Poša: Mađarska podržava CG u naporima da dobije poziv za članstvo u NATO

Ministar Pažin je zahvalio na kontinuiranoj podršci Mađarske crnogorskim spoljnopolitičkim ciljevima, a naročito na dodatnom angažovanju kroz platformu kontaktne ambasade za Crnu Goru za NATO
0 komentar(a)
Kristijan Poša, Foto: Arhiva "Vijesti"
Kristijan Poša, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 15.06.2015. 12:02h

Mađarska će nastaviti da snažno podržava Crnu Goru u njenim naporima da dobije poziv za članstvo u Alijansi do kraja tekuće godine, a ključna preporuka Crnoj Gori u tom smislu jeste dalje jačanje rezultata u oblasti vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, kazao je ambasador Mađarske u Crnoj Gori Kristijan Poša prilikom susreta sa ministrom pravde Zoranom Pažinom, održanim danas u Kabinetu ministra.

Ministar Pažin je zahvalio na kontinuiranoj podršci Mađarske crnogorskim spoljnopolitičkim ciljevima, a naročito na dodatnom angažovanju kroz platformu kontaktne ambasade za Crnu Goru za NATO.

On je upoznao ambasadora sa aktuelnostima u oblasti EU integracija, a posebno se osvrnuo na uspostavljanje institucija koje jesu najznačajnija linija odbrane kad je riječ o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"U tom kontekstu, Pažin je iznio očekivanje da će do kraja nedelje biti imenovan glavni specijalni tužilac i određeni broj specijalnih tužilaca, a informisao je detaljnije ambasadora sa zadovoljavanjem tehničkih preduslova za rad Specijalnog državnog tužilaštva kao i izmjenama i dopunama zakonodavnog okvira kojim se dodatno snaže kapaciteti tužilačkih organa u krivičnom postupku ali, sa druge strane, vodi računa o zaštiti i promociji ljudskih prava lica protiv kojih se vodi postupak" saopšteno je iz Ministarstva.

Na sastanku je konstatovano zadovoljstvo aktivnom saradnjom dva ministarstva pravde koja je uspostavljena Memorandumom o saradnji između ovih institucija a načelno je najavljena i posjeta mađarskog ministra pravde Lasla Tročanjija Crnoj Gori do kraja 2015. godine.

Bonus video: