Kolić: Ravnomjeran regionalni razvoj je strateški prioritet Crne Gore

"Generalno loš životni standard vodi ka metropolizaciji Crne Gore u vidu ubrzanog i nekontrolisanog naseljavanja Podgorice i određenih opština na primorju"
147 pregleda 6 komentar(a)
Dženan Kolić, Foto: Demokratska Crna Gora
Dženan Kolić, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 12.06.2015. 10:13h

Demokratska Crna Gora se zalaže za ravnomjeran regionalni razvoj kao strateški prioritet Crne Gore i uslov ekonomkog oporavka i prosperiteta posebno devastiranih područja, saopštio je član Glavnog odbora Demokratske Crne Gore Dženan Kolić.

"Zalažemo se i za zakonske izmjene koje će omogućiti veći fiskalni zahvat u pripadajućem dijelu prihoda lokalnih samouprava, valorizaciju prirodnih bogatstava u interesu lokalnih samouprava na čijoj teritoriji se nalaze i sprečavanje bezakonja i otimačine u ovoj oblasti, povećanje kapitalnih ulaganja posebno vodeći računa o sjeveru zemlje i saobraćajnoj infrastrukturi kao osnovu regionalnog razvoja, mnogo veća izdvajanja iz Budžeta za agro-budžet i razvoj preduzetništva, poreske olakšice poslodavcima koji otvaraju nova radna mjesta u nerazvijenim opštinama, podsticanje efikasnije saradnje lokalnih samouprava i institucija EU kako na polju edukacije, tako i korišćenja sredstava iz fondova EU za regionalnu politiku, afirmaciju prirodnih bogatstava, regionalnih i lokalnih kultura, njihovih različitosti i specifičnosti kao vidova turističke ponude", naveo je Kolić.

Kako je dodao jedno od najvažnijih pitanja makroekonomske politike svake zemlje jeste njen ravnomjeran ekonomski razvoj na cijeloj teritoriji.

"Neprihvatljivo je da se sjeverni region sa svim prirodnim bogatstvima koje ima u vidu hidropotencijala, poljoprivrednih površina, stočnog fonda, rezervi uglja, cinka, olova, turističkih potencijala, nalazi u ovakvom stanju uz jedan neprimjeren odnos države. jeverni dio Crne Gore se po svim parametrima nalazi u mnogo težoj poziciji u odnosu na centralni i južni dio države. Ekonomsko-socijalni položaj građana, status radnika, stanje industrijske proizvodnje, saobraćajne infrastrukture, jasno pokazuju da su hitne mjere i kapitalna ulaganja uslov opstanka građana na sjeveru", kazao je Kolić.

Dodao je da generalno loš životni standard vodi ka metropolizaciji Crne Gore u vidu ubrzanog i nekontrolisanog naseljavanja Podgorice i određenih opština na primorju.

Bonus video: