Marković: U Crnoj Gori više od 20 godina pobjeđuje politika multietničnosti i multikulturalnosti

"Mi mislimo da u multilateralizmu ne mora dolaziti do sukoba nacija i držva nego do spajanja vrijednosti i kultura koje nas povezuju. Te vrijednosti i kulture nam daju novi sadržaj i nove mogućnosti za nas, više slobode za pojedinca i veću perspektivu za naše države"
122 pregleda 5 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Gov.me
Duško Marković, Foto: Gov.me
Ažurirano: 27.09.2018. 16:32h

Premijer Duško Marković poručio je u Njujorku na sastanku Socijalističke internacionale da u Crnoj Gori "već više od dvije decenije snažno pobjeđuje politika koja je zasnovana na vrijednostima socijalističke internacionale – a to su vrijednosti mira, stabilnosti, suživota, solidarnosti i multietničkog i multivjerskog sklada".

"Na tome je zasnovana naša dugovječnost i na to smo ponosni", rekao je Marković na sastanku održanom na marginama 73. zasijedanja Generalne skupštine UN.

Kako je saopšteno iz Vlade, premijer je rekao da je zahvaljujući tim vrijednostima Crna Gora prošle godine postala članica NATO-a i da šest godina uspješno pregovara sa EU o članstvu.

Govoreći o globalnim temama, Marković je rekao da je danas ugrožen multilateralizam i da su principi solidarnosti i zajedništva dovedeni u pitanje i da danas postoje pokušaji da nacija bude iznad zajedničkih vrijednosti.

"Mi mislimo da u multilateralizmu ne mora dolaziti do sukoba nacija i držva nego do spajanja vrijednosti i kultura koje nas povezuju. Te vrijednosti i kulture nam daju novi sadržaj i nove mogućnosti za nas, više slobode za pojedinca i veću perspektivu za naše države. Zato ovdje sapoštavam i potvrđujem naše opredjeljenje da multilateralizam nema alternativu", rekao je Marković.

Dodao je da treba puržiti otpor svima koji rade suprotno i koji žele da "ovaj svijet i naše države učine prostorima u kojima nema multietničkgo i multivjerskog sklada i zajedništva i solidarnosti".

Galerija

Bonus video: