GA traži razrješenje Srđana Kusovca

GA je to saopštila nakon što je Vlada, na sjednici u četvrtak, donošenjem nove Odluke o obrazovanju Operativnog tima Partnerstva za otvorenu upravu, razriješila sadašnji
106 pregleda 2 komentar(a)
Srđan Kusovac, Foto: Zoran Đurić
Srđan Kusovac, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.06.2015. 16:58h

Građanska alijansa (GA) apelovala je na premijera Mila Đukanovića da sa dužnosti šefa Biroa za odnose sa javnošću Vlade Crne Gore razriješi Srđana Kusovca, najavljujući da će protiv njega podnijeti krivičnu prijavu.

GA je to saopštila nakon što je Vlada, na sjednici u četvrtak, donošenjem nove Odluke o obrazovanju Operativnog tima Partnerstva za otvorenu upravu, razriješila sadašnji.

Koordinator programa GA, Edin Koljenović, kazao je da je ta organizacija ranije podnijela prijavu Upravnom sudu zbog načina na koji je formiran Operativni tim, kao i da će podnijeti krivičnu prijavu protiv Kusovca.

GA je, prema riječima Koljenovića, primijetila da nedopustivo kršenje svih postulata i vrijednosti sadržanih u Partnerstvu otvorenih vlada počinje dolaskom Kusovca, a ono je, kako je objasnio, kulminiralo formiranjem novog Operativnog tima za implementaciju Partnerstva otvorenih vlada.

Novi Operativni tim formiran je, kako je objasnio, uz kršenje osnovnih principa javnosti i transparentnosti, kao grubo kršenje zakonskih propisa i zloupotrebu službenog položaja.

Prema riječima Koljenovića, Kusovac je napravio niz prestupa kojima je, kako je naveo, direktno uticao na nelegitiman i nelegalan izbor članova Operativnog tima ispred nevladinih organzacija.

Time je, kako smatraju u GA, Kusovac zloupotrijebio službeni položaj i ušao u zonu krivične odgovornosti.

GA je, kako je naveo Koljenović, i ranije javno ukazala na propuste koji se tiču imenovanja Operativnog tima i pokrenula postupak pred Upravnim sudom.

Konačna odluka o tome bi, kako je najavio, trebalo da bude donijeta naredne sedmice.

Odluka o formiranju novog Operativnog tima bila je, kako je naglasio Koljenović, iznenadna, a donijeta je samo šest mjeseci od formiranja prethodnog.

Prema riječima Koljenovića, imajući u vidu izvjesnost da će Vladina odluka o formiranju Operativnog tima biti poništena, Kusovac je “odlučio da načini korak dalje u svom samovoljnom djelovanju i predloži odluku koju će Vlada i usvojiti a kojom se iznenada, bez najave i bez objašnjenja, definiše potreba formiranja novog Operativnog tima, samo ovoga puta sa novim nazivom”.

Tu se, kako je objasnio Koljenović, radi o do sada neviđenim potezima gdje pojedinci pokušavaju na svaki način prikriti greške u radu, ali i izbjeći odgovornost koju moraju snositi.

“Na osnovu onoga što smo vidjeli u dosadašnjem postupanju, ona nije u ovom slučaju samo disciplinska već i krivična”, ocijenio je Koljenović.

Prema njegovim riječima, Kusovac je sprovodio “pravnu gimnastiku” u cilju prolongiranja postupka koji se odvija od decembra pred Upravnim sudom, na način što je tražene odgovore dostavljao u posljednjem zakonski propisanom trenutku.

“Paralelno je vodio rad Operativnog tima, potpuno svjesan izvjesnosti poništenja Odluke koja je nelegitimna njegovim činjenjem, a na taj način beskompromisno trošio vrijeme i trud svih članova Operativnog tima koji su kroz redovne sjednice radili na izradi novog Akcionog plana, a prethodne sedmice čak i organizovali Javnu raspravu povodom toga”, obajsnio je Koljenović.

Sve to, kako je dodao, navodi na sumnju da se takvim postupanjem želi preduhitriti odluka Upravnog suda koja će ukazati na skandaloznost postupka, a da se posebno želi zaobići odgovornost koja “u najmanju ruku treba da znači odlazak sa funkcije koju šef Biroa za odnose sa javnošću nije obavljao adekvatno i u skladu sa Zakonom”.

“Odnos prema svojoj funkciji, Kusovac je pokazao i na način da će zbog neažurnosti rada Vlade, Crnu Goru članstvo u inicijativi Partnerstva otvorenih vlada umjesto 50.000 da košta 100.000 EUR i to je nešto što je priznato javno i konstatovano u izvještaju Operativnog tima kojim Kusovac rukovodi”, naveo je Koljenović.

Imajući u vidu štetnost koju je nanijelo takvo postupanje i rad državnog službenika, GA će, kako je najavio Koljenović, nakon presude Upravnog suda pokrenuti i krivičnu prijavu protiv Kusovca.

“Ujedno, apelujemo na premijera Crne Gore, Mila Đukanovića, da u što skorijem roku razriješi dužnosti Kusovca”, zaključio je Koljenović u dokumentu dostavljenom predsjedniku i potpredsjednicima Vlade, političkim partijama, nevladinim organizacijama, predstavnicima diplomatskih misija i medijima.

Šef Biroa za odnose sa javnošću Vlade Crne Gore, Srđan Kusovac, reagovao je na saopštenje Građanske alijanse ističući da je u dokumentu „Studija slučaja – partnerstvo otvorenih vlada“ koji je objavila GA iznijet "niz neistina i proizvoljnih tvrdnji".

Bonus video: