Kusovac: Tvrdnje GA neistinite i proizvoljne

Kusovac je istakao da je u dokumentu „Studija slučaja – partnerstvo otvorenih vlada“ koji je objavila Građanska alijansa iznijet "niz neistina i proizvoljnih tvrdnji"
162 pregleda 3 komentar(a)
Srđan Kusovac, Foto: Zoran Đurić
Srđan Kusovac, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.06.2015. 18:54h

Šef Biroa za odnose sa javnošću Vlade Crne Gore Srđan Kusovac reagovao je na današnje saopštenje u kojem Građanska alijansa najavljuje da će protiv njega podnijeti krivičnu prijavu.

U dokumentu koji je objavila Građanska alijansa (GA) navodi se niz neistina i proizvoljnih tvrdnji, poručio je Kusovac.

GA je ranije objavila dokument u kome se zahtijeva razrješenje Kusovca i najavljuje krivična prijava protiv njega zbog propusta vezanih za aktivnosti Operativnog tima Partnerstva otvorenih vlada.

„U dokumentu koji je objavila GA iznijet je niz neistina i proizvoljnih tvrdnji“, kazao je Kusovac, koji je koordinator Operativnog tima Partnerstva za otvorenu upravu.

Komentarišući navode u dokumentu GA da je prvim Operativnim timom koordinirao prethodni rukovodilac Biroa za odnose s javnošću i da su problemi počeli kada je Kusovac preuzeo tu dužnost, on je naveo da se takve tvrdnje iznose bez argumenata.

„Tvrdnja nije tačna. Ranijim Operativnim timom nije koordinirao rukovodilac Biroa za odnose s javnošću, pogotovo koordiniranje Operativnim timom nije bila dužnost koja se po automatizmu prenosila sa jednog rukovodica Biroa na drugog što bi se moglo zakčljučiti iz tvrdnji navedenih u Studiji“, poručio je Kusovac.

Prema njegovim riječima, iz svega navedenog slijedi da nije postojala bilo kakva obaveza bilo koga izvan tadašnjeg Operativnog tima da čini bilo šta u vezi sa zadacima Operativnog tima, kao i da za to nije postojala mogućnost.

„Zadaci Operativnog tima bili su jasno definisani i za njih su bili zaduženi članovi tadašnjeg Operativnog tima“, naveo je on.

Kusovac je, komentarišući navode da je načinio niz prestupa, kazao da se nigdje ne navodi ni jedan od tih prestupa, već se, kako je naveo, referiše na drugi organ.

„Ako navodno postoji „niz“ prestupa, red je navesti makar jedan“, kazao je Kusovac.

Kusovac je opovrgao i tvrdnju da je „odlučio da načini korak dalje u svom samovoljnom djelovanju te predloži odluku koju će Vlada i usvojiti a kojom se iznenada, bez najave i bez objašnjenja definiše potreba formiranja novog Operativnog tima samo ovoga puta sa novim nazivom“.

On je naveo da se ne radi o iznenadnom i bez najave, a pogotovo ne o samovoljnom djelovanju.

„Vlada je Zaključkom od 11. juna 2015. godine zadužila koordinatora Operativnog tima „da za narednu sjednicu pripremi i Vladi dostavi predlog odluke o obrazovanju operativnog tima Parnerstva za otvorenu upravu“, što je, uprkos kratkom roku i učinjeno“, naveo je Kusovac u reagovanju.

On je negirao i tvrdnje vezano za imenovanje članova Operativnog tima, navodeći da je procedura transparentna i dostupna javnosti, kao i da se svi relevantni dokumenti mogu naći na portalu Vlade Crne Gore u odjeljku „Partnerstvo za otvorenu upravu“.

Kusovac je opovrgao i navode da je slao bilo kakve odgovore Upravnom sudu.

„Niti sam slao odgovore, niti je za to bilo potrebe, budući da Upravni sud nije sa mnom ni komunicirao, niti je komunikacija sa sudovima moj posao“, naveo je Kusovac.

On je dodao da Upravni sud, po tužbi GA, nije „smatrao za shodno“ da komunicira sa njim, već je komunicirao sa drugim subjektima prema potrebama postupka.

„Bez utemeljenja je bilo kakvo povezivanje mene sa ranijom odlukom donijetom u Međunarodnoj inicijativi Partnerstvo za otvorenu upravu o finansijskoj participaciji zemalja članica“, poručio je Kusovac.

Riječ je, kako je objasnio, o odluci donijetoj daleko prije početka njegovog mandata kao koordinatora Operativnog tima.

„Sadašnji Operativni tim je dopise poslate u januaru 2015. godine razmotrio i argumentacijom koncipiranom u zajedničkom radu svih članova, uz posebno konstruktivan doprinos članova iz civilnog sektora, reagovao čime je bilo kakva opasnost od nametanja materijalnih obaveza otklonjena. O svemu je javnost pravovremeno informisana“, poručio je on.

Kusovac je naveo da je njegova jedina „greška“ prema GA, to što se, kako je naveo, krajem decembra 2014. godine, između dva kandidata opredijelio za boljeg, a to nije bio potpisnik dokumenta.

On je naglasio da je kandidata birao na osnovu kriterijumima navedenih u Obrazloženju Odluke o imenovanju Operativnog tima.

„Ozbiljnost ove „Studije“ samo je još jedna potvrda da sam još tada donio ispravnu odluku“, poručio je Kusovac.

On je naveo je bez utemeljenja posebno tvrdnja o navodnoj zloupotrebi službenog položaja.

Kusovac je poručio da dokument GA treba posmatrati kao dio pritiska pred obrazovanje Operativnog tima u skladu sa Odlukom Vlade, „kako autor „Studije“ ne bi treći put ostao pred vratima Operativnog tima u koji ulaze kandidati sa najboljim referencama“.

Bonus video: