Damjanović: Biće pokušaja da se poziv u NATO iskoristi u izbornoj kampanji

Kako je dodao, između ostaju neriješeni ekonomski problemi, socijalno raslojavanje, pad životnog standarda, nemogućnost zapošljavanja i korupcija i organizovani kriminal koji se, kako je kazao, neće riješiti sami od sebe, bilo ili ne poziva u NATO
65 pregleda 12 komentar(a)
Aleksandar Damjanović (Novina)
Aleksandar Damjanović (Novina)
Ažurirano: 13.06.2015. 12:49h

Pozivnica za NATO, ukoliko stigne do kraja godine, biće iskorišćena u izbornoj kampanji, kad god izbori bili održani, ocijenio je funkcioner Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, i poručio da se mnogi problemi, sa pozivom ili bez njega, neće riješiti sami.

On smatra da je, iz najmanje dva razloga, veoma čudna ocjena, koja u posljednje vrijeme dobija sve veći značaj, da će poziv Crnoj Gori u NATO opredijeliti datum vanrednih izbora.

„Prvo, u koaliciji na vlasti sve partije članice koalicije, njih tačno sedam, zalažu se za pristupanje NATO-u tako da bilo poziva, ne bilo poziva, bili izbori sada u septembru ili narednog septembra ništa se bitno neće promijeniti u tim stavovima“, kazao je Damjanović agenciji MINA.

Štaviše, kako je rekao, ako bi se sada u Skupštini glasalo o prihvatanju eventualnog poziva kroz neki vid akta koji bi bio podnijet Skupštini, ta podrška bi vjerovatno bila i veća, jer bi poslanici, na primjer opozicione Pozitivne Crne Gore, a možda i još po neko od predstavnika neke od onih 11 opozicionih partija, takođe glasao uz vlast, pa se govori o postojanju dvotrećinske podrške u Skupštini.

„Naravno stav SNP je nedvosmislen da se o tome treba održati referendum da građani donesu odluku, jer dvotrećinska podrška u Skupštini apsolutno ne odgovara podršci od svega jedne trećine za pristupanju NATO-u među građanima, sudeći bar po učestalim anketama“, naveo je Damjanović.

Drugi razlog, kako smatra, je u tome što bez ispunjavanja jasno definisanih izbornih uslova odnosno pune primjene izbornihzakona i fer izbornih pravila ne može biti dogovora vlasti i opozicije o skraćenju mandata i datumu vanrednih izbora. „Što znači da tu odluku može donijeti isključivo vlast sama, odnosno dio vlasti, ponovo nezavisno od poziva za NATO“.

„I da zaključim time što ako i krajem jeseni stigne poziv za učlanjenje u NATO biće svakako pokušaja da se isti politički koristi u izbornoj kampanji kad god bili izbori, u očekivanju donošenja konačne odluke na varšavskom samitu, a ako poziv ne stigne, takođe će to biti dio kampanje za još jedan mandat kako bi poziv konačno stigao“, rekao je Damjanović.

Kako je dodao, između ostaju neriješeni ekonomski problemi, socijalno raslojavanje, pad životnog standarda, nemogućnost zapošljavanja i korupcija i organizovani kriminal koji se, kako je kazao, neće riješiti sami od sebe, bilo ili ne famoznog poziva.

Bonus video: