoliko bi pokušala da “instalira” neku svoju crkvu i preuzme imovinu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Bonus video: