Vejvoda: Šanse da Crna Gora dobije poziv za NATO su oko 80 odsto

Kako je naveo Vejvoda, i američka administracija razmatra da li su svi uslovi za prijem Crne Gore ispunjeni
4 komentar(a)
Ivan Vejvoda, Foto: Screenshot (YouTube)
Ivan Vejvoda, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 11.06.2015. 18:49h

Šanse da Crna Gora dobije pozivnicu za članstvo u NATO su velike, kazao je potpredsjednik njemačkog Maršalovog plana Ivan Vejvoda, ocjenjujući da je Crna Gora ispunila većinu zahtjeva.

On je ocijenio da su šanse da država dobije poziv oko 80 odsto. “To je moje lično mišljenje iz svega onog što čitam, vidim, čujem u razgovorima“.

Vjevoda je objasnio da posjeta generalnog sekretara, Jensa Stoltenberga, Crnoj Gori i sve ono što je postignuto nakon samita u Velsu, ukazuju na to da se nešto vjerovatno priprema.

„Mislim da je došlo do jednog sazrijevanja mnjenja u glavnim državama i članicama NATO-a, pa rekao bih u svim članicama, da je proteklo mnogo vremena od posljednjeg proširenja NATO-a 2009. godine, kada su Hrvatska i Albanija pristupile punoporavnom članstvu i da je, s obzirom na spremnost, zrelost i pripremljenost Crne Gore, vrijeme da se pristupi tom zadatku", kazao je on za Glas Amerike.

Prema njegovim riječima, vjerovatno je posjeta Stoltenberga i u tom smislu usmjerena, "da i sam lično dobije uvid u to šta je učinjeno i šta još možda treba da se učini“.

Kako je naveo Vejvoda, i američka administracija razmatra da li su svi uslovi za prijem Crne Gore ispunjeni.

„Čini mi se da je naklonjenija sada nego što je bila prije 12 mjeseci, ili možda čak devet mjeseci“, ocijenio je on.

Aktuelne geopolitičke okolnosti, kao i sve ono što Crna Gora čini, promijenili su, kako smatra, mišljenje u pojedinim evropskim prijestonicama, prije svega Njemačkoj.

„Imao sam priliku i da boravim u Francuskoj protekla dva mjeseca i tamo sam čuo različite stavove, ali ipak postoji razumijevanje da ukoliko su svi za, uključujući SAD, Njemačku, Veliku Britaniju, da se oni neće usprotiviti takvoj odluci“, naveo je Vejvoda.

On smatra da je Crna Gora ispunila većinu zahtjeva za članstvo.

„Ne znam da li je apsolutno spremna, ali ne znam ko je bio apsolutno spreman. Sigurno države poput Rumunije i Bugarske nijesu bile apsolutno spremne, ali vidimo koliko je danas važno da su one članice tog saveza i Evropske unije (EU) u trenutku zaista kada postoji jedna nestabilna bezbjednosna situacija“, poručio je Vejvoda.

Jedan od glavnih uslova za pozitivnu odluku Alijanse je, kako je podsjetio, povećanje javne podrške za članstvo.

Vejvoda očekuje da će ona porasti u trenutku dobijanja poziva.

„Zato je važno da političari i oni koji su za pristupanje budu stalno spremni da objašnjavaju zašto je to važno za Crnu Goru, koji su to interesi, bezbjednosni i naravno ekonomski, koji su veoma bitni, jer su sve članice koje su pristupile NATO-u imale taj benefit što su se investitori osjećali bezbjednije, ako je jedna zemlja bila kandidat, odnosno poslije članica“, objasnio je Vejvoda.

On je ukazao na značaj priključenja Crne Gore NATO-u za čitav region.

„Radi se o bezbjednosti cijelog regiona, bezbjednosti Crne Gore svakako, jer kako ja to često kažem, cio naš region Zapadnog Balkana, dakle ove države koje nisu još integrisane u EU ili NATO, sačinjavaju unutrašnje dvorište EU i NATO-a, jer smo okruženi sa svih strana tim državama“, kazao je on.

Prema riječima Vejvode, susjedne države, u kontekstu daljeg učvršćivanja bezbjednosti u regionu, pozitivno gledaju na pristupanje Crne Gore NATO-u.

Bonus video: