Bulajić o kampanji za NATO: Vladina agresija na zdrav razum većine građana Crne Gore

On ne smatra da je broj onih koji podržavaju članstvo u Alijansi povećan. „Naprotiv. Uvjeren sam da bi jedna, ali sasvim poštena i nepristrasna analiza, pokazala upravo suprotno, odnosno da je broj pristalica učlanjenja u padu
79 pregleda 7 komentar(a)
Strahinja Bulajić, Foto: Boris Pejović
Strahinja Bulajić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.06.2015. 12:52h

Poštena i nepristrasna analiza pokazala bi da je broj pristalica učlanjenja Crne Gore u NATO u padu, smatra potpredsjednik Nove srpske demokratije, Strahinja Bulajić, navodeći da se u Vladinoj agresivnoj propagandi pokazuje elementarno nepoznavanje mentaliteta naroda.

On je, komentarišući Vladinu intenziviranu kampanju za NATO u poslednje vrijeme, u susret odluci o pozivu, ocijenio da se radi o „Vladinoj agresiji na zdrav razum nesumnjive većine građana Crne Gore koji se protive učlanjenju u tu ofanzivnu i militantnu alijansu“.

„Vlada neće ili ne želi ili, možda i ne smije, da shvati da građani Crne Gore, većinski, jednostavno ne vole NATO, a posebno ga ne žele na svojoj zemlji. Poprilično mizerno i jadno djeluje propaganda prema kojoj će ulaskom u NATO penzije crnogorskim penzionerima biti uvećane, ili kako će da procvjetaju turizam i poljoprivreda i mnoge druge nelogičnosti“, kazao je Bulajić agenciji MINA.

Njemu se, kako je rekao, čini da prisustvujemo začuđujuće naivnoj i, za intelekt našeg naroda, ponižavajućem i davno prevaziđenom načinu agitpropa. „Osim toga, Vlada se ponaša kao da u Crnoj Gori ne živi niko drugi osim nje“.

„Vlada, ogromna većina medija, partije na vlasti, ali i pojedine iz opozicije, mnoge NVO finansirane upravo sa te strane, ubjeđuju narod da je veoma dobro za našu djecu da se Crna Gora učlani u NATO pakt, između ostalog, bez obzira na činjenicu što NATO, na primjer, sada u Ukrajini podržava neonacizam, finansijski i vojno pomaže nacističke falange i ne protivi se povampirenju kukastih krstova, ali i što na granicama Rusije svoje snage stavlja u stanje borbene gotovosti“, dodao je on.

Mađutim, prema riječima Bulajića, izgleda da je narod ipak, i pored svega što je izdržao u protekle dvije i po decenije, uspio da sačuva ono iskonsko u sebi, da zna ko je, odakle je i gdje pripada.

On ne smatra da je broj onih koji podržavaju članstvo u Alijansi povećan. „Naprotiv. Uvjeren sam da bi jedna, ali sasvim poštena i nepristrasna analiza, pokazala upravo suprotno, odnosno da je broj pristalica učlanjenja u padu“.

„U ovoj Vladinoj agresivnoj propagandi pokazuje se elementarno nepoznavanje mentaliteta ovog naroda. Ne može, u ovom slučaju, sve da se sagledava kroz novac. Ima nešto što, na svu sreću, kod većine našeg naroda jos uvijek postoji, a to je da ne može baš sve da se kupi“, kazao je Bulajić.

Prema njegovim riječima, NATO i njegovi agotpropovci moraju da znaju da, kako je kazao, duša nije na prodaju.

Bulajić smatra da „žaljenje zbog žrtava“ koje je generalni sekretar NATO saopštio u Podgorici, pokušava da se predstavi kao neko izvinjenje.

„Takva izjava nije i ne moze biti nikakvo „izvinjenje“. To je najobičnija farsa. Sumnjam da Stoltenberg ne zna kako izgleda formalno izvinjenje. Ali, takođe, on jako dobro zna da, ukoliko bi uslijedilo formalno izvinjenje, to bi značilo i priznavanje brutalne agresije uz gaženje svih normi Međunarodnog prava na zemlju članicu i osnivača OUN“, kazao je on.

Takva forma izvinjenja, dodao je, za sobom bi neminovno povukla sve ostale konsekvence, podrazumijeva se i odštetu svim žrtvama.

„Lično, takvu njegovu izjavu smatram lažnom i licemjernom, jer kako drugačije komentarisati farsu, po kojoj Stoltenberg istovremeno „žali zbog civilnih žrtava“, a sa druge strane konstatuje da je NATO uspio da spriječi stradanje civila“, kazao je Bulajić.

On smatra da NATO mora da uputi formalno izvinjenje zbog zločina nad civilnim stanovništvom, da žrtvama isplati odsštetu. „I da podnese sve ostale materijalne konsekvence zbog zločinačke agresije na SRJ bez odluke Savjeta bezbjednosti OUN“.

Bulajić je kazao da se često čuje od zvaničnika NATO alijanse da poziv za učlanjenje zavisi od Crne Gore, navodeći da ne može da se saglasi sa takvom konstatacijom, jer to, kako je rekao, prosto nije tačno.

„To isključivo zavisi od volje nekoliko ključnih država članica NATO, predvođenih, naravno, Sjedinjenim Američkim Državama. Istorija nas uči da su veliki uvijek veliki, a mali su uvijek mali i nekako uvijek velikima služe za kusur u njihovoj preraspodjeli moći“, dodao je on.

Kako smatra, treba reći da se građani o tome obavještavaju na nepošten način i isključivo jednostrano.

„Naime, učlanjenje u NATO, ali i Evropsku uniju, građanima se predstavlja kao jedina i isključiva mogućnost, bez alternative. Naravno, to nema nikakve veze sa istinom, zbog toga što trenutno postoje najmanje tri alternative“, rekao je Bulajić.

Osim Alijanse, dodao je, koju narod očigledno ne voli i većinski je jednostavno ne želi, postoji i alternativa vojne neutralnosti, koju bi garantovala i Rusija.

„Za sve nas iz Nove i birače koje predstavljamo to bi imalo posebnu važnost, jer je Rusija zemlja u koju imamo najveće povjerenje. Uostalom, da smo 1999. imali takvu garanciju, o onakvom zločinu niko ne bi smio ni da razmišlja, a kamoli da ga sprovede u djelo“, rekao je Bulajić.

Kako je kazao, treća alternativa u Crnoj Gori je klasični tabu.

„Radi se o Organizaciji za kolektivnu bezbjednost i saradnju (ODKB), koju zasad čini šest zemalja predvođenih Rusijom. O toj mogućnosti od zvaničnika u Crnoj Gori niko ne smije ni da razmišlja. Istini za volju, u tom smislu, Crna Gora nije usamljen slučaj“, saopštio je Bulajić.

Kako je rekao, mnoge zemlje čije je utemeljenje Rusija pomagala i čiju je drzavnost vjekovima održavala ili koje je kroz istoriju oslobađala, izdale su je na nevjerovatno primitivan način.

„Sada se takmiče koja ce od njih što agresivnije da saopštava uvrede na račun Rusije i njene civilizacije. Doduše, neke ipak, i pored nezapamćene pohlepe, grčevito traže bilo kakvo opravdanje za svoju izdaju. Ali ne i Crna Gora“, naveo je Bulajić.

On, kako je rekao, iskreno misli da bi Crna Gora trebalo da ostavi sasvim po strani priču o NATO-u.

„NATO i sva priča oko toga je ono što sada Crnoj Gori najmanje treba. Svakako, NATO ni na koji način ne zaslužuje ovakav tretman u crnogorskoj politici. Crna Gora ima neuporedivo više vaznijih tema, vitalnih za sve njene građane koje moraju hitno da se rješavaju, od teme učlanjenja u jednu takvu ratobornu alijansu“, kazao je Bulajić.

Prema njegovim riječima, stanje u privredi, ekonomiji, finansijama, ogromni državni dug, stanje u socijalnoj sferi, prosvjeti, nauci, korupcija i organizovani klriminal cvjetaju, vladavina prava i mnoge druge oblasti ukazuju da je Crna Gora u vrtlogu koji je neminovno vuče ka dnu.

„Problemi su ogromni i zahtijevaju hitno rješavanje. Za Crnu Goru NATO je „priča od vise“ i ovoj zemlji nije mjesto u toj organizaciji. Još nijesam čuo ni jedan normalan i racionalan razlog zbog koga bi trebalo da Crna Gora šalje svoje momke da ratuju i ginu bilo gdje za nečije tuđe interese“, saopštio je Bulajić.

Kao legalista i demokrata, kako je rekao, čvrsto vjeruje da je referendum, ali apsolutno nepristrasan i pošten, vrhunski izraz volje naroda o nekom važnom, sudbinskom pitanju za taj narod.

„Za sudbinsko pitanje smatram i pitanje učlanjenja u ratoborni NATO pakt, koji je, svjedoci smo, postao instrument za sukob civilizacija. Jedno tako važno pitanje mora da bude izraz volje građanina pojedinca kao izvornog nosioca suvereniteta, odnosno izraz većinske volje svih građana, a ne nikako rezultat pritiska na dugme u skupštinskoj sali i mogucih zakulisnih dogovaranja u parlamentu“, kazao je Bulajić.

Ukoliko, dodao je, o jednom takvom, sudbinskom pitanju bude odlučivano u parlamentu, to bi, posmatrano iz ugla njegovog poimanja politike i demokratije, predstavljalo „vrhunac političkog silovanja naroda“.

Bonus video: