Blažić: Kongres SDP-a je definitivno razobličio insajdere DPS-a

"Politička odgovornost frakcije u demokratskim sistemima podrazumijeva povlačenje »gubitnika« sa svih političkih funkcija u partiji i formiranje nove strukture organa partije na savim jasnim ideološko–političkim osnovama koje je Kongres SDP-a zauzeo", rekao je Blažić
11 komentar(a)
Đorđije Blažić, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Đorđije Blažić, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 13.06.2015. 10:45h

Kongres Socijaldemokratske partije (SDP) razobličio je insajdere Demokratske partije socijalista (DPS) među socijaldemokratama i omogućio da ta stranka, makar na papiru, ostane vjerna svojim izvornim suverenističkm idejama, ocijenio je profesor, Đorđije Blažić.

On smatra da je više nego jasno od ranije da je SDP bio podijeljen što je, kako je dodao, bilo više nego očigledno i na lokalnim izborima u Podgorici, kada su izigrali povjerenje birača tadašnje koalicije Evropsko lice Podgorice.

"Isuviše je bila providna tendencija frakcije DPS u SDP-u koja je u dobroj mjeri kočila neke progresivne ideje predsjednika SDP-a, Ranka Krivokapića, u sređivanju prilično zabrinjavajućeg stanja u ekonomiji, pravosuđu, oblastima organizovanog kriminala i korupcije i drugim društvenim oblastima", kazao je Blažić.

On smatra da je Kongres SDP-a definitivno razobličio "insajdere DPS-a u SDP-u i omogućio da SDP makar na papiru ideološkog opredelejnja ostane vjeran svojim izvornim suverenističim idejama i neostvrenim željama promjena učaurenog društvenog maglovanja Crne Gore, ali ne dovoljno".

U tom smislu, dodao je, SDP je sačuvao svoj politički i ideološki dignitet.

Blažić je kazao da je teško vjerovati, ako ima političke odgovornosti, da će SDP nastaviti da funkcioniše kao jedna partija.

"Politička odgovornost frakcije u demokratskim sistemima podrazumijeva povlačenje "gubitnika" sa svih političkih funkcija u partiji i formiranje nove strukture organa partije na savim jasnim ideološko–političkim osnovama koje je Kongres SDP-a zauzeo", rekao je Blažić.

Prema njegovim riječima, to će biti veliki ispit SDP-a na predstojećim paralamentarnim izborima.

"U predstojećim parlamentarnim izborima će jasno morati da se legitimiše kao »opoziciona« partija što je jasan zaključak Kongresa i da pokuša da amortizuje svoju ne malu političku odgovornost za višegodišnje učešće u vlasti, kao i odgovornost za veoma loše stanje u gotovo svim sferama društvenog razvoja Crne Gore", poručio je Blažić.

On vjeruje da se politička scena nakon velikh turbulencija u opozicionim partijama najzad stabilizovala i ne očekuje više podjela jer ih je, kako je kazao, previše bilo za malu Crnu Goru i njen politički sistem.

"Ono što je realno očekivati u većem dijelu opozicije je njeno objedinjavanje i tijesna saradnja, naročito novoformiranih političkih partija i saveza", ocijenio je Blažić.

Prema njegovom mišljenju, većina partija koja su doživjele unutrašnje političke turbulencije neće imati neku značajniju političku ulogu u formiranju nove vlasti.

"Za očekivati je da nakon raščišćavanja unutarpartijskih sukoba koji nijesu ideološke, već dominantno lično i grupno interesne prirode rukovodstava tih partija i startegija vladajućih partija će vjerovatno biti usmjerena na takozvano rasipanje glasova ovih partija i pripadnost tih glasova partijama koje su osvojile cenzuse za ulazak u predstavničko tijelo", smatra Blažić.

Pri tome će, dodao je, najviše profitirati jake partije.

"Parlamentarni izbori iduće godine će definitivno iskristalizovatin relevantnu političku scenu a i sami birači već polako shvataju kakva i koja je stvarna uloga političkih partija svedena na lične i grupne interese pojedinaca u vrhovima većine, naročito tradicionalnih partija osim nacionalnih partija", zaključio je Blažić.

Bonus video: