Stanković: Do optužnica se ne može prije izviđaja

„Kako vrijeme prolazi ta nada koja je uspostavljena Stankovićevim imenovanjem polako blijedi. Prošlo je skoro osam mjeseci i činjenica je da mi nemamo najatraktivnije i najviše željene optužnice prije svega za djela korupcije na visokom nivou”, naveo je Perić
59 pregleda 4 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Zoran Đurić
Ivica Stanković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.06.2015. 08:16h

Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) mora postupati u skladu sa pravnim noramama da bi svoje djelovanje zasnovalo na vladavini prava, kazao je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, odgovarajući na kritike da od njegovog dolaska na tu funkciju nema konkretnih rezultata u radu VDT-a.

“Upoznat sam sa kritikama djela javnosti kada je riječ o izviđajima koje pokreće Vrhovno državno tužilaštvo. Čuo sam i za termin 'izviđači' i sve one koji na taj način definišu rad državno-tužilačke organizacije moram da upoznam sa činjenicom da se do postupka optuženja u većini sluačejva ne može ni doći bez početne faze, a to je upravo izviđaj”, obajsnio je Stanković.

On je, kako je naveo, svjestan da bi pravni laici preskočili razne pravne norme i onima koji su meta njihovih kritika odmah “stavili lisice na ruke”.

“Moram li da napominjem da se to tako ne radi i u krajnjem da ne smije tako da se radi. Naravno, ako hoćemo da djelovanje u okviru svojih nadležnosti zasnivamo na principima vladavine prava“, kazao je Stanković Radiju Slobodna Evropa.

On je kazao da je incirao veliki broj predmeta i poručio da se od njega ne može očekivati da vodi svaki pojedinačno.

Stanković je podsjetio da je na dužnosti, kako je naveo, tek osam mjeseci.

„Već sam onima koji su odugovlačili u vođenju postupaka rekao da im to neće biti preporuka za dalji rad. A podsjetiću vas da nas očekuje reizbor tužilaca“, kazao je Stanković.

Predsjednik Odbora za antikorupciju, Predrag Bulatović, kazao je da nema razumijevanja za činjenicu da u prvih osam mjeseci mandata Stankovića nema konkretnih rezultata.

“Prije nekoliko mjeseci smo saopštili da je VDT potrošio vrijeme i strpljenje javnosti, poslanika i parlamenta, da bi dao konkretne rezultate. On je imao sasvim dovoljno vremena i mogućnosti na osnovu starog zakona i na osnovu postojeće organizacije da preduzme odgovarajuće aktivnosti, posebno vezano za borbu protiv korupcije na visokom nivou”, kazao je Bulatović.

Kako je dodao, nema ni jednog jedinog pomaka i to je ono što će Evropska komisija sasvim sigurno da uoči.

“To je ono što će značajno usporiti evropski put Crne Gore”, poručio je Bulatović.

U Pozitivnoj Crnoj Gori smatraju da je izbor Stankovića ulivao nadu da može doći do kvalitetnih promjena.

Potpredjednik te partije, Srđan Perić, kazao je da optimizam počinje da jenjava.

„Kako vrijeme prolazi ta nada koja je uspostavljena Stankovićevim imenovanjem polako blijedi. Prošlo je skoro osam mjeseci i činjenica je da mi nemamo najatraktivnije i najviše željene optužnice prije svega za djela korupcije na visokom nivou”, naveo je Perić.

Crna Gora još nije donijela nijednu konačnu presudu za visoku korupciju, iako borba protiv organizovanog kriminala i korupcije predstavlja ključni zahtjev za nastavak integracionih procesa u Evropsku uniju i NATO.

Bonus video: