Kome je Pažin zaprijetio: VDT-u, Markoviću, Medenici...

“Ako ne bude rezultata, pokrenućemo pitanje odgovornosti, a zna se ko je za šta odgovoran,” kazao je
3 komentar(a)
Zoran Pažin, Foto: Vesko Belojević
Zoran Pažin, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 11.06.2015. 14:20h

Ministar pravde Zoran Pažin najavio je da će biti pokrenuto pitanje odgovornosti ukoliko ne bude rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, koje od Crne Gore očekuje Evropska komisija.

Nakon primjedbi opozicionih poslanika prilikom skupštinske rasprave o Predlogu izmjena Zakonika o krivičnom postupku da su one uzaludne kad nema efekata u suzbijanju korupcije na visokom nivou, ministar je rekao: “Ako ne bude rezultata, pokrenućemo pitanje odgovornosti, a zna se ko je za šta odgovoran.”

Poslanik DF-a Predrag Bulatović zapitao je ministra na čiju odgovornost misli. ”Da li ćete tražiti smjenu VDT-a ako Izvještaj EK bude negativan? Šta je sa ministrom pravde ili potpredsjednikom Vlade koji je i predsjednik Savjeta za vladavinu prava,” naveo je on.

Poslanici su završili raspravu o vladinom predlogu zakona, koji daje veća ovlašćenja policiji i tužiocima za korišćenje mjera tajnog nadzora, produžava njihovo trajanje i daje mogućnost sporazumnog priznanja krivice za sva krivična djela. Uglavnom su te odredbe sporne za većinu opozicionih poslanika ali i SDP, čija je poslanica Draginja Vuksanović upozorila da se zalazi u zonu kršenja ljudskih prava ako lice koje je bilo pod tajnim nazorom, a izostalo je njegovo krivično procesuiranje, nije obaviješteno o tome.

Ona je predložila da sporazumno priznanje krivice ne bude moguće za terorizam i ratne zločine.

Bulatović je podsjetio da su članovi Odbora za bezbjednost obišli prostoriju Uprave policije za tajni nadzor, navodeći da je nakon toga zaključio da se on lako može zloupotrijebiti.

Državnici da ne bi bili optuženi

“Državnici nikada ne mogu biti pod krivičnim postupkom, zato i postaju državnici”, “Neki su toliko familijarni sa sudijama, da im ne treba branilac...pa je pitanje ko je na optuženičkoj klupi-tužilac ili okrivljeni” ...

Prije 7-8 godina predsjedniku našeg odbora zapaljena su kola, škoda. Inspektori je došao na uviđaj privatnim A 8, rang vrha države, naravno nikada nije bio pod istragom”, bile su opaske predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića, koji nije učestovao u raspravi o predlogu ZKP-a.

Bonus video: