Branko Radulović proteklih dana boravio u zvaničnoj posjeti Litvaniji

Radulović je proteklih dana boravio u zvaničnoj posjeti Litvaniji i sastao se sa svojim kolegama u parlamentu Litvanije – Sejmu
17 komentar(a)
Branko Radulović, Foto: Luka Zeković
Branko Radulović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.06.2015. 15:43h

Evropska unija (EU), kad su u pitanju bezbjednosna pitanja, nije adekvatno odgovorila na brojne izazove, vojni odbrambeni sistem faktički ne postoji, a granice su postale nedovoljno zaštićene, ocijenjenili su litvanski zvaničnici tokom susreta sa potpredsjednikom crnogorskog parlamenta, Brankom Radulovićem.

Radulović je proteklih dana boravio u zvaničnoj posjeti Litvaniji i sastao se sa svojim kolegama u parlamentu Litvanije – Sejmu.

Kako je saopšteno iz kabineta Radulovića, tokom susreta sa najvišim zvaničnicima Parlamenta Litvanije u prethodnih dvadesetak godina razgovaralo se o aktuelnoj političkoj, bezbjedonosnoj i socio-ekonomskoj situaciji u Evropi i na globalnom planu, sa posebnim osvrtoma na Balkan i Crnu Goru, kao i na Baltik i Litvaniju.

„Litvanski zvaničnici su mišljenja da se EU i ukupno Evropa, nalazi pred brojnim izazovima i da su neophodne adekvatne reforme i proaktivan pristup kako bi se zaustavili dalji negativni uticaji koji dolaze od spolja ali i iznutra i preduprijedila eskalacija problema i postigla rješenja koje će obezbijediti optimalnu i dugoročnu stabilnost”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, u vezi sa odbrambenim i bezbjednosnim pitanjima smatraju da EU nije adekvatno odgovorila na brojne izazove.

„Da vojni odbranbeni sistem faktički ne postoji, da bezbjednosne službe ne sarađuju dovoljno, te da su granice postale nedovoljno zaštićene. U tom cilju smatraju da je potrebno raditi na uspostavljanju jedinstvenog vojnog odbranbenog sistema, sa specijalnim interventnim jedinicama koje bi u pojedinim kriznim područjima konkretno djelovale“, saopšteno je iz kabineta Radulovića.

Oni, dodaje se, smatraju da je zajednička akcija zemalja Baltika, bez obzira da li one pripadaju NATO-u ili su vojno neutralne, primjer kako treba blagovremeno i učinkovito reagovati.

„Dešavanja u Ukrajini i tenzije na Balkanu, kao i rast islamskog radikalizmna, te sve veći broj emigranata smatraju da je između ostalog i posledica neadekvatnog odgovara EU i njenih institucija“, dodaje se u saopštenju.

Kada je u pitanju socio-ekonomska situacija u EU, litvanski zvaničnici su ocijenili da je interes svih zemalja EU, kao i onih koje su u procesu pridruživanja da se jača taj savez, širi eurozaona, uspostavi jedinstvena ekonomska i socijalna politika, poštuju uspostavljeni kriterijumi i dogovori, snaže fondovi koji će ublažiti razlike i doprinijeti oporavku ekonomija pojedinih država.

Njihovi stavovi o ulozi, značaju i radu parlamenta su, saopšteno je, bili vrlo interesantni i poučni. „Oni su prethodnih dvadesetak godina jačali značaj opozicije i institucionalizovali njena prava u Ustavu“.

„U tom cilju na dnevnom redu redovnih sjednica Parlamenta se nalaze brojni predlozi i inicijative opozicije za čije stavljanje na dnevni red je potrebna podrška samo 20 odsto prisutnih poslanika. Takođe, svakog mjeseca se održavaju i posebne sjednice sa inicijativama koje dolaze od strane opozicije“, kaže se u saopštenju.

Opozicioni lideri i potpredsjednici Parlamenta iz redova opozicije su, dodaje se, vrlo uvažavani i konsultovani u vezi svih značajnih pitanja i bez postizanja kompromisnog rješenja i uvažavanja stavova opozicije, ona se ne procesuiraju.

Kako je saopšteno, kada je u pitanju situacija u Crnoj Gori, iako vrlo upoznati, interesovali su se za detalje u mnogim sferama.

„Radulović je istakao, da nažalost na Balkanu u velikoj mjeri postoji konfederacija kriminogenih režima i bezbjedonosnih struktura i da često za očuvanje postojećeg stanja i nelegalno stečenog bogatstva podgrijavaju međunacionalne razlike, kako bi skrenuli pažnju sa suštinskih problema“, kaže se u saopštenju.

Te strukture su, naveo je Radulović, zarobile institucije sistema i u velikoj mjeri kontrolišu i medije „i one često, ne prežu ni od toga, da globalne prijetnje, poput islamskog radikalizma, stavljaju u funkciju ličnih interesa“.

„Dešavanja u Kumanovu su posljedica toga. Takođe je izrazio zabrinutost zbog porasta broja građana sa područja Balkana koji se bore pod zastavom Islamske države, svjestan opasnosti koju oni nose po povratku sa tih ratišta, a o čemu će se ovih dana raspravljati u njemačkom Bundestagu“, saopšteno je iz kabineta Radulovića.

On je naveo da, nažalost, sve češće se čuje i to ne samo od marginalnih albanskih političara, već i od nekih istaknutih čelnika, ideja o ujedinjenju Albanaca na Balkanu bez obzira na status u EU.

„Ukazao je i na zabrinjavajuće ekonomske pokazatelje u Crnoj Gori kao posledica pogrešne i retrogradne ekonomske ideologije i vrlo prisutne korupcije. Nažalost, mišljenja je da se Crna Gora nalazi na ivici bankrota, i da se rasprodaju i poslednji resursi, poput najatraktivnijih turističkih lokaliteta i sklapaju štetni ugovori, poput aranžmana sa Kinezima oko izgradnje dijela auto puta“, dodaje se u saopštenju.

Na njihovo pitanje o prisustvu ruskih investitora u Crnoj Gori, Radulović je istakao da zahvaljujući potpunoj liberalizaciji tržišta nekretnina, na čije negativne posljedice je u kontinuitetu upozoravao, imamo situaciju da je veliki broj državljana Rusije kupio stanove i izgradio kuće na crnogorskom primorju, ali da su, dodaje se, sa njima odnosi korektni, što raduje.

„Sa druge strane, kako je naveo, prisutni su bili i navodni ruski investitori, poput tajkuna Deripaske koji je kroz privatizaciju Kombinata aluminijuma, a u dogovoru sa premijerom Đukanovićem, nanio ogromnu štetu Crnoj Gori u finansijskom, ekonomskom, razvojnom i ekološkom smislu“, kaže se u saopštenju.

Radulović je, kada su u pitanju integracioni procesi, ukazao je da su zahvaljujući Skupštini Crne Gore, usvojeni mnogi reformski zakoni što je izvjestan napredak,. „Ali još uvijek postoji problem sa njihovom potpunom inplementacijom, posebno kada je u pitanju vladavina prava i borba protiv visoke korupcije“.

„Na njihovo interesovanje po pitanju vojnih integracija, Radulović ih je upoznao da su aktuelne samo dvije opcije i to: NATO integracije i vojna neutralnost, a da o nekoj bližoj vojnoj saradnji sa Rusijom niko i ne razmišlja“, navodi se u saopštenju.

On im je prenio i svoj stav da smatra da eventualna integracija Crne Gore u NATO treba biti posledica ispunjavanja kriterijuma, uz puno uvažavanje mišljenja javnog mnjenja, što nije sada slučaj, a ne nikako proizvod trenutne geopolitičke situacije.

Zvaničnici Litvanije su, dodaje se, svjesni da pred Crnom Gorom stoje brojni izazovi i da ona mora proći kroz reformski period koji su oni prošli prije dvadesetak godina.

Litvanski zvaničnici, kako su saopštili, podržavaju evrointegracijama Zapadnog Balkana, ali uz puno ispunjenje svih kriterijuma, posebno onih koji će uskoro biti usvojeni, a koji će zahtijevati mnogo konkretnije rezultate.

„Što se NATO integracija tiče, oni smatraju da je taj savez najbolje rješenja, ali da se moraju ispuniti svi kriterijumi i standardi, a takođe i dobiti podršku javnog mnjenja, koja je u Litvaniji bila izuzetno visoka i zbog toga su odluku donijeli u Sejmu“, saopšteno je iz kabineta potpredsjednika parlamenta.

Bonus video: