Forum mladih SDP: Blagojević ne može biti razriješena

"Nećemo da vjerujemo da to ima bilo kakve veze sa njenom, kao i podrškom mnogih drugih njenih kolega, mladih socijaldemokrata, Ivanu Brajoviću na nedavno održanom Kongresu”, ističu u reagovanju
87 pregleda 27 komentar(a)
Marija Blagojević, Foto: FOM SDP
Marija Blagojević, Foto: FOM SDP
Ažurirano: 13.06.2015. 12:43h

Predsjednica Foruma mladih Socijaldemokratske partije (SDP) Marija Blagojević legalno i legitimno je izabrana na Konvenciji Foruma mladih SDP održanoj 20. decembra, poručuju iz Foruma mladih, dodavši da ona nije niti može biti razriješena sa te dužnosti odlukom Nadzornog odbora.

Nadzorni odbor SDP-a razriješio je dan ranije dužnosti Blagojević, jer je, kako se navodi, utvrdio da je izabrana suprotno pravlima Foruma mladh SDP-a.

Konvencija, kojoj je prisustvovao vrh partije na čelu sa Rankom Krivokapićem, održana je u skladu sa tada važećim Statutom FOM, uz prisustvo “156 delegata iz svih opštinskih odbora koji su gotovo svi do jednog glasali za njen izbor”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je kandidaturu Blagojević podržalo 15 od 20 opštinskih odbora, iako je po Statutu bila potrebna podrška samo sedam odbora.

Novi Nadzorni odbor, tvrde iz Foruma mladih, nije nadležan da poništava ili razrješava bilo koji organ FOM-a, što uključuje i njenog lidera.

“Tačno je da je Blagojević u vrijeme održavanja Konvencije imala 29 godina, ali je isto tako tačno da je to ni po kojem osnovu nije sprječavalo da se kandiduje za funkciju koju trenutno obavlja. Osnov za njenu kandidaturu je sadržan u članu 5 stav 2 tada važećeg Statuta FOM-a, u kojem je stajalo da članstvo u FOM traje i nakon navršene 29. godine života, ukoliko članu teče mandat u organima FOM. Kandidatkinji je mandat tekao s obzirom na činjenicu da je obavljala funkciju predsjednice FOM SDP Podgorica i sekretarke za informisanje FOM SDP CG. Samim tim je imala sva prava, pa i pravo kandidovanja za pomenutu funkciju, u skladu sa članom 7 stav 1 tačka 3 tada važećeg Statuta”, navodi se u reagovanju na jučerašnji tekst o razrješenju Blagojević.

Iz Foruma se čude zašto neko pola godine nakon uredno održane Konvencije otvara pitanje izbora predsjednce FOM.

“Nećemo da vjerujemo da to ima bilo kakve veze sa njenom, kao i podrškom mnogih drugih njenih kolega, mladih socijaldemokrata, Ivanu Brajoviću na nedavno održanom Kongresu”, ističu u reagovanju.

Rukovodstvo FOM je na kraju pozvalo partijske kolege da se ne ponižavaju “ovakvim performansima”, da se manu "ćorava posla", “rovarenja unutar Foruma mladih i spinovanja medija, i da umjesto toga zajedno počnemo da radimo na konsolidaciji Partije i njenoj što boljoj pripremi za naredne izbore, koji nas brzo očekuju”.

Bonus video: